Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Makro umění: Techniky a vášeň pro makrofotografii hmyzu

Jmenuji se Daniel Cofar Szabo a bydlím v Segovii, malém historickém městě na sever od Madridu ve Španělsku.

Když jsem byl malý, trávil jsem prázdniny na venkově s mými prarodiči a tam jsem se naučil žít a užívat si přírody. Díky tomu, že Segovia se nachází v privilegovaném prostředí plném přírody, mám v okruhu 20-30 km k dispozici rouzsáhlé louky, řeky, lesy a hory, kam mohu uniknout z města a užívat si přírodu naplno.

Pokud k těmto všem faktorům přidáme fakt, že díky svému profesnímu vzdělání (jsem zubní technik) věnuji velkou pozornost malým detailům, je snadné pochopit, že prvním fotografickým žánrem, který jsem začal praktikovat, byla makrofotografie.

První kroky jsem podnikal s fotoaparátem Olympus EM-5 a objektivem M.Zuiko 12-50 m, který má možnost makrofotografie.

Jak se mi postupně začala makrofotografie líbit víc a víc, rozhodl jsem se před více než 10 lety koupit makroobjektiv M.Zuiko 60 mm a mé fotografie se začaly zlepšovat.

Po uvedení nového modelu E-M5 Mark II jsem si ho hned koupil, protože díky novému displeji, funkci focus peaking a možnosti focus stacking je to ideální kombinace s objektivem M.Zuiko 60 mm. S touto sestavou fotím a užívám si makrofotografii. Před několika měsíci jsem ji ještě rozšířil o model E-M1 Mark II.

Moje fotografická rutina spočívá v tom, že každý víkend, většinou v sobotu, vyrážím ven. Obvykle vycházím před východem slunce. Vzhledem ke svému stylu fotografování hmyzu bych rád dorazil do terénu před rozedněním. Tak mám jistotu, že hmyz najdu spící a ukolébaný chladnější noční teplotou. Tím, že přijdu tak brzy, mám 2-3 hodiny měkčího a příjemnějšího světla.

Jakmile najdu objekt, který budu fotografovat, věnuji několik minut analýze místa, směru, kterým bude vycházet slunce..... Poté si začnu vizualizovat požadovanou fotografii. To vše říkám proto, že na začátku jsou všichni nadšenci makrofotografie (včetně mě) posedlí pouze získáním ostrých detailů hmyzu.

Postupem času a s tím, jak jsem se stal ke svým fotografiím kritičtější, jsem začal dbát na tři věci, které považuji za nejdůležitější:

První z nich je najít pozadí, které doprovází fotografovaný objekt, poskytuje mu barvu a rozostření, které pomáhá zvýraznit jeho siluetu.

Druhou věcí je použít nebo se pokusit, aby sluneční světlo postupně vnášelo do rozostřeného pozadí barvy a odlesky, tedy něco, co fotografii hodně oživí.

A konečně nejdůležitější je získat dobrou kompozici s přihlédnutím k předchozím dvěma bodům. Když se nám podaří tyto tři body zkombinovat, naše fotografie se velmi zlepší.

Pokud k tomu přidáme fantastický režim focus stacking u mého fotoaparátu, je požitek z makrofotografie dokonalý.

Abych získal fotografie rychleji, mám na svých fotoaparátech nastaveno jedno z tlačítek „Fn“ pro přímý přístup k Focus BK, další tlačítko pro rychlé přepnutí na manuální ostření „MF“ a pomoc Focus Peaking pro žlutou barvu.

Tímto způsobem, když mám objekt zarámovaný, nejprve zaostřím na automatiku, pak přepnu na manuální ostření a pomocí Focus peaking se ujistím, že mám zaostřeno na požadovaný bod. Odtud pomocí funkce focus braketing a možnosti nechat si Jpeg poskládat ve fotoaparátu přímo vidím, zda je poskládání správné.

Jako tip doporučuji promyslet několik kompozic, je to ideální pro změnu úhlu snímání.

Také doporučuji fotit na výšku, protože fotka se hodně mění.

Rád také používám různé vyvážení bílé, aby bylo možné získat různé prostředí.

Pro vytvoření odlesků na pozadí trávy můžete použít LED světla, které mohou s pomocí barevných gelů vytvářet různou atmosféru.

Také můžete použít trochu vazelíny na UV filtr, abyste v určitých částech fotografie vytvořilo mírné zamlžení.

V 90 % situací jsou všechny mé fotografie s přirozeným světlem a pozadím, takže se snažím omezit svůj vliv na oblast, kde fotografuji, a na hmyz na minimum.

V batohu obvykle nosím rozptylky světla, fotoaparáty E-M5 Mark II a E-M1 Mark II, M.Zuiko 60 mm, náhradní baterie a karty, malý karbonový stativ a dvě bodová světla.

Samozřejmostí je vhodné oblečení do přírody a boty, které ochrání nohy před ranní rosou.

Takto si určitě užijete makrofotografii a přírodu stejně jako já.

Nedotýkejte se hmyzu rukama, zejména motýlů, protože jim můžete hodně ublížit.

Pokud si budeme přírody vážit, bude pro nás mít vždy nějaký dárek!

Prezentované produkty:

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Field Macro’