Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Svoboda zkoumat, svoboda tvořit

Jak mi OM SYSTEM umožnil přiblížit se přírodě

Uvažovali jste někdy o OM SYSTEM? Přemýšleli jste někdy o tom, proč někteří fotografové, kteří přešli na tento systém, nepřestávají básnit o tom, jak moc milují svůj nový fotoaparát a objektiv? Pojďte se mnou na procházku do přírody a zjistěte, proč jsem tuto změnu provedl, co mi umožnila zachytit a jak mi umožnila osvobodit se tvůrčím i fyzickým způsobem.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25X IS PRO • 400 mm • 1/1600 s • F4.5 • ISO 250

Proč fotíte?

Klid, když před východem slunce vystoupáte na horu a sledujete, jak vycházející slunce pomalu osvětluje oblohu nad vámi a údolí pod vámi. Vzrušení, když se vydáte po stopách zvěře hluboko do lesa, abyste se ocitli v úžasné přítomnosti losa. Pro mě je fotografování o prožívání divočiny v její nejčistší podobě, vše začíná a končí u přírody. Při hledání dokonalého systému pro vaše fotografické potřeby je důležité zvážit především "proč". Neexistuje dokonalý fotoaparát a uvědomit si, proč právě vy fotografujete, je důležitým prvním krokem k tomu, abyste se ujistili, že jste pro své fotografické cíle co nejlépe vybaveni.

Nenarodil jsem se jako fotograf. Od té doby, co si pamatuji, zkoumám přírodu co nejdále a co nejvíce, ať už se v životě ocitnu kdekoli. Vlastně se dodnes považuji v první řadě za milovníka přírody a až v druhé řadě za fotografa. Spíše než jako hlavní zaměření mi fotografie slouží jako nástroj k zachycení okamžiků, které zažívám v přírodě, a k jejich sdílení s širším publikem v naději, že inspiruje více lidí k nalezení vlastního osobního spojení s přírodou.

Tato myšlenka mě silně ovlivnila, když jsem zkoušel různé fotografické systémy a hledal, co je pro mě to pravé. Od začátku jsem chtěl něco, co by bylo dostatečně výkonné pro pořizování pohyblivých snímků, ale zároveň dostatečně pevné a lehké, aby odolalo divočině a všem nesnázím, do kterých vás dobrodružství může dostat. Kromě toho jsem chtěl fotoaparát, který by mi poskytl výhodu při zachycování neuvěřitelně vzácných a obtížných okamžiků, kterých se v divočině stane svědkem jen málo lidí, dokonce i oddaných fotografů.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25X IS PRO • 70 mm • 1/1250 s • F4.5 • ISO 200

Jak jsem si vybral OM SYSTEM

Byl krásný zářijový den, když jsem poprvé v životě nastoupil do hydroplánu, abych poznal kouzlo národního parku Katmai. Již nějakou dobu jsem fotografoval s fotoaparátem Canon a byl jsem na poslední etapě neuvěřitelné cesty na Aljašku, kde jsem mohl zdokonalit své fotografické dovednosti a zároveň zachytit některé z nejinspirativnějších přírodních úkazů na této planetě. Katmai byla "vrcholem" cesty, předposledním zážitkem, na který jsem se tak dlouho těšil.

Tři dny jsem strávil na místě u Brooks Falls, kde jsem se procházel mezi mohutnými hnědými medvědy a pozoroval je při jejich každodenních činnostech. Přestože jsem na svůj Canon pořídil několik neuvěřitelných snímků, zaujalo mě, když mi můj průvodce podal svůj fotoaparát a navrhl mi, abych ho vyzkoušel. Byl to E-M1 Mark II s objektivem M.Zuiko 300mm F4 PRO, který mi poskytl 600mm zorné pole při cloně f4 v balení velikosti lahve od vody. Po úpravě některých nastavení, která byla jednodušší a intuitivnější, než jsem od fotoaparátu, který jsem nikdy nepoužíval, očekával, jsem pořídil několik snímků medvěda, který se živil lososem (viz níže).

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25X IS PRO • 325 mm • 1/1800 s • F4.5 • ISO 800

Ačkoli mě nejprve zaujala kompaktnost objektivu, rychle jsem si zamiloval výkon a uživatelskou přívětivost systému, protože jsem pořídil snímky, které mě okamžitě ohromily. Ostré, živé a krásné snímky začaly plnit mou SD kartu a já se přistihl, že ji musím vyprázdnit, než druhý den požádám svého průvodce o další zapůjčení fotoaparátu. Tehdy jsem objevil několik úžasných funkcí, které mě přesvědčily, že je to skutečně ten správný fotografický systém pro mě.

Časem se to jen zlepšuje

Po své cestě na Aljašku jsem se vrátil domů inspirován snímky, které jsem byl schopen pořídit na tak kompaktní systém, a bez otálení jsem si koupil fotoaparát OM SYSTEM. Zakoupil jsem repasovaný E-M5 Mark I s novým objektivem M.Zuiko 40-150mm F2.8 PRO a pokračoval v častých dobrodružstvích, nadšený, co všechno dokážu vytvořit.

Ačkoli jsem si všiml, že velikost fotoaparátu je významnou výhodou, skutečně mi došlo, jak silná je tato výhoda pro někoho, jako jsem já, když jsem brzy zjistil, že v malém batohu nosím dvě těla, tři objektivy a veškerou další fotografickou výbavu. Dokonce jsem se zbavil stativu, protože jsem se začal spoléhat pouze na neuvěřitelnou stabilizaci obrazu v těle fotoaparátu OM SYSTEM. Představa, že s sebou budu nosit dva teleobjektivy desítky kilometrů do divočiny a šplhat po skalních stěnách k zřídka navštěvovaným alpským jezerům, byla něčím, o čem jsem v minulosti jen snil. Skutečně mi to umožnilo brát si fotoaparát všude s sebou. Kromě toho jsem byl také schopen fotografovat za jakýchkoli podmínek díky neuvěřitelné odolnosti fotoaparátu vůči povětrnostním vlivům. Byl jsem připraven vyrazit do přírody ve všech jejích podobách.

S fotoaparátem OM SYSTEM v ruce jsem se začal cítit více inspirován než kdy jindy. Ocitl jsem se na tak neobyčejných místech, kam jsem s sebou fotoaparát bral tak zřídka, že jsem začal vnímat svět jinak, měl jsem nové a nové nápady na snímky, které bych chtěl zachytit, cítil jsem se svobodný při všech fotografických příležitostech, které se mohly spontánně naskytnout. Jak jsem pokračoval v praxi svého řemesla, začal jsem upřesňovat svou vizi toho, co chci prostřednictvím fotografie skutečně vytvářet a sdílet. Rychle jsem si uvědomil, že ze všeho nejvíc chci zachycovat intimní okamžiky s divokou přírodou. Místa, která jsem tak miloval a chtěl se o ně zasazovat, byla plná charismatických zvířat, která tato divoká místa oživovala a naplňovala kouzlem. Doufal jsem, že vyprávěním jejich příběhů budu inspirovat větší počet lidí k péči o divokou přírodu. Časem jsem nakonec přešel na fotoaparát OM-1, který pro mě zcela předefinoval fotografování divoké přírody.

Objevení některých neuvěřitelných technologických funkcí mého OM-1 mi umožnilo zachytit více toho, co jsem chtěl - prchavé intimní okamžiky s divokou zvěří, které pouhým okem často nelze spatřit. Funkce jako režim Pro Capture, který umožňuje stisknout spoušť poté, co identifikujete okamžik, který chcete zachytit, a nechat ho zaznamenat celou sérii snímků, mi otevřely zcela nové dveře a umožnily mi mnohem efektivnější fotografování. Pryč byly dny, kdy jsem čekal, až se na mě zvíře podívá, a když se tak stalo, chybělo mi stisknout spoušť. Pryč byly dny, kdy jsem naslepo doufal, že vyfotografuji rybu vyskakující z řeky, a domů jsem se vracel s 1000 snímky vody. Začal jsem méně fotografovat a více se soustředit na přítomný okamžik, což mi umožnilo zaměřit svou pozornost a energii na hledání toho, co chci zachytit příště.

Postupem času jsem začal prozkoumávat další úžasné funkce, které toto tělo fotoaparátu mělo. Režimy umělé inteligence s detekcí objektu pro zvířata i ptáky mi umožnily ještě více se soustředit na kompozici bez obav o zaostření na správné místo. Funkce Starry Sky AF mi umožnila, abych se už nikdy nebál, že astrofotografický snímek nebude zaostřený. Režim Live ND mi poskytl možnost zachytit dlouhé expozice za denního světla bez použití filtrů. Při každém kroku jsem našel novou funkci, která mi nejen umožnila dělat s fotoaparátem více, ale hlavně mě inspirovala k dalším činnostem.

A tak jsem se nikdy neohlížel zpět, OM SYSTEM tu zůstal.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25X IS PRO • 375 mm • 1/1000 s • F5.6 • ISO 200

Co používám dnes

Fotografování přírody a divoké zvěře se stalo mým povoláním od chvíle, kdy jsem před třemi lety vzal do ruky svůj první fotoaparát OM SYTEM. Některé z nejnovějších fotoaparátů a objektivů OM SYSTEM si našly cestu do mého arzenálu a každý z nich přináší do mých fotografií nový a vytříbený pohled. Tady je to, co si beru do batohu pokaždé, když vyrážím ven:

  • OM-1 Mark II: nejnovější a dosud nejlepší fotoaparát OM System, který vylepšil svého předchůdce v několika klíčových oblastech (přesnost AF, velikost vyrovnávací paměti, režim Live GND a další)
  • OM-1: mé druhé nejoblíbenější tělo fotoaparátu na trhu, kterému se vyrovnal pouze model Mark II
  • M.Zuiko 12-40mm F2.8 PRO: můj oblíbený objektiv pro fotografování krajiny
  • M.Zuiko 40-150mm F2.8 PRO: mistr všech řemesel, dokáže zachytit divokou přírodu i krajinu s vynikající ostrostí a přesností
  • M.Zuiko 150-400mm F4.5 IS TC1.25X PRO: můj oblíbený objektiv se zoomem pro divokou přírodu, ostrý na všech ohniskových vzdálenostech a s neuvěřitelným zorným polem 1000 mm s aktivovaným telekonvertorem
  • M.Zuiko 150-600mm F5.0-6.3 IS: bezkonkurenční dosah s ekvivalentním rozsahem až 1200 mm bez telekonvertoru a až 2400 mm s telekonvertorem

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO • 60 mm • 1/500 s • F2.8 • ISO 800

Prezentované produkty:

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Wildlife’