Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Vrijheid om te ontdekken, vrijheid om te creëren

Hoe OM SYSTEM mij heeft geholpen om dichter bij de natuur te komen

Heb je al eens nagedacht over OM SYSTEM? Vroeg je je ooit af waarom sommige fotografen die zijn overgestapt maar niet kunnen stoppen met enthousiast te zijn over hoeveel ze van hun nieuwe camera en lens houden? Loop met me mee in het wild en ontdek waarom ik de overstap heb gemaakt, wat het me heeft toegestaan vast te leggen, en hoe het me heeft gemachtigd om mezelf zowel creatief als fysiek vrij te maken.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25X IS PRO • 400 mm • 1/1600 s • F4.5 • ISO 250

Waarom fotografeer je?

De sereniteit van een berg beklimmen voor zonsopgang om te kijken hoe de opkomende zon langzaam de lucht boven en het dal beneden verlicht. De opwinding van het volgen van wildsporen diep het bos in, alleen om jezelf te vinden in de indrukwekkende aanwezigheid van een eland. Voor mij gaat fotografie over het ervaren van wildernis in haar puurste vormen, het begint en eindigt allemaal met de natuur. Bij het zoeken naar het perfecte systeem voor jouw fotografische behoeften, is het belangrijk om in de eerste plaats te overwegen waarom je fotografeert. Er bestaat geen perfecte camera, en het herkennen van waarom je fotografeert is een essentiële eerste stap om ervoor te zorgen dat je het best uitgerust bent voor jouw fotografiedoelen.

Ik ben niet als fotograaf geboren. Voor zover ik me kan herinneren, verken ik de natuur zo ver en zo breed mogelijk, waar ik mezelf ook in het leven bevind. Sterker nog, tot op de dag van vandaag beschouw ik mezelf eerst als natuurliefhebber en pas daarna als fotograaf. In plaats van mijn belangrijkste focus te zijn, heeft fotografie gediend als een instrument om de momenten die ik in het wild beleef vast te leggen en te delen met een groter publiek in de hoop meer mensen te inspireren om hun eigen persoonlijke band met de natuur te vinden.

Dit idee heeft me sterk beïnvloed terwijl ik verschillende camerasystemen probeerde om te ontdekken wat voor mij juist was. Vanaf het begin wilde ik iets dat krachtig genoeg was om bewegende beelden vast te leggen, maar sterk en licht genoeg om de wildernis en alle situaties die avontuur je kan brengen, te doorstaan. Daarnaast wilde ik een camera die me een voordeel gaf bij het vastleggen van enkele ongelooflijk zeldzame en moeilijke momenten die zo weinig mensen, zelfs fervente fotografen, in het wild te zien krijgen.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25X IS PRO • 70 mm • 1/1250 s • F4.5 • ISO 200

Hoe ik OM SYSTEM koos

Het was een prachtige septemberdag toen ik voor het eerst in mijn leven aan boord ging van een watervliegtuig om de magie van het Katmai National Park te ervaren. Ik had een tijdje met een Canon-camera gefotografeerd en was op de laatste etappe van een ongelooflijke reis naar Alaska, waar ik mijn fotografische vaardigheden kon aanscherpen terwijl ik enkele van de meest inspirerende natuurverschijnselen op aarde vastlegde. Katmai was 'het hoogtepunt' van de reis, de ultieme ervaring waar ik al zo lang naar uitkeek.

Ik bracht drie dagen door op de locatie bij Brooks Falls, waar ik tussen deze enorme bruine beren rondzwierf en hun dagelijkse routines gadesloeg. Hoewel ik met mijn Canon enkele ongelooflijke beelden had vastgelegd, was ik geïntrigeerd toen mijn gids me zijn camera gaf en voorstelde om het uit te proberen. Het was een E-M1 Mark ii met een M.Zuiko 300mm F4 PRO, wat me een gezichtsveld van 600 mm gaf met een diafragma van f4 in een pakket ter grootte van een Nalgene-waterfles. Nadat ik wat instellingen had aangepast, wat gemakkelijker en intuïtiever was dan ik had verwacht van een camera die ik nog nooit had gebruikt, maakte ik een paar foto's van een beer die een zalm aan het eten was.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25X IS PRO • 325 mm • 1/1800 s • F4.5 • ISO 800

Hoewel de compactheid van het objectief in eerste instantie mijn nieuwsgierigheid wekte, werd ik al snel verliefd op de prestaties en gebruiksvriendelijkheid van het systeem toen ik beelden vastlegde die me meteen wegbliezen. Scherpe, levendige en mooie beelden begonnen mijn SD-kaart te vullen en ik merkte dat ik hem moest leegmaken voordat ik mijn gids weer vroeg om zijn camera te lenen de volgende dag. Het was toen dat ik enkele geweldige functies ontdekte die me deden geloven dat dit inderdaad het juiste camerasysteem voor mij was.

Het wordt alleen maar beter met de tijd

Na mijn reis naar Alaska kwam ik geïnspireerd thuis door de beelden die ik kon vastleggen met zo'n compact systeem en verspilde geen tijd om een OM SYSTEM-camera te kopen. Ik kocht een opgeknapte E-M5 Mark ii met een nieuwe M.Zuiko 40-150mm F2.8 PRO en ging door met frequente avonturen, enthousiast om te zien wat ik kon creëren.

Hoewel ik had opgemerkt dat de grootte van de camera een opvallend voordeel was, besefte ik pas echt hoe krachtig dit voordeel was voor iemand als ik toen ik me al snel bevond met twee camera's, drie lenzen en al mijn andere fotografische apparatuur in een kleine rugzak. Ik liet zelfs mijn statief achter omdat ik volledig vertrouwde op de ongelooflijke beeldstabilisatie in de body van OM SYSTEM. De gedachte om twee telelenzen mee te dragen naar tientallen kilometers in de wildernis, terwijl ik rotsen beklim om zelden bezochte alpiene meren te bereiken, was iets waar ik in het verleden alleen maar van had gedroomd. Het stelde me echt in staat om mijn camera overal mee naartoe te nemen. Bovendien kreeg ik ook de kracht om in elke omstandigheid te fotograferen dankzij de ongelooflijke weerbestendigheid van de camera - ik was klaar om de natuur in al haar vormen aan te pakken.

Met mijn OM SYSTEM-camera in de hand elke keer dat ik op avontuur ging, begon ik me meer geïnspireerd te voelen dan ooit tevoren. Ik bevond me op zo'n buitengewone plaatsen waar ik zo zelden een camera bij me had gebracht dat ik begon de wereld anders te zien, nieuwe en verschillende ideeën te hebben voor beelden die ik wilde vastleggen, me vrij te voelen in alle foto-mogelijkheden die zich spontaan konden voordoen. Naarmate ik mijn vak bleef oefenen, begon ik mijn visie te verfijnen voor wat ik werkelijk wilde creëren en delen via fotografie. Ik besefte al snel dat ik vooral intieme momenten met wildlife wilde vastleggen. De plaatsen die ik zo dierbaar was en waarvoor ik wilde opkomen, waren gevuld met charismatische dieren die deze wilde plaatsen tot leven brachten en ze met magie vulden. Door hun verhalen te vertellen, hoopte ik een grotere beweging te inspireren om voor de wildernis te zorgen. Na verloop van tijd ben ik uiteindelijk overgestapt naar de OM-1, die de natuurfotografie volledig opnieuw definieerde voor mij.

Het ontdekken van enkele van de ongelooflijke technische functies op mijn OM-1 stelde me in staat meer vast te leggen van wat ik wilde - de vluchtige intieme momenten met wildlife die het blote oog vaak niet kan zien. Functies zoals de Pro Capture-modus, waarmee je de sluiter kunt indrukken nadat je een moment hebt geïdentificeerd dat je wilt vastleggen en een hele reeks beelden ervan kunt opnemen, openden een hele nieuwe reeks mogelijkheden en maakten me veel efficiënter met mijn fotografie. De dagen van wachten tot een dier naar me kijkt en het missen van de sluiter als het dat deed, waren voorbij. De dagen van blind hopen om een vis te fotograferen die uit een rivier springt en thuiskomen met 1000 beelden van water, waren voorbij. Ik begon minder foto's te maken en me meer te richten op het huidige moment, wat me in staat stelde mijn aandacht en energie te richten op het ontdekken van wat ik daarna wilde vastleggen.

Na verloop van tijd begon ik meer van de geweldige functies van deze camera te ontdekken. Onderwerpherkenning AI-modi voor dieren en vogels lieten me toe me nog meer op mijn compositie te concentreren zonder me zorgen te hoeven maken over het scherpstellen op de juiste plek. Sterrenhemel AF stelde me in staat me nooit meer zorgen te maken over het krijgen van een astrofotografiebeeld onscherp. Live ND-modus gaf me de mogelijkheid om lange belichtingen overdag vast te leggen zonder filters te gebruiken. Bij elke stap vond ik een nieuwe functie die me niet alleen in staat stelde meer met mijn camera te doen, maar me vooral inspireerde om meer te doen.

En dus keek ik nooit meer terug, OM SYSTEM was hier om te blijven.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25X IS PRO • 375 mm • 1/1000 s • F5.6 • ISO 200

Wat ik vandaag gebruik

Natuur- en wildfotografie is sinds ik mijn eerste OM SYSTEM-camera vasthield drie jaar geleden, mijn carrière geworden. Enkele van de nieuwste camera's en lenzen van OM SYSTEM hebben hun weg gevonden naar mijn arsenaal, elk brengt een frisse en verfijnde perspectief naar mijn foto's. Hier is wat ik elke keer in mijn rugzak meeneem als ik eropuit ga:

  • OM-1 Mark II: de nieuwste en beste OM System-camera tot nu toe, met verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger op verschillende belangrijke punten (AF-nauwkeurigheid, buffergrootte, Live GND-modus en meer)
  • OM-1: mijn op een na favoriete camerabody op de markt, alleen overtroffen door de Mark II
  • M.Zuiko 12-40mm F2.8 PRO: mijn standaardlens voor landschapsfoto's en camera-vallen
  • M.Zuiko 40-150mm F2.8 PRO: de alleskunner, fotografeert wildlife en landschappen met uitstekende scherpte en nauwkeurigheid
  • M.Zuiko 150-400mm F4.5 IS TC1.25X PRO: mijn standaard telezoomlens voor wildlife, scherp op alle brandpuntsafstanden en een ongelooflijk gezichtsveld van 1000 mm met de teleconverter ingeschakeld
  • M.Zuiko 150-600mm f5.0-6.3 IS: onverslaanbaar bereik met tot 1200 mm equivalent bereik zonder een teleconverter, en tot 2400 mm met een teleconverter

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO • 60 mm • 1/500 s • F2.8 • ISO 800

Uitgelichte producten:

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Wildlife’