Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Op avontuur met de macro-expeditie: Focus technieken beheersen met de OM SYSTEM OM-1 Mark II

Op avontuur gaan met macrofotografie met de OM SYSTEM OM-1 Mark II biedt niet alleen een toegangspoort tot de ongeziene subtiliteiten van de natuurlijke wereld, maar vraagt ook om een mix van technisch vernuft en creatief inzicht. Deze uitgebreide verkenning duikt diep in het optimaliseren van focus-stacking- en bracketing-functionaliteiten, en eindigt in de genuanceerde kunst van de nabewerking om unieke opnamen te weven tot boeiende visuele verhalen.

Verlichting: Het baken van macrofotografie

Voldoende verlichting is essentieel in de macrofotografie, omdat het helderheid en diepte biedt aan onderwerpen die vaak over het hoofd worden gezien. Het gebruik van een zaklamp samen met een diffuser is essentieel om het licht gelijkmatig over de scène te verdelen, een praktijk die cruciaal wordt bij het gebruik van het focus stacken van de OM-1 Mark II met snelheden tot 120 fps. Bij dergelijke snelheden is het gebruik van een krachtige speedlight onmisbaar om een consistente verlichting over alle opnames te garanderen en elk detail in zijn natuurlijke pracht te benadrukken.

Focus stacking: Het vervaardigen van precisie-lagen

Het proces van focus stacking op de OM-1 Mark II is een nauwgezette bewerking van meerdere beelden op verschillende scherpstelpunten, harmonieus samengevoegd tot één enkele, scherp gedetailleerde foto. U krijgt toegang tot deze functie door:

1. Navigeer naar Camera2 in het menu,

2. Selecteer Berekeningsmodi en kies vervolgens Focus-stacking,

3. Hier kun je de gewenste scherpteverschil en het aantal beelden instellen tot 15.

Deze techniek is onmisbaar om de essentie van bewegende of statische onderwerpen met diepte en detail vast te leggen. Het stelt fotografen in staat te experimenteren met scherptediepte en focus om de verborgen schoonheid van hun onderwerpen te onthullen.

DE FOTO VAN DEZE MOT IS EEN UIT DE HAND GEMAAKTE, FOCUS STACK VAN 10 OPNAMEN 

DE FOTO VAN DEZE KEVER IS EEN UIT DE HAND GEMAAKTE, FOCUS STACK VAN 15 OPNAMEN 

Focus-bracketing: Een canvas van creativiteit

Focus-bracketing onthult een rijkdom aan artistieke mogelijkheden, met tot wel 999 opnamen voor dynamische en complexe composities. Om deze functie te gebruiken:

1. Ga naar Camera2, selecteer de 3e optie (Bracketing) en activeer Focus BKT,

2. Dit stelt je in staat een breed scala aan opnamen te maken en differentiële punten van 1 tot 10 aan te passen op basis van het onderwerp.

Uit persoonlijke ervaring blijft het aantal opnamen zelden boven de 200, hoewel het systeem tot 999 toestaat, wat een breed scala aan scherpstelpunten biedt voor gedetailleerde verkenning in de nabewerking.

DE FOTO VAN DEZE HOOIWAGEN IS EEN UIT DE HAND GEMAAKTE, FOCUS BRACKETING VAN 40 OPNAMEN 

DE FOTO VAN DEZE SPRINKHAAN IS EEN UIT DE HAND GEMAAKTE, FOCUS BRACKETING VAN 84 OPNAMEN 

DE FOTO VAN DEZE KEVER IS EEN UIT DE HAND GEMAAKTE, FOCUS BRACKETING VAN 26 OPNAMEN 

Nabewerking: Het weven van het eefinitieve beeld

De overgang van opname naar definitief beeld omvat een belangrijke stap: nabewerking. Hoewel Adobe Photoshop populair is voor het samenvoegen van stacks, kan het verwerken van grote sets afbeeldingen aanzienlijke rekenkracht vereisen. Voor toegewijde macrofotografen bieden gespecialiseerde software zoals Helicon Focus of Zerene Stacker geoptimaliseerde oplossingen voor beeldstapeling, met interfaces en bedieningselementen die zijn afgestemd op macro-bewerking. Deze programma's stroomlijnen het proces, bieden precisie en gemak bij het samenvoegen van opnamen tot een enkele, gedetailleerde compositie.

Van opname tot compositie: De reis van de macrofotograaf

Het navigeren door de macro-wereld met de OM SYSTEM OM-1 Mark II overstijgt de eenvoudige fotografie; het wordt een expeditie in de diepe schoonheid van het kleine. Elke stap, van het zorgvuldig instellen van de verlichting en het configureren van de camerainstellingen voor focus stacking of bracketing, tot het verfijnde proces van het stacken van beelden in de nabewerking, zit vol potentieel voor ontdekking en innovatie.

Het vermogen om tot 999 opnamen te maken in focus-bracketing biedt een ongeëvenaarde diepte bij het vastleggen van dynamische scènes, maar de praktische toepassing komt vaak overeen met een veel kleinere set, aangezien persoonlijke ervaring dit aantal rond de 200 plaatst. Deze pragmatische aanpak zorgt ervoor dat elk moment wordt vastgelegd met de grootst mogelijke helderheid en diepte.

De reis eindigt niet bij het maken van de opname; het strekt zich uit tot in het rijk van de nabewerking, waar tools zoals Adobe Photoshop, Helicon Focus of Zerene Stacker essentieel worden om een reeks afbeeldingen om te zetten in een samenhangende, verbluffende visuele vertelling. Deze combinatie van technische vaardigheid en creatieve visie nodigt kijkers uit om te pauzeren en de subtiliteiten en schoonheid van de macro-wereld te waarderen, gepresenteerd door de lens van de fotograaf.

Dus, macrofotografie met de OM SYSTEM OM-1 Mark II gaat niet alleen over het vastleggen van beelden; het gaat erom een verborgen wereld bloot te leggen, één opname tegelijk. Door het begrijpen en benutten van de geavanceerde functies van de camera, gekoppeld aan de kunstzinnige toepassing van nabewerkingstechnieken, kunnen fotografen nieuwe dimensies van creativiteit ontgrendelen, het ongeziene presenteren in een licht dat boeit en inspireert.

Uitgelichte producten:

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Field Macro’