Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Svůj hlas jsem našla v přírodě

Je to už sedm let, co jsem opustila městský život a své sny o módní a interiérové fotografii. Město bylo příliš hlučné a soustředění na kariéru a spotřebu mi lezlo krkem. Hledala jsem něco klidnějšího a v hlubokých severských lesích jsem našla kvalitu života, kterou jsem potřebovala.

Po přestěhování jsem stála na verandě s ranní kávou a pozorovala mlhu tančící po jezeře. Za chladných zimních večerů jsem vyběhla ven se stativem, abych zachytila polární záři. Tehdy se ve mně něco změnilo a od té doby pracuji jako outdoorová a lifestylová fotografka.

Pohled na svět skrze hledáček mi umožnil nově si vážit přírody. Díky tomu se více zajímám o životní prostředí, učím se více o rostlinách, zvířatech a houbách a dokonce mi to pomohlo překonat silný strach z hmyzu. Fotografování přírody a její sdílení s ostatními mě osobnostně velmi posílilo – jsem silnější a odvážnější než kdy dřív. Už nejsem tou městskou holkou, kterou jsem byla dříve.

E-M5 Mark III • M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO • 20mm • 1/400s • F4.0 • ISO400

Pocit větru ve vlasech, když stojím vysoko nad krásnou krajinou, má pro mě hodnotu, kterou nedokážu vyjádřit slovy. Když jsem žila ve městě, nikdy jsem takový pocit neměla.

Co pro mě znamená příroda

Jak se příroda stávala stále větší součástí mého života, uvědomila jsem si, že to, na čem opravdu záleží, jsou zážitky, ne věci. Začala jsem zvolňovat a zbavovat se věcí, které jsem nepotřebovala. Naučila jsem se odmítat věci, které mi nedělaly radost.

Také jsem si uvědomila, že tyto zážitky se nemusí odehrávat daleko na nějaké velkolepé výpravě. Pokud zpomalíme a budeme všímaví ke svému okolí, můžeme tyto nádherné okamžiky najít všude kolem nás v každodenním životě. A fotografování je o pozorování světa, svými snímky můžeme ostatním ukázat, jak věci vidíme my.

Les je mým pracovištěm a já se často pohybuji venku na túrách, sbírám houby, zkouším outdoorové oblečení a vybavení nebo se scházím u táboráku s přáteli, abychom si povídali o životě, vařili jídlo a pozorovali zlaté západy slunce. Mám to štěstí, že je mou prací to všechno zachytit a pomocí svých fotografií se o to podělit se světem. Myslím, že jedním z důvodů, proč jsem se zaměřila na outdoorovou fotografii, je to, že doufám, že mé snímky inspirují ostatní, aby se vydali ven a našli to, co jsem v přírodě našla já.

E-M5 Mark III • M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO • 20mm • 1/6400s • F1.8 • ISO200

Fotografování mi pomohlo najít cestu životem a s mým fotoaparátem objevuji přírodu novým způsobem.

E-M5 Mark III • M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO • 20mm • 1/2500s • F2.2 • ISO200

Vzít si s sebou termosku s kávou a vydat se na vyhlídkové místo, abych si vychutnala zlatý západ slunce, je úžasné dobrodružství, které je na dosah. Na tom zlatavém světle a pohledu na slunce, které pomalu zapadá za obzor, je něco, co mi dodává pocit, že žiji!

Posun dál přechodem k menšímu vybavení

Přestože jsem v životě zvolnila, dlouho jsem s sebou tahala těžkou digitální zrcadlovku a velké objektivy. Nikdy mě nenapadlo, že i v této oblasti bych se mohla uskromnit a odlehčit si – a to doslova. Dokud mi kamarád neotevřel oči pro Olympus.

Používám ho od podzimu 2019 a od té doby jsem se už nikdy nedívala zpět. Když nad tím tak přemýšlím, přijde mi zajímavé, že k tomu přechodu došlo na podzim. Pro mě je to období změny, mám pocit, že na podzim pro mě vlastně začíná nový rok. Na podzim sklízíme to, co jsme vypěstovali v létě, a děláme si zimní zásoby. Sbíráme houby a lesní plody a plníme mrazák i spíž na zimu. Připravujeme se na nadcházející temné měsíce. Zatímco se choulíme uvnitř a bereme si silnější ponožky, jíme teplé polévky a užíváme si útulného světla svíček, loučíme se s obdobím tepla a světla.

Je to také moje nejoblíbenější roční období, které mě a mou práci nejvíce inspiruje.

Zachycení podzimu

Práce outdoorového fotografa znamená, že trávím dlouhé aktivní dny venku v rozmanitém terénu se spoustou vybavení. Mými nejoblíbenějšími objektivy byly vždy 17mm a 25mm F1.2 PRO, ale občas jsem se musela rozhodnout, který objektiv si vezmu s sebou kvůli všemu ostatnímu, co jsem musela nosit.

Potřebuji něco, co mi umožní zachytit celek i detailní záběry. Ale teď už si nemusím vybírat. Jako jedna z prvních jsem vyzkoušela nový objektiv M.Zuiko 20 mm F1,4 PRO a zjistila jsem, že je to ideální ohnisková vzdálenost mezi mými dvěma oblíbenými. Je to úžasně všestranný objektiv, který mi umožňuje zachytit vše, co potřebuji, aniž by mě zatěžoval nebo obětoval vysokou kvalitu.

Přijde mi vhodné, že jsem s tímto novým objektivem začala pracovat právě teď, abych zachytila podzim a venkovní scenérie. Na podzim jsem ráda venku: Vzduch je svěží a čerstvý, všechno voní zemí, barvy se mění ze zelené na oranžovou a hustá mlha zahaluje lesy do tajemství. Moje fotografie jsou rozhodně silně inspirovány a ovlivněny ročními obdobími a samotnou matkou přírodou, zejména na podzim.

Mám pocit, že jsem se vrátila na začátek. Přestěhování z města do přírody mi otevřelo zcela nový pohled na fotografii a díky ní vidím přírodu v novém světle. S fotoaparátem chodím pomaleji a zaměřuji se na barvy, tvary a struktury, které bych jinak minula. Prozkoumáváním přírody s fotoaparátem jsem získala nový zájem o divoké plody a stále více se učím o sběru darů přírody a houbaření.

Prostřednictvím svých fotografií se mohu podělit o tyto nové poznatky a úžasný svět hub, což pro mě hodně znamená.

Najděte svou inspiraci

Nejsem fotograf, který by se podrobně zabýval výbavou z hlediska statistik a čísel. Moje vybavení je pro mě nástrojem, který potřebuji k tvorbě, a důležité jsou pro mě kvalitní výsledky z vybavení, které se snadno přenáší a je dostatečně odolné pro práci v přírodě. Proto je nový objektiv 20mm F1.4 PRO pro mě a mou práci ideální.

Ať už jsem venku s mistrem houbařem a fotím pro knihu o houbách, zachycuji životní styl pro místní outdoorový obchod nebo spolupracuji s turistickými destinacemi na propagaci destinace, mám jistotu, že mi moje vybavení umožní zachytit vše, co potřebuji k vyprávění příběhu. Spojení malého těla fotoaparátu, v mém případě E-M5 Mark III, s kvalitním objektivem s nízkým profilem mi dává pocit velké pohotovosti.

Dobré vybavení, které mi umožňuje snadno tvořit, mě inspiruje. Během doby, kdy jsem objektiv používala, jsem ho opravdu prověřila a předčil má očekávání! V lese jsem strávila mnoho dlouhých dní, fotila jsem víc než dlouho předtím a zamilovala jsem si mnoho fotografií, které jsem pomocí objektivu 20mm F1.4 pořídila. Tento objektiv je jako stvořený pro fotografy, jako jsem já!

Nosila jsem ho na výpravy do hlubokých lesů v okolí mého domova i do horských oblastí Laponska, chodila jsem k jezeru, kde jsem rozdělávala oheň a vařila večeři s přáteli, a brala jsem ho i do deště a mlhy.

E-M5 Mark III • M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO • 20mm • 1/250s • F1.6 • ISO250

Barvy a struktury, které vytváří matka příroda, mě nepřestávají udivovat. K mým nejoblíbenějším rostlinám, které fotografuji, patří kapradiny!

Vyprávění příběhu

Často se snažím vytvářet série fotografií, které vyprávějí příběh, a mým pravidlem je přitom uvažovat v kategoriích „celé tělo“, „polovina těla“ a „portrét“ – bez ohledu na to, co fotografuji.

Pokud jsem venku, chci ukázat širokou krajinu, aby si diváci mohli udělat představu, kde se výprava odehrává, což je v tomto příkladu snímek celého těla. Snímek poloviny těla může být bližší fotografie účastníků výpravy, batohu, případně kempu, kde všichni obědvají. Portrét může být skutečným portrétem účastníků výpravy, ale mám tím na mysli i detaily obecně: ruce zavazující turistické boty, detaily batohu, detail rostlin původních v dané oblasti nebo divokých lesních plodů, u kterých jsme se cestou zastavili, abychom se najedli, atd.

Pokud nezapomenu vždy zachytit několik různých fotografií z každého z těchto tří základních pilířů, vím, že mám k dispozici dostatečné množství fotografií, které mi pomohou příběh pospojovat.

Ve všech těchto situacích je nejčastěji mým pozadím les, který může být obvykle trochu „chaotický“ nebo rušný, děje se v něm hodně věcí. Ale díky fotografování s širokou clonou a klidnému, jemnému rozostření pozadí, které tento profesionální objektiv nabízí, to pro mě není problém.

Připravenost na pobyt v přírodě

Když jsem v přírodě, i když je to kvůli práci, často jsem tam také proto, abych si užívala pobyt venku, a účastním se činnosti, kterou fotografuji. Příroda je sice krásná, ale když se do ní vydáte, musíte být připraveni. Počasí se může snadno změnit a v závislosti na tom, co děláte, může být riziko zranění vyšší. Z tohoto důvodu používám místo brašny na fotoaparát outdoorový batoh, protože potřebuji nosit nejen fotografické vybavení.

Nosím vhodnou turistickou obuv a vždy si s sebou beru jídlo nebo lehčí svačinu, další oblečení nebo věci do deště, případně nůž a sáček na sběr lesních plodů, vodu a lékárničku. Mám těžký batoh, a proto je důležité, aby moje fotografická výbava byla minimální a zabírala v batohu jen málo místa nebo byla lehká při nošení na rameni.

Kousek od mého domu je na kopci krásný les, a když vidím, že se mezi korunami stromů převaluje mlha, rychle si sbalím věci a vyrazím. Ráda zaznamenávám tu náladovou atmosféru, když mlha leží hluboko v lese! Často jsem venku také v dešti, protože příroda se v něm kouzelně blyští.

E-M5 Mark III • M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO • 20mm • 1/3200s • F1.4 • ISO200

To, jak se příroda v dešti třpytí a ožívá, je něco, na co stojí za to se připravit!

E-M5 Mark III • M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO • 20mm • 1/250s • F1.8 • ISO200

E-M5 Mark III • M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO • 20mm • 1/640s • F1.4 • ISO250

Počasí a voda mi vůbec nevadí, protože objektiv M. Zuiko 20mm je odolný proti povětrnostním vlivům. Věřím, že mě nezradí, ať se bude dít cokoli.

E-M5 Mark III • M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO • 20mm • 1/400s • F1.4 • ISO250

Vřes je tak krásná rostlina (a je z ní skvělý čaj), a když je vše mokré, zvláštně se třpytí a s bokehem pozadí působí vše ještě živěji a výrazněji!

Dobrodružství za humny

Ve Švédsku máme to štěstí, že se můžeme volně pohybovat a příroda je velmi snadno dostupná. Nemusíme cestovat daleko, abychom zažili báječné věci; dobrodružství jsou všude kolem nás! To je něco, co je mi velmi blízké.

Když jsem se přestěhovala na sever a příroda mi neustále poskytovala úžasné zážitky, uvědomila jsem si, že něco děláme špatně. Většinu roku tvrdě pracujeme a pak máme v létě zhruba dva týdny dovolené, do kterých se snažíme nahustit co nejvíc zážitků, a nakonec nejsme vůbec odpočatí.

Nevím, proč to děláme, když můžeme trávit víkendy a večery po celý rok na krátkých výletech. Stačí jen připravit si doma sendviče a vyrazit v sobotu na krásné místo na oběd venku, nebo se ve všední den sejít s přáteli a uvařit si večeři na ohni.

Pomocí outdoorové aplikace jsem vyhledala blízká jezera s přístřeškem a ohništěm a po krátké cestě z domova jsme v lese, rozděláváme oheň a společně si užíváme dobré jídlo. Venku odpočíváme jinak a posezení u ohně, kdy pozorujeme tančící plameny a žhavé uhlíky vzlétající k obloze, nám přináší silný zážitek. Oheň má úžasnou schopnost přimět lidi, aby se otevřeli hlubší konverzaci.

Právě pro takové jednoduché výlety žiji a velmi si jich vážím.

Vydejte se na cestu

Doufám, že ve vás tento článek probudil touhu jít ven. Sbalte si fotoaparát, svačinu, vodu a vyrazte. Nezáleží na tom, zda se vydáte do lesa, na zahradu nebo do blízkého parku. Jen nezapomeňte jít pomalu, dívat se na svět skrz hledáček a zkoumat barvy, tvary a struktury. Vychutnávejte si velkolepé scenérie a zaměřte se na detaily. Na drobné houby skrývající se pod listy, strukturu kůry stromů, bobule lesknoucí se po dešti nebo kouř z vaší kávy ve světle ohně či zlatého západu slunce.

Příroda je tam venku a prozkoumávat ji může každý. Jen nezapomeňte, že na nás nepočká a ani kvůli nám neodloží bouřku. Buďte připraveni na jakékoli počasí. Vydejte se na cestu – kdo ví, co nakonec najdete?

Žijte pomalu a zůstaňte nespoutaní / Rania


Představované výrobky:

M.Zuiko Digital 20mm F1.4 PRO


About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Adventure Landscape’