Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Fotografie van het winterse wildlife vanuit de achtertuin en verder

Naarmate het seizoen verandert, dwarrelen de gekleurde bladeren van bladverliezende bomen uit het noorden naar de grond en worden de levendige koude dagen van de herfst vervangen door de snijdende kou van de winter.

Het is fijn om achterover te leunen, te genieten van de warmte in huis en na te denken over fotografie in een warme omgeving. En toch heb ik zin om eropuit te trekken en de nieuwigheid van de winter te verkennen, waaronder de veranderingen die ermee gepaard gaan. Vooral op grotere hoogten in het noordelijk halfrond biedt de winter vaak een nieuw canvas voor bekende beelden en geeft deze ons nieuwe kansen om onze favoriete wildlife te fotograferen.

Hier in Montana brengt het seizoen gelijk sneeuw met zich mee, terwijl de winter op andere locaties vocht in de vorm van levengevende regen kan voortbrengen. Een paar dingen waarop je altijd kunt rekenen zijn koudere temperaturen en een lage invalshoek voor licht, terwijl sommige dieren in groepen kunnen voorttrekken en vogelhuisjes in de achtertuin weer drukbezocht worden.

Winterse wildlifefotografie kan dicht bij huis in plaatselijke parken beginnen, maar een geplande tocht naar je favoriete nationale park of wildreservaat kan net zo belonend zijn. Ongeacht de locatie kan er extra voorbereiding noodzakelijk zijn om comfortabel te blijven terwijl je van het winterlandschap geniet.

Bescherm jezelf tegen slecht weer.

Als je je comfortabel voelt, blijf je langer buiten. De hedendaagse winterkleding is niet te vergelijken met wat ik als kind moest doorstaan terwijl ik de ijzige bossen van Pennsylvania ging verkennen. Er zijn meer dan genoeg websites en blogs waarop je kunt vinden hoe je je het beste kunt kleden voor elk type winterweer. Na een snelle zoekopdracht beland je al op een goede site voor het soort kleding en wat je moet aantrekken voor het weer dat je wilt trotseren. Ik ga vaak op winter-fotosafari en als je er graag naar buiten gaat, dan zou ik je adviseren om meerdere lagen te dragen. Je wilt niet naar binnen gedreven worden door het weer terwijl net het perfecte wildlifebeeld voor je opdoemt. Soms moet je gewoon iets langer buiten blijven.

Bescherm je uitrusting tegen slecht weer.

Voor elke wildlifefotograaf is de uitrusting zeer belangrijk, dus moet je je realiseren dat koud weer en de bijbehorende elementen de grenzen van de cameratechnologieën opzoeken. Dit is het gebied waarop de extreem robuuste weers- en vriesbestendigheid van de camera's en professionele lenzen van OM System alle andere uitrusting die verkrijgbaar zijn overtreffen. Ik wil ook opmerken dat de kleinere vorm en het lichtere gewicht van camerabehuizingen en lenzen van OM System het veel eenvoudiger maken om het landschap te doorkruisen wanneer het uitdagender wordt in deze winteromstandigheden.

Winteromstandigheden kunnen de camera en lenzen niet alleen meer aantasten, maar de koude temperaturen kunnen ook de accu's beïnvloeden, want accu's zijn vaak veel sneller leeg in koude temperaturen dan in warme temperaturen. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik heb opgemerkt dat de nieuwste technologieën die in camera-accu's van OM System worden gebruikt ervoor zorgen dat de temperatuur weinig invloed op de ontlading heeft, wat in het verleden altijd een probleem was bij camera's van andere fabrikanten. Dat gezegd hebbende, gebruik ik nog altijd de beproefde methode van het bewaren van een volle accu in de binnenzak van mijn jas wanneer ik deze snel moet vervangen.

Het fotograferen van wildlife in een winterklimaat kan zo eenvoudig of avontuurlijk zijn als je maar wilt. Als je het jezelf gemakkelijk wilt maken, kun je ook geweldige foto's maken van wintervogels terwijl ze het vogelhuisje van jou of je buren bezoeken. Denk er hierbij wel aan dat je je buren om toestemming vraagt om foto's te maken voordat je het vogelhuisje in de gaten blijft houden. Vogels worden geconditioneerd om de vogelhuisjes te bezoeken en kunnen vaak van vrij dichtbij worden benaderd voor uitstekende foto's, maar misschien is het zelfs mogelijk om vanuit je warme huis foto's te maken als de ruiten goed schoon zijn.

Vogelhuisjes zijn ook een geweldige plaats om nieuwe soorten te ontdekken en gedrag te observeren. Ik vind vooral de Pro Capture-modus bijzonder nuttig om een goede opstelling en een goed kader voor zitstokken naast vogelhuisjes te krijgen om de actie van het landen en opstijgen en ander kortstondig gedrag vast te leggen. Op die manier is de kans kleiner dat ik alle actie rondom het vogelhuisje mis. Als je thuis geen locatie voor een vogelhuisje hebt, ga dan langs bij een plaatselijk natuurreservaat, omdat zij vaak over goed geplaatste voederstations voor vogels beschikken. Op deze locaties kunnen ook uitstekende fotografische composities van kleinere zoogdiersoorten worden gemaakt, zoals eekhoorns en konijnen, die ook gewend zijn geraakt aan menselijke activiteit. Daarbij stelt het gebruik van de betrouwbare auto-focus voor vogeldetectie van OM System op camera's zoals de OM-1 me in staat om mijn onderwerp razendsnel te volgen voor vlijmscherpe foto's.

Een andere manier waarop ik dicht bij groepen wilde dieren kan komen in de winter, is door een vacht of lamellen te gebruiken. Indien de omstandigheden en de situatie zich daartoe lenen, verschuil ik me en wacht ik tot mijn doelobject de scène nadert, vaak binnen een goed bereik voor uitstekende fotografie. Je moet goed nadenken om het doelobject niet te storen, maar in plaats daarvan het gedrag van ongestoorde wilde dieren te ervaren en vast te leggen. Gebieden rondom open water (op een veilige afstand), voederlocaties en veelgebruikte paden zijn allemaal goede locaties om op wildlife te wachten. Ik kan je wel adviseren om een comfortabel stoeltje mee te nemen en je extra warm aan te kleden terwijl je op wildlife wacht. Hoe langer je verborgen blijft, hoe groter de kans dat je iets ziet.

Wildlife en reizen in de winter

Als je naar nieuwe bestemmingen zoekt voor je winterse wildlifefotografie, doe dan onderzoek. Wat kun je vinden en waar? Hoe meer onderzoek je doet, hoe meer succes je zult hebben en hoe veiliger je zult zijn wanneer je je doelobjecten zoekt en fotografeert. Als je geen al te beste doe-het-zelver bent, zijn er veel fotografieclubs en fototour-bedrijven die wintertochten aanbieden op plaatselijke en verre wildlife-bestemmingen voor vrijwel elk wildlife-beeld dat je je voor ogen hebt. De groep of het bedrijf waarvoor je kiest, brengt je niet alleen naar de beste locaties, maar kan je ook helpen met alle voorbereidingen die je moet treffen voor je foto-avontuur.

Je kunt er bijna altijd voor kiezen om in je eentje te gaan fotograferen en reizen. Wanneer je onderzoek is afgerond, moet je onthouden om flexibel te zijn, omdat de winter zelfs de best voorbereide plannen om zeep kan helpen. Ik ga uit van het motto: "veilig reizen, slim reizen".

Hoewel de winter vaak meer planning vereist, geeft dit seizoen je ook de kans op grotere beloningen. Als je het geluk hebt dat er een verse laag sneeuw te verkennen is, kan dit een goede aanwijzing zijn voor wat er actief is in de omgeving, omdat sporen en verse tekenen van wilde dieren je kunnen helpen je doelobjecten te vinden. Ik vind Amerikaanse hazen en poolhazen bijna altijd door hun verse sporen naar hun verborgen rustplekken te volgen. Als je de mogelijkheid hebt om sneeuwschoenen of ski's te gebruiken, kan dat een geweldige manier zijn om in kortere tijd grotere afstanden af te leggen.

Fotograferen in het winterlicht

Een van mijn favoriete aspecten van het fotograferen van wildlife in de winter is de lichtinval. Naar mijn idee is de grijsbewolkte lucht perfect om alle details van veren en vachten vast te leggen. Aan de andere kant kan de lage lichtinval van korte, zonnige dagen prachtige gouden stralen opleveren, evenals zachtblauwe schaduwen waarmee je kunt werken. In beide situaties vind ik dat de onbewerkte foto's en het uitstekende dynamische bereik van de Olympus en OM System camera's je de mogelijkheid geven om te werken met het licht dat de natuur je te bieden heeft. Hiermee kun je de beste witbalans kiezen en deze achteraf bewerken voor de best mogelijke foto in de omstandigheden die je ervaart.

Hoewel het onmogelijk is om alles over het winterse wildlifescenario te behandelen, biedt dit verhaal je een geweldig startpunt om je ideeën en foto's vorm te geven. Als een speciale overweging wil ik altijd melden dat, terwijl je wildlife fotografeert, je veiligheid belangrijk is, maar de veiligheid en het welzijn van je doelobject ook. Werk ernaar toe om je doelobject te leren kennen en houd bij alles wat je doet rekening met het welzijn van je doelobject. Doe je best om het natuurlijke gedrag van het dier niet te veranderen. De meeste wilde dieren staan extra onder druk in de winter en de extra stress die wordt veroorzaakt door onze fotografie-activiteiten kan de overlevingskans van het wildlife negatief beïnvloeden.


Uitgelichte producten

About the author

Related Tags

Comments