Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Objevování maličkostí pomocí makro objektivu

Vypátrali jsme Jamie, alias @this_forest_floor na Instagramu, abychom se dozvěděli více o úchvatných fotografiích pořízených jejím objektivem 60mm F2.8 Macro...
Když jsem ještě byla jen chudou studentkou vysoké školy, jeden můj výjimečně laskavý kamarád vyjádřil názor, že mám cit pro fotografování.  Následně mi pomohl koupit můj první fotoaparát – Olympus Pen E-PL1.

Od té doby jsem fotografovala převážně na svých cestách, zvířata, krajiny a příležitostně pořídila na výpravě v lese makro snímek hlemýždě. Nebylo to zdaleka na takové úrovni jako dnes, ale vždycky jsem milovala přírodu a věřím, že se to v mých fotografiích odráží.

Také si myslím, že moje fotografie dříve postrádaly smysl – vše bylo velmi nahodilé. Což je asi v pořádku, ne? Avšak mít cit pro fotografování vám dovolí, abyste se obešli bez znalostí fotografické teorie – a přiznám se, že u mě to tak bylo po mnoho let. Upřímně řečeno jsem vůbec netušila, co s fotoaparátem dělám a jak se zlepšit po technické stránce. Tyto fotoaparáty Olympus Micro Four Thirds jsou tak úžasné, že je stačí používat v automatickém nastavení a většinou pořídíte něco dokonale půvabného a lidé budou ohromeni.

Zvlněné kopce a krásné západy slunce jsou nádherné, to ano: ale mě opravdu fascinují ty maličké podivnosti, které najdete jen pod tlejícím listím, a to, co je zdánlivě skryté před vaším zrakem. Drobné detaily, které zůstávají nepovšimnuty – něco tak neuvěřitelně malého, že bez možnosti přiblížení nemůžete pochopit celý rozměr toho, na co se díváte. Vlásenky kyjovité, které odkrývají své vrcholky a vypouštějí drobné chmýří výtrusů. Je to jako mimozemský život tady u nás v lese!

Zachycení takové úrovně detailů vyžaduje technologii: stále se mi nedařilo pořizovat snímky zblízka tak, jak jsem chtěla.

Vlásenka kyjovitá (Hemitrichia calyculata)

Zpátky do současnosti: mám už třetí digitální zrcadlovku Olympus OM-D E-M10 Mark I a před několika měsíci jsem si na výletě v Richmondském parku uvědomila, že pokud chci někdy zlepšit své výsledky a přiblížit se k houbám a hmyzu na téměř mikroskopickou vzdálenost, musím si prostě pořídit pořádný makroobjektiv. To by také obnášelo naučit se používat fotoaparát „bez pomocných koleček“. A přesně to už několik měsíců prakticky nepřetržitě dělám. Koupila jsem si makroobjektiv M.Zuiko Digital ED 60mm F2.8 Macro a najdete mě buď v práci, nebo v nedalekém lese, někdy i šest hodin v dešti usazenou v blátě, kde se na všechno snažím přijít sama, a upřímně jsem nikdy nebyla spokojenější.

Klanolístka obecná (Schizophyllum commune)

Nyní používám fotoaparát pouze v manuálním režimu. Nastavuji úplně všechno, což mi přináší mnohem větší radost z fotografování. Problémy s kompozicí snímků můžu řešit přímo v terénu: to jsem předtím vůbec neuměla! Úplně mi to otevřelo schopnost zachytit to, co chci.

Můj fotoaparát je navíc trochu starší, takže nemá vestavěnou funkci skládaného makra, kterou mají novější modely, a nemám k dispozici Photoshop, abych to mohla dělat dodatečně. Snažím se, aby bylo všechno ostré, ale někdy se to s danou ohniskovou vzdáleností prostě nepodaří. Abych byla upřímná, myslím si, že to přispívá k fotografii, která má měkčí a více umělecké vyznění.

Nejúžasnější věcí, kterou mi přinesl zájem o makrofotografii, je, že jsem objevila všechny ty nádherné a komplikované tvory obývající lesní půdu. Po kolena (doslova) jsem se ponořila do nově objevené lásky k mykologii a entomologii a na Instagramu jsem potkala několik skvělých přátel v oblasti makrofotografie. Komunita kolem této oblasti fotografování je neuvěřitelně vstřícná a nápomocná. Hodně jsem se od nich naučila a vždy si navzájem pomáháme s rozpoznáváním druhů.

Jedním z mých nedávných zajímavých objevů byl trs hlívovce ostnovýtrusého (Rhodotus palmatus), v anglických zemích známého také jako svraštělá broskev. Hlívovec ostnovýtrusný je monotypický druh, což znamená, že je jediným druhem svého rodu a v přírodě se s jeho plodnicemi setkáte jen zřídka. Je na světovém červeném seznamu ohrožených hub kvůli grafióze jilmu, což z něj dělá poměrně vzácný nález.

Takto vypadají, když se začnou tvořit plodnice. Všimněte si kapiček gutace – během této fáze v nich nelze poznat houbu.

V době zralosti je gutace ještě patrná a je zřetelně vidět, jak vznikl anglický název tohoto nádherného exempláře.

Mezi mé další oblíbené objekty patří hlenky, rosolovité houby a měkkýši. Hlenky (pokud nevíte, co to je, udělejte si laskavost a podívejte se na dokument The Creeping Garden.)

Pazderek nádherný (Stemonitis splendens)

Outkovka pestrá (Trametes Versicolour)

Pokud máte chuť a trpělivost, na lesní půdě je toho spousta k objevování. Začněte prohlížením pokácených stromů a tlejícího dřeva. Zpomalte, přibližte se, podívejte se pod listí a kousky kůry stromů na zemi – a nebojte se při tom pořádně ušpinit.


Představené produkty:

M.Zuiko Digital ED 60mm F2.8 Macro


About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Field Macro’