Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

12 redenen om voor de OM-1 te kiezen

We hebben 12 van onze ambassadeurs die sinds de lancering gebruikmaken van de OM-1, gevraagd wat zij het meest positief vinden van deze baanbrekende camera.

Of u nou overweegt om te upgraden of het OM SYSTEM misschien voor het eerst wilt gebruiken, bekijk vooral eens deze meningen van fotografen van statuur. 

1 – Andrew Fusek Peters

“Vlinders in het nieuws” Dit is een camera met grootse prestaties. Als wildlife fotograaf heb ik een stevige behuizing nodig die niet veel weegt en die de functies heeft waarmee ik uit de voeten kan, en snel. Voor vlinders en vogels in hun vlucht is snelheid hetgeen dat telt. Er is geen enkele camera die in full size raw op 120 frames per seconde fotografeert. Pro Capture neemt constant foto's wanneer de ontspanknop half wordt ingedrukt, maar slaat ze alleen in het tijdelijke geheugen op.

““Dit is een camera met grootse prestaties”

Wanneer je de ontspanknop volledig indrukt, slaat de camera de beelden op. En meer als je de ontspanknop ingedrukt blijft houden. Dit betekent dat ik nooit meer een wegvliegende vlinder mis. Het is als een tijdmachine in mijn zak. Alleen al deze twee aspecten hebben ervoor gezorgd dat ik opnames kan maken die ik hiervoor onmogelijk kon maken, inclusief een serie van een distelvlinder die in mijn tuin wegvloog. Bovendien hoef ik me geen zorgen meer te maken over hoge ISO en kan ik in moeilijke omstandigheden fotograferen dankzij de fantastische stacked-sensor.

Kan de OM1 de wereldtop bereiken en is het goed genoeg voor de media? Natuurlijk! Deze opname is op een halve pagina van de Daily Telegraph afgedrukt en mijn OM-1-beelden staan regelmatig in de nationale kranten en in tijdschrijften. In combinatie met de ongelooflijke scherpe en lichte serie lenzen is er geen ander systeem waar ik liever mee zou werken.

Bekijk het profiel van Andrew Fusek

2 – Tesni Ward

Veel mensen maken zich bij de Micro Four Thirds zorgen over de ISO-mogelijkheden. Aangezien ik als wildlife fotograaf het liefst tijdens het moeilijke blauwe uur fotografeer, is het voor mij erg belangrijk om te kunnen vertrouwen op mijn ISO. Het blauwe uur, dat voor zonsopkomst of na zonsondergang optreedt, vormt deze prachtige pasteltinten en kleuren waar ik zo van houd. Het is zo'n speciaal licht dat gedurende de dag niet echt na te bootsen is en ik ben echt helemaal weg van de effecten van dat licht. Maar omdat je zonder de aanwezigheid van de volle zon fotografeert, kan het een stuk moeilijker zijn om de juiste instellingen te vinden. En dat is nou precies de reden waarom je als fotograaf vertrouwen wilt hebben in je ISO. Met de nieuwe OM-1 is het standaard ISO-bereik 200 tot 102.400, dat nog kan worden uitgebreid naar ISO 80, wat indrukwekkende verbeteringen biedt.

“Dat ik een camera heb die intuïtief en natuurlijk aanvoelt zoals de OM-1 is heel belangrijk voor me”

Papegaaiduikers zijn ongelooflijk fotogeniek en charismatisch, iets wat in mijn ogen echt tot uitdrukking komt in deze foto. Dit was echt zo'n foto waarin alles waar ik op hoopte bij elkaar kwam.

Soms is het echter niet zo zeer de foto zelf die speciaal is voor je, maar juist alles dat erbij komt kijken en de herinneringen die je hebt van het moment van de ervaring. Dus een camera hebben die unituïtief en natuurlijk aanvoelt zoals de OM-1 is heel belangrijk voor me. Ik kijk naar deze foto en herinner me hoe de papegaaiduiker een beetje een persoonlijkheid had, dus ik was echt blij dat ik hem kon vastleggen terwijl hij zijn eigenzinnige gedrag liet zijn.

De blauwe geeuw: een gapende papegaaiduiker in het blauwe uur.

[Bekijk het profiel van Tesni Ward

3 – Petr Bambousek

Met de OM-1 worden ongekende resultaten mogelijk. Ik kreeg de kans om de nieuwe OM-1 camera op het perfecte moment uit te proberen. Ik stond op het punt te vertrekken op een geplande expeditie om de vogels van Ecuador en de Galapagoseilanden te bekijken. Ik maakte mezelf vertrouwd met de nieuwe menustructuur, die ik echt goed verbeterd vond, en probeerde potentiële combinaties van focusinstellingen, waar de camera in mijn ogen de grootste ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het klinkt misschien als een cliché, maar het is echt waar. Mijn verhouding van scherpe foto's in een serie was verbeterd en met een hogere opnamesnelheid kon ik uiteindelijk kiezen uit meer foto's.

“Ik heb nu veel meer plezier in fotografie”

Als je de OM-1 specificaties leest, zijn deze op zichzelf al heel imposant. Extra sterke stabilisatie, nieuw AF-systeem, fotograferen tot 120 fps in RAW-resolutie, geïntegreerd ND-filter, licht, enz. Maar de kracht van de camera, en van het hele systeem, wordt in het veld pas echt goed gevoeld, tijdens het fotograferen. Daar worden al die droge, technische gegevens omgetoverd tot een ongelooflijk veelzijdig instrument voor het werk. Ik ontdekte dit tijdens het fotograferen op een strand in Galapagos. Ik fotografeerde de imposante zeeleguanen die als dinosaurussen de zee uit liepen.n of dinosaurs.

Voor dit soort foto's moet je zo laag mogelijk op de grond liggen, zodat de steltlopers in de foto mooi uitkomen tegen de achtergrond. Op deze momenten voel ik echt het comfort van de OM-1.

Na het fotograferen van de steltlopers, merkte ik dat het tij een klein eiland van stenen had achtergelaten, waarin twee leguanen zich opgekruld hadden. Ik probeerde de beweging van de golven vast te leggen die steeds maar weer tegen het eilandje aan sloegen. Hiervoor gebruikte ik een lange belichting, maar het zonnige weer maakte dit lastig. Ik hoefde niet in mijn cameratas te zoeken naar een ND-filter van de juiste sterkte en dit snel op de lens proberen te bevestigen, maar ik activeerde heel eenvoudig het geïntegreerde ND-filter op de maximale stand van ND64. In combinatie met ISO 80 kon ik zo een belichting van 1 sec. in de volle zon gebruiken, wat de beweging van de golf prachtig weergaf.

Om zeeleguanen vanaf de grond te fotograferen, gebruikte ik het kantelscherm. Ik hield de lens net boven de grond met behulp van de driepoot zonder dat ik in het natte zand hoefde te liggen.ng to lie down on the wet sand.

[Bekijk het profiel van Petr Bambousek

4 – Roger Hance

De OM-1 is om veel redenen mijn favoriete camera geworden, zoals de uitstekende weersbestendigheid, een sterk verbeterde en gebruikersvriendelijkere menustructuur, een extra aanpasbare functieknop, maar de verbeteringen aan Pro Capture maken echt het verschil. Als je voor het eerst Pro Capture gebruikt, vraag je je eerlijk af hoe je het zonder deze functie hebt gered! Ik kan hiermee foto's nemen waarvoor ik met mijn oude systeem nooit snel genoeg zou zijn. De beste manier om het te beschrijven is als een tijdmachine: je kunt terugreizen in de tijd! De nieuwe SH2-modus stelt nu constant scherp op 50 fps, wanneer je het systeem gebruikt met de Pro-lenzen, en SH1 stelt scherp op een fantastische 120 fps! Ik nam een foto van een papegaaiduiker bij Bempton Cliffs die ik nooit had kunnen nemen zonder Pro Capture, simpelweg vanwege de menselijke reactietijd. De actie vond plaatst in de kortste fractie van een seconde.

Bekijk de website van Roger Hance

5 – Lisa Michelle Burns

Mijn favoriete foto's zijn eigenlijk de foto's die fijn waren om te maken en waarbij het gewenste creatieve resultaat is behaald. Door fotografie heb ik ongelooflijke landschappen kunnen zien en het heeft mijn ogen geopend voor de wereld om ons heen en hoe belangrijk het is dat we die beschermen. Ik ben er sterk van overtuigd dat een camera altijd een verlengstuk van je ideeën moet zijn, dus vind ik het heerlijk om de OM-1 te kunnen pakken om een foto te maken en zeker te weten dat het precies doet wat ik nodig heb.

Ik ben dankbaar voor zo'n compact, snel en veelzijdig camerasysteem waarmee ik snel het gewenste beeld kan vastleggen!“uickly! “

Tijdens een fotografietrip in Mungo National Park in de outback van Australië zag ik in de verte enkele zandduinen die zich in laagjes opstapelden richting de horizon. Ik koos voor de M.Zuiko 300mm F4.0 IS PRO-lens op de OM-1 en was blij met de stabiliteit zodat de camera stil bleef tijdens het fotograferen in omstandigheden met weinig licht. Vanwege de beperkte toegang tot dit deel van het National Park, moest ik snel zijn om de foto te maken en op dit soort momenten voel ik me echt dankbaar voor zo'n compact, snel en veelzijdig camerasysteem waarmee ik snel het gewenste beeld kan vastleggen! quickly!

de Live ND-modus gebruiken terwijl de hemel pastel kleurde en de golven tegen de kust sloegen. Apollo Bay, Australië.re. Apollo Bay, Australia.

Ik fotografeer graag de zonsondergang op het strand, en deze specifieke locatie was een last-minute besluit zonder specifiek beeld of doel in gedachten. Terwijl ik speelde met het Live ND-filter, zag ik een strook wolken boven de golven verschijnen. De hemel begon pastelkleurig te worden en ik had zoveel plezier in het maken van deze foto met brekende golven en wolkpatronen terwijl het water overal om me heen spatte. Het is voor mijn werk zo belangrijk om te weten dat ik kan experimenteren en ervan kan genieten dat ik midden in een landschap sta, waarbij mijn voeten nat worden, de camera soms wat nat gespetterd wordt en ik me daar geen zorgen over hoef te maken.nd not worry about it getting impacted is so essential to my work.

Bekijk het profiel van Lisa Michelle

6 – Egoitz Ikaza

Met de OM-1 kan ik het moment precies zo vastleggen als in mijn dromen, en een van de echt unieke beelden die ik heb kunnen maken is een lange belichting met behulp van Live Composiet, waarin je een enorme slaapplaats van koereigers ziet. Deze vogels kozen een stadspark in Santander uit om te slapen en elke dag komen ze bij zonsondergang in groepen aan vanuit verschillende locaties. Langzaamaan maken ze zich klaar voor de nacht.d every day at sunset they arrive in flocks from different locations and little by little they settle down.

“Met de OM-1 kan ik het moment precies zo vastleggen als in mijn dromen"

Met de traditionele Bulb-modus zou het beeld verbrand zijn, zelfs met gebruik van ND-filters, omdat er 's winters om 17.00 uur nog steeds te veel licht is om een belichting van langer dan 5 sec. te gebruiken. Maar met Live Composiet op mijn OM-1 kan ik een belichting instellen van 0,5 sec. en vervolgens belichtingen maken van dezelfde duur, en overlappingen. Bijvoorbeeld met 10 belichtingen van elk 0,5 sec. om te komen tot een uiteindelijke belichting van 5 sec., hoefde ik alleen maar het initiële licht vast te houden en steeds het nieuwe licht vast te leggen, of in dit geval de sporen van de reigers, om een prachtige foto te maken.

Bekijk het profiel van Egoitz Ikaza

7 – Espen Helland

Ik gebruik met veel plezier de OM-1. Het is een camera die op elk niveau presteert, ongeacht welk doel je voor ogen hebt. Ik besteed veel tijd aan het fotograferen van vogels en de camera voelt alsof hij voor mij is gemaakt. De nieuwe AI AF-vogeldetectie is absoluut ongelooflijk en ik weet zeker dat ik zonder deze detectie niet dezelfde resultaten behaal.tting without it.

Met de OM-1 kan ik nu de ISO-grens verleggen en met veel minder licht fotograferen. Ik kan mijn sluitertijd hoog genoeg houden om vogels in vlucht te fotograferen, waarbij ik vroeger niet eens hoefde te proberen om een actiefoto te maken.

Afgelopen lente maakte ik enkele ongelooflijke foto's van een vliegende pimpelmeesfamilie die een nest aan het maken waren in een berkenboom in de buurt. Ik stelde mijn camera in op Pro Capture met 45 frames pre-sluiter en binnen een uur had ik een volle geheugenkaart. Er is op dit moment geen enkele andere camera die dit kan en die RAW-beelden kan maken.images.

“De nieuwe AI AF-vogeldetectie is absoluut ongelooflijk”

Pimpelmees die het nest in vliegt

Ik weet nog dat het bij deze foto vroeg in de ochtend was toen ik het nest met pimpelmezen vond in een boom bij mij in de buurt. Ik wist dat het het perfecte moment was om Pro Capture met 120 fps te gebruiken om een vliegende pimpelmees te fotograferen. Ik positioneerde mezelf met mijn M.Zuiko 300mm F4.0 IS PRO-lens voor een foto met tegenlicht. Ik fotografeerde in F4 maar moest de ISO verleggen naar 8000 en stelde mijn sluitertijd in op 1/2500s. Beide ouders vlogen snel van en naar het nest en met een beperking van 45 frames, had ik in een mum van tijd mijn geheugenkaart van 64gb vol.

Toen ik later de beelden bekeek, viel één foto echt op. Ik heb het licht dat op de achtergrond door de bladeren heen scheen vastgelegd, waarbij het licht op enkele berkenbladeren viel en de vleugels van de vogel verlichtte. Dit was de foto waar ik van droomde toen ik met dit project begon.

Zonder de verbeterde ISO-mogelijkheden van de OM-1 en de Pro Capture-functie met 120 fps om alle varianten van vleugelposities van de vliegende pimpelmees vast te leggen, weet ik niet zeker of ik deze foto had kunnen maken.

Bekijk het profiel van Espen Helland

8 – Geraint Radford

Waarom is snelheid zo belangrijk in een kleine macro-wereld? Fotografie is mijn leven, dus heb ik een camera nodig die met mij samenwerkt. De OM-1 is echt heel fijn, het is zonder twijfel mijn favoriete camera ooit! De kwaliteit van de camera is fantastisch en geeft me veel vertrouwen om in alle omstandigheden en omgevingen te fotograferen. Er is geen beter gevoel dan op avontuur gaan in een oud bos of door parken en weilanden te wandelen op zoek naar de verborgen schatten van de natuur met een geweldige camera op zak die jou de mogelijkheden geeft om de magische momenten vast te leggen en voor altijd te bewaren. Dat is echt cool! 

Crab Spider on a Geranium

“Met de OM-1 kon ik de focus onmiddellijk aanpassen zodat ik dit fantastische moment niet zou missen”

Dit is een van mijn favoriete foto's van de laatste tijd. Ik fotografeerde de prachtige krabspin op een door regen doorweekte geranium toen hij plotseling naar beneden kwam en een of twee seconden poseerde. Ik bewoog naar achteren om de hele bloem in beeld te krijgen en gebruikte de geïntegreerde focusstapeling van de OM-1 om dit moment vast te leggen. De OM-1 is veel sneller dan de voorgaande modellen, maar wat nog belangrijk is, is dat hij veel nauwkeuriger is waardoor het aantal foto's dat ik bewaar een stuk hoger is. Het belangrijkste was om de Autofocus snel genoeg te laten zijn om de bloem te vinden! Kort na het laatste beeld in de stapeling, bewoog de spin en was het moment verdwenen.

Een gelukkige ontsnapping!

Actiefoto's zijn in de macro-wereld nogal zeldzaam. Vooral foto's die een verhaaltje vertellen. Ik zag een bladluis die naar een lieveheersbeestje toekroop, maar ik verwachtte niet dat hij er bovenop zou klimmen! Met heel veel geluk en natuurlijk met de mogelijkheden van mijn uitrusting, lukte het me om het moment vast te leggen waarop de bladluis ontsnapte, maar de scherptediepte was gelukkig heel gering waardoor ik snel nog een foto kon maken van het prachtige gezicht van het lieveheersbeestje die ik vermengde voor focusstapeling. Omdat ik de OM-1 in de hand kan vasthouden, kon ik de focus onmiddellijk aanpassen zodat ik dit fantastische moment niet zou missen!o that I didn’t miss this really cool moment!

Bekijk het profiel van Geraint Radford

9 – André Boss

** De perfecte opnamelocatie:** Als professioneel wildlife- en natuurfotograaf moet je op elke situatie kunnen reageren, ongeacht het weer of de hoogte van de berg. De OM-1 is het instrument waarmee ik mijn visies kan vastleggen en mijn ideeën kan realiseren. Met een geweldige beeldstabiliteit, supersnelle AF-mogelijkheden en een ongelooflijke beeldstabilisatie en EVF, naast creatieve geïntegreerde functies zoals Live ND, High-Res Shot, Live Comp en Intelligent Subject Detection, heb ik alles wat ik nodig heb in een lichte en kleine camera, met ook nog een indrukwekkende weersbestendigheid!

“Ik heb alles wat ik nodig heb in een lichte en kleine camera, met ook nog een indrukwekkende weersbestendigheid!”

Op momenten zoals deze gaat het om een fractie van een seconde waarin alles moet werken. De spanning is enorm! Je ziet de zonsopkomst en het dier, en dan moet alles gewoon perfect samenkomen. Dankzij het AF-systeem van de OM-1 en een snelle verandering van het AF-punt met de joystick, kon ik de foto op deze locatie maken!

Bear with Tree

Het is altijd een uitdaging om in een bos met zonlicht de juiste belichting te krijgen. Ik onderbelichtte veel in deze foto om het licht op de boom en de beer perfect te krijgen. De nieuwe sensor in de OM-1 hielp me enorm en er is nog steeds veel te zien in de donkerdere delen van de foto, wat alles nog meer in evenwicht brengt.

Bekijk het profiel van André Boss

10 – David Tipling

Een sprong in het diepe met de OM-1: Fotografie en filmen zijn voor mij de manieren om mij creatief uit te drukken waarmee ik mensen de wonderen van de natuur kan laten zijn. De OM-1 is zo licht, stevig en super geladen dat alle voorgaande toestellen overbodig zijn geworden. De superheldere zoeker is een groot voordeel voor actiefotografie, net als de sterk verbeterde AF-prestatie. Hoge framesnelheden inclusief Pro Capture maken het veel eenvoudiger om die ene speciale actiefoto te maken, en ik kan nu series van acties vastleggen die voorheen veel moeilijker of zelfs onmogelijk waren, zoals springende zalmen of wegvliegende vogels. AF om vogels te volgen is ook echt fantastisch, zodat ik nu onverwachte momenten, zoals wanneer er plotseling een vogel in mijn gezichtsveld vliegt, veel gemakkelijker kan vastleggen omdat je nauwelijks meer hoeft te zoeken met de AF.

spreeuwen voor de maan

”De OM-1 is zo licht, stevig en super geladen dat alle voorgaande toestellen overbodig zijn geworden”

Dicht bij mijn huis in North Norfolk vormde zich in de winter een grote groep spreeuwen. Op een bezoek tijdens volle maan keek ik naar de silhouetten van de vliegende vogels voor de maan, maar ik kon het beeld niet vastleggen met mijn E-M1X. Bij de volgende volle maan had ik net de OM-1 ontvangen. Deze keer was het een stuk eenvoudiger om de spreeuwen te fotograferen met de maan op de achtergrond. De AF werkte niet alleen heel goed in omstandigheden met weinig licht, maar met de geactiveerde vogelsensor kon ik scherpstellen op de maan en zodra er een vogel in beeld kwam, richtte de AF zich direct op de vliegende vogels en had ik mijn foto.

Springende zalm

Iedereen die  wel eens heeft geprobeerd foto's te maken van Atlantische zalmen die tegen een waterval op springen, weet dat deze vissen ongekend moeilijk vast te leggen zijn! Niet op z'n minst omdat de sprong in een oogwenk voorbij is, waardoor je reactietijd, hoe snel die ook is, nooit voldoende is om meer dan één bruikbaar frame te krijgen als je geluk hebt. En zelfs dan zal de zalm alweer bijna in een waterkolk verdwenen zijn. Het gebruik van Pro Capture is echt een gamechanger. De mogelijkheid om frames vast te leggen voordat je de ontspanknop daadwerkeijk indrukt, heeft ervoor gezorgd dat ik hele series van springende zalmen heb kunnen maken. Deze foto is genomen met de OM-1 en is een van mijn favoriete foto's waarbij de vis helemaal uit het water is, midden in zijn sprong.

Bekijk het profiel van David Tipling

11 – Chris McGuinness

Macro-fotografie geeft me het gevoel een ontdekker te zijn. Of ik nu een exotische locatie bezoek of mijn eigen achtertuin scan, ik hou ervan verborgen schoonheid te ontdekken. Zoals de meeste fotografen zeggen, wil ik een systeem dat een prachtige beeldkwaliteit levert, maar dat is nog maar het begin. Ik heb een camera nodig die licht is en urenlang comfortabel aanvoelt. Ik heb compacte, hoogwaardige lensopties nodig die specifiek zijn gebouwd voor mijn systeem. De camera moet ergonomisch ontworpen zijn zodat ik de juiste knoppen vind zonder dat ik mijn ogen van mijn onderwerp af hoef te halen. Ik heb de vrijheid nodig om met één hand te fotograferen terwijl ik met mijn andere hand takken aan de kant duw. Ik heb snelheid nodig. Ik wil ook gemoedsrust dat mijn uitrusting tegen regen of sneeuw kan, zodat ik veel verschillende fotomogelijkheden kan najagen. De OM SYSTEM OM-1 voldoet aan al deze wensen, maar gaat zelfs nog verder met ongelooflijke geïntegreerde functies zoals focus-bracketing en focusstapeling. En met een Four Thirds-sensor die voor extra scherptediepte zorgt, is de OM-1 echt mijn ideale compagnon voor macro in het veld.

Bekijk het profiel van Chris McGuiness

12 – Peter Baumgarten

De OM-1 is nu het uithangbord voor het nieuwe bedrijf. Mijn persoonlijke geschiedenis met fotografie gaat bijna net zo ver terug als de oorspronkelijke OM-1. In 1976, toen ik pas 12 jaar oud was, kocht ik de OM-1n en sindsdien heb ik altijd een Olympus gebruikt. Op het moment dat ik dit schrijf, gebruik ik de nieuwe OM-1 ongeveer 3 weken. Het heeft mijn liefde voor het vakmanschap echt opnieuw aangewakkerd. De camera maakt niet de fotograaf, maar laten we wel zeggen, net als met bijna alle creatieve bezigheden: betere instrumenten zorgen voor betere resultaten. En deze camera heeft me fantastische resultaten gegeven. Van de ongelooflijke beeldkwaliteit tot de nieuwe EVF, van de bliksemsnelle AF tot de verbeterde verwerkingstijd, de OM-1 heeft mijn verwachtingen absoluut overtroffen.

Bekijk het profiel van Peter Baumgarten

Vertel ons uw verhaal

Hebt u een OM-1 of OM SYSTEM-camera en foto of film met een verhaal? We horen heel graag van u. Niet alleen ambassadeurs worden op onze sites uitgelicht, we laten ook graag materiaal van alle OM SYSTEM-gebruikers zien.

Stuur ons een e-mail naar press@om-digitalsolutions.com

Als u hier terecht bent gekomen en niet aangemeld bent om regelmatig nieuws te ontvangen, kunt u dat hier doen. Blijf op de hoogte met nieuws, aanbiedingen en links naar al onze educatieve content.

Uitgelichte producten:

About the author

Related Tags

Comments