Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Hledání krásy v obyčejných věcech

Někdy se to prostě stane: z prosté věci, kterou zkusíte, se stane koníček, pak vášeň a nakonec mnohem víc. Makrofotografie mě zavedla na místa, která jsem nikdy neplánoval a o kterých se mi ani nesnilo, a to jak po tvůrčí, tak po profesní stránce. Tento příběh je o mé cestě do nevídaného světa. Je také o zbrusu novém makroobjektivu PRO, který jsem měl tu čest testovat jako první fotograf ve volné přírodě.

Fotografie poskytuje možnost zmrazit okamžik a podělit se o něj se světem. Fotografové mohou zachycovat vzrušující sportovní okamžiky, krásné výjevy z přírody nebo výjimečné události v životě lidí. Fotografie nám umožňují zastavit se, pozorovat a ocenit věci způsobem, který v reálném čase není možný.

Jak se moje cesta k fotografování rozvíjela, stále více jsem se zajímal o detaily – a brzy jsem si uvědomil, že těch detailů je mnohem víc, než jsem si kdy dokázal představit. Makrofotografie se stala mým oborem, mou specializací a zdrojem neustálé inspirace.

OM-1 • M.Zuiko 90mm F3.5 • 90 mm • 1/40 s • F6.3 • ISO200

Makrofotografie neznamená jen ostření na oči brouků. Jde o nalezení drobné krásy a její představení v jejím vlastním světě. Jako tento motýlek, kterého jsem vyfotil na nedávné cestě do Kostariky.

Někteří lidé křičí: „Had!“ a utíkají na druhou stranu, ale makrofotografové jdou blíž, aby pořídili snímek. Tohle je křovinář nosatý. Jak mi bylo řečeno, je tento druh v oblasti, kterou jsem navštívil, poměrně vzácný. Je sice jedovatý a potenciálně smrtelně nebezpečný, ale nikdy jsem ho neviděl, takže jsem prostě nemohl odejít bez fotek! Snímek vpravo byl pořízen pomocí skládaného makra ve fotoaparátu (15 snímků).

Dvě ukázkové fotografie výše jsou dobrým příkladem toho, jak fotografie změnila můj pohled na svět.

Mnoho lidí považuje motýly za krásné – mnohem více než hady nebo jiné plazy – ale já jsem nadšený z obojího. Díky fotografiím zblízka a makrofotografiím mohu ukázat skutečný charakter zvířat v jejich přirozeném prostředí a zobrazit tak krásu, kterou ostatní mohou míjet.

Obě fotografie byly pořízeny zbrusu novým makroobjektivem OM SYSTEM, M.Zuiko Digital ED 90mm F3.5 Macro IS PRO, který jsem měl možnost vyzkoušet v deštném pralese v Kostarice. Je to úžasný objektiv pro každého makrofotografa, ale abychom pochopili, proč je vhodný pro někoho, jako jsem já, začněme nejprve od začátku.

Jde o maličkosti

11. května 2016 jsem na Instagramu sdílel fotografii s následujícím popiskem: „Rozhodl jsem se fotit více makrofotografií.“ Netušil jsem, jak moc tento příspěvek změní můj další život. Za prvé, ta fotka nebyla zrovna nejlepší. Také to nebyl hmyz ani pavouk. Ale umožnila mi nahlédnout do nového fascinujícího světa detailů.

Tato fotografie asi není moje nejlepší, ale je pro mě velmi významná. Díky ní jsem začal aktivně vyhledávat menší objekty, až jsem nakonec propadl hluboké lásce k makrofotografii.

O pouhý rok později se na mém Instagramu začalo objevovat jasné téma. Naprosto mě to pohltilo.

S každou další makrofotografií jsem se do tohoto žánru zamilovával hlouběji a hlouběji. Všude, kam jsem se podíval, jsem našel něco nového. S každým dalším snímkem se moje fotografie zlepšovaly, ale stále bylo na čem pracovat. A já jsem se zoufale chtěl zlepšit.

Příležitosti k makru jsou VŠUDE

Brzy po vstupu do tohoto nového světa jsem začal tíhnout k miniaturním živočichům. Všude, kde jsem hledal, jsem nacházel nejrůznější druhy hmyzu, pavouků a dalších drobných tvorů, které jsem dříve přehlížel. A na makrofotografiích vypadali úžasně! Byl jsem jimi uchvácen a chtěl jsem se o to, co jsem našel, podělit se světem, aby i ostatní mohli sdílet mou fascinaci.

Mohl bych nadále mluvit o tom, proč miluji makrofotografii, ale nejraději mám její přístupnost. Úžasné makrofotografie lze pořídit doma, na zahradě, v místním parku nebo na exotickém místě. Jistě, exotická místa mohou přinést pocit dobrodružství a vzrušení (o tom za chvíli), ale kouzlo makra je v detailech.

OM-1 • M.Zuiko 90mm F3.5 • 90 mm • 1/100 s • F6.3 • ISO200

Při makrofotografii se nemusíte starat o to, kde hledat nové nebo zajímavé objekty. Tato pěnodějka jakoby mě první den mé nedávné cesty do Kostariky vítala máváním.

E-M1 Mark II • M.Zuiko 60mm F2.8 Macro • 60 mm • 1/50 s • F8.0 • ISO200

A tito mrňousové byli vyfotografováni na mém pensylvánském dvorku. Ze samotných fotografií je těžké určit, kde byly pořízeny.

S makrem nemusíte cestovat do dalekých míst, protože skrytý svět často najdete na vlastní zahradě, v místním parku nebo na blízké louce. Většina mých fotografií vzniká v okruhu tří mil od mého domova v pensylvánském Bethlehemu. To se lidem, kteří se věnují jiným fotografickým žánrům, často nestává.

Pravidelně žasnu nad tímto světem, který bych bez makrofotografie nikdy nepoznal. Obvykle je poměrně obtížné – nebo dokonce nemožné – rozpoznat nejmenší objekty, ale díky makru se můžeme ponořit do miniaturních kousků světa a objevovat tam úžasné detaily a momenty.

Sedm let žiju a dýchám světem makra. Nepřestává mě udivovat. Vždycky se nemohu dočkat, co objevím příště nebo jak něco ukázat novým způsobem.

V deštném pralese s 90mm makroobjektivem

Až donedávna byl mým hlavním tahounem pro makrofotografii objektiv M.Zuiko Digital ED 60mm F2.8 Macro, se kterým jsem pořídil tisíce fotografií. Je úžasný. Když však v září 2022 společnost OM SYSTEM oznámila nový plán vydávání objektivů, ve kterém se objevil chystaný makroobjektiv třídy PRO, M.Zuiko Digital ED 90mm F3.5 Macro IS PRO, začal jsem se těšit.

A brzy poté mi zavolali, abych se vydal na životní cestu. Byl jsem pozván, abych jako první fotograf na světě otestoval nový, dosud nevydaný markoobjektiv na čtyřdenním dobrodružství v deštných pralesích (s důrazem na ‚deštné‘) Kostariky. Kdo by tomu odolal?

Na Kostarice bylo mokro. Hodně, hodně mokro. Občas jsem se musel před počasím chránit, ale naštěstí mému fotoaparátu a novému objektivu déšť nevadí. A mým objektům také ne. Objektiv nabízí stupeň krytí IP53 pro ochranu proti povětrnostním vlivům a je opatřen praktickou fluorovanou povrchovou úpravou, která usnadňuje čištění přední čočky.

Moje nadšení z tohoto zážitku bylo obrovské. Nebyl jsem ale připravený na to, jaké fotografické možnosti mi nový 90mm makroobjektiv nabídne.

Byl jsem si jistý, že nový 90mm makroobjektiv bude dobrý. Už jsem věděl, že fotoaparáty a objektivy Olympus a OM SYSTEM s ochranou proti povětrnostním vlivům zvládnou jakékoli počasí. Čekal jsem větší zvětšení, než jaké jsem měl u svého 60mm makroobjektivu. Chtěl jsem co nejvyšší kvalitu obrazu a doufal jsem v příjemný zážitek z fotografování. Tohle všechno a ještě víc nový objektiv nabídl.

A některé aspekty toho víc byly docela překvapivé.

Větší zvětšení znamená větší svobodu

Každý fotografický žánr vyžaduje speciální objektivy. V mnoha případech existuje technický limit, na který fotografové v daném žánru narážejí: „Kdyby tak můj objektiv měl trochu lepší X“. Pro některé je limitujícím faktorem clona. Pro jiné je to dosah teleobjektivu. V makru je obvykle limitem zvětšení.

Jak jsem již uvedl, mým předchozím pracovním objektivem byl M.Zuiko Digital ED 60mm F2.8 Macro, který nabízí skutečné zvětšení 1:1. To znamená, že objekt o velikosti snímače fotoaparátu při nejbližší zaostřovací vzdálenosti objektivu vyplní záběr.

Zvětšení 1:1 u 60mm makroobjektivu je pro většinu mých fotografií vynikající. Porovnáme-li tento objektiv s makroobjektivy jiných značek, vychází vcelku příznivě. Vzhledem k rozdílům ve velikosti snímače je zvětšení 1:1 u objektivu Olympus 60mm Macro ve skutečnosti ekvivalentní zvětšení 2:1 u 35mm systémů. A objektivy se zvětšením více než 1:1 jsou v 35mm systému velmi vzácné, takže s pouhým 60mm makroobjektivem získávám snímky, k jejichž pořízení by uživatelé jiných značek potřebovali speciální přídavné vybavení.

Mnoho mých nejoblíbenějších fotografií však vzniklo na hranici zvětšení 1:1 objektivu 60 mm Macro nebo blízko ní. I když je poměr 1:1 skvělý, automatické ostření funguje až do minimální zaostřovací vzdálenosti a kvalita obrazu je nádherná, někdy chci větší zvětšení. „Kdyby to tak bylo aspoň o trochu víc...“

Makroobjektiv 90mm má podobnou velikost jako objektiv 12-100mm f4.0 PRO. Je větší než 60mm makroobjektiv, ale v žádném případě to není VELKÝ objektiv. Když jsem objektiv poprvé připevnil k fotoaparátu, okamžitě se projevila kvalita provedení a vyváženost.

A co takhle mnohem víc? Pokud jde o zvětšení, je nový 90mm makroobjektiv na jiné úrovni.

Předně nabízí zvětšení 2:1 (což odpovídá 4:1 u 35mm systémů) a při použití telekonvertoru může zvětšení dosáhnout až 4:1 (což odpovídá 8:1). To je šílené! Je těžké popsat, jak úžasné je dívat se do hledáčku a vidět zvětšení tak daleko za dosavadní hranicí 1:1. Pokud fotografuji blízko zvětšení 1:1, mám stále dostatek prostoru, abych se přiblížil a zaplnil záběr ještě větší částí objektu. Když přidám telekonvertor, mohu získat ještě větší zvětšení a zachytit ještě menší detaily.

A protože má objektiv optickou stabilizaci obrazu, která spolupracuje se stabilizací posunem snímače (s těly fotoaparátů s funkcí synchronizované stabilizace obrazu), mohu fotografovat z ruky při velkém zvětšení, které by obvykle vyžadovalo stativ.

OM-1 • M.Zuiko 90mm F3.5 + MC-20 • 180 mm • 1/100 s • F8.0 • ISO200

Bližší seznámení se slíďákem. Pokud jste se někdy pokoušeli vyfotit malého kamaráda takhle zblízka, pravděpodobně jste si nemohli dovolit ten luxus, že byste to dělali z ruky nebo použili automatické ostření. Teď můžete!

Na Kostarice jsem pro žádnou ze svých fotografií nepoužil stativ (vlastně všechny makrofotografie z terénu, které jsem kdy pořídil, byly focené z ruky). Mohl jsem se volně přibližovat, vzdalovat a pohybovat se kolem objektů, abych našel ty nejlepší úhly. Mohl jsem dosáhnout skutečného makro zvětšení z větších vzdáleností nebo neskutečně velkého zvětšení bez přidávání adaptérů nebo starostí s přílišným ořezem. A automatické ostření fungovalo bezchybně z jakékoli vzdálenosti.

Výhoda spolehlivého a rychlého automatického ostření může být doslova rozdílem mezi tím, zda se vám záběr podaří, nebo zda příležitost zcela propásnete.

Blízko, blíž a pak opravdu blízko. Když jsem pracoval se živočichy, nefotil jsem jen portréty. Mohl jsem pracovat se scénami a zachytit kompozice celého těla a detailní záběry s velkým zvětšením – to vše s jediným neuvěřitelným objektivem.

Fotografoval jsem drobné houby, různé druhy hmyzu a pavouků, jedovaté hady, spoustu druhů žab a další. A větší pracovní ohnisková vzdálenost 90 mm znamenala menší riziko vyplašení objektů, což zvýšilo celkovou úspěšnost. Náramně jsem si to užíval!

Předpokládám, že tuto svobodu bude mnoho makrofotografů, kteří používají objektivy jiných značek, mírně závidět. A to z dobrého důvodu.

Makrokouzla ve fotoaparátu

Musím také zmínit, jak moc se mi líbí technologie fotoaparátu OM SYSTEM pro makro. Pokud samotné vlastnosti tohoto objektivu nevyvolávají u makrofotografů úžas, zkuste se zamyslet nad tímto:

S fotoaparátem OM SYSTEM OM-1 a mnoha jeho předchůdci od společnosti Olympus můžete vytvářet snímky pomocí skládaného makra s velkou hloubkou ostrosti přímo ve fotoaparátu, v přírodě!

Pro ty, kteří nejsou obeznámeni s makrofotografií, nabízím stručné vysvětlení problému: Hloubka ostrosti (rozsah prostoru na fotografii, který se zdá být ostrý) se zmenšuje s klesající vzdáleností od objektu. V případě makra to znamená, že i při snížení clony objektivu může být obtížné zaostřit na celý objekt. Nejběžnějším řešením je „skládání snímků“, kdy se pomocí speciálního počítačového softwaru sloučí zaostřené oblasti několika fotografií, ale fotografování zaostřených sérií není snadné ani rychlé.

Jak jsem zdokonaloval své vlastní techniky pro makro, používal jsem většinu času bracketing ostření fotoaparátu. Tato funkce využívá automatické ostření fotoaparátu k pořízení série snímků s nastavenými kroky postupného ostření. Poté jsem si fotografie prohlédl v počítači, vybral vhodné skupiny a pomocí specializovaného softwaru jsem ty, které se mi líbily, složil do výsledného snímku. Tento postup může být pracný.

Funkce skládaného makra fotoaparátů OM SYSTEM jej automatizuje a přináší výhody bez stresu.

OM-1 • M.Zuiko 90mm F3.5 • 90 mm • 1/100 s • F5.6 • ISO200

Tento snímek malého pavoučka byl pořízen jako skládané makro 16 snímků a složen v počítači pomocí programu Helicon Focus.

Jelikož je pohodlí skládaného makra ve fotoaparátu bezkonkurenční, řekl jsem si, že to s novým objektivem vyzkouším. Fotoaparát s jeho pomocí dokáže zpracovat až 15 snímků s bracketingem ostření a vytvořit finální, složený snímek JPG. A pokud výsledky nejsou podle představ, není to důvod k obavám. Každý ze souborů RAW v sérii se také uloží.

Zde je pro ilustraci jednoduchý příklad. Vlevo je jediný snímek nosatce, jehož tělo se nevejde do hloubky ostrosti. To je v makrofotografii velmi častý problém. Vpravo vidíte kompozici 15 snímků vytvořenou pomocí automatické funkce skládaného makra ve fotoaparátu.

OM-1 • M.Zuiko 90mm F3.5 • 90 mm • 1/80 s • F8.0 • ISO200

Tuto rozkošnou tvářičku by se nepodařilo plně zachytit bez poskládání několika snímků dohromady, aby se rozšířila hloubka ostrosti. Tento snímek byl pořízen pomocí funkce skládaného makra ve fotoaparátu.

Nevím, jestli to bylo silnějším tubusem objektivu nebo stabilizací v objektivu, která mi pomohla lépe stabilizovat fotoaparát, ale takřka každý skládaný snímek ve fotoaparátu se mi podařil. A i když některý nevyšel, pohodlí průběžných úprav nastavení bylo bezkonkurenční. Pokud jsem netrefil požadované zaostření nebo jsem nedosáhl dostatečné hloubky ostrosti, změnil jsem podle toho nastavení a fotografoval znovu. Skládání ve fotoaparátu mi poskytlo okamžité výsledky a vizuální potvrzení.

Vstříc novým dobrodružstvím

Objektiv 90mm F3.5 Macro IS PRO dodal mé lásce k makru jiskru, o které jsem ani netušil, že ji potřebuji. Stále nemohu uvěřit všestrannosti a celkovému výkonu tohoto objektivu. Už předtím jsem se věnoval detailům, ale 90mm makroobjektiv mi otevírá zcela nový svět zvětšení a svobody.

Nemohu se dočkat, až v letošní makro sezóně vyrazím do terénu s novým objektivem.

OM-1 • M.Zuiko 90mm F3.5 • 90 mm • 1/100 s • F8.0 • ISO200

Symetrie, geometrie a odrazy. Všechny krásné věci, kterých je ve světě makra nepřeberné množství.

-----

Představené produkty

About the author

Related Tags

Comments