Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Tipy a triky pro makrofotografii

Ahoj! Tady Geraint s několika tipy a triky!

Zima může být pro nás makrofotografy poměrně náročným obdobím, protože naši oblíbení brouci a květiny zmizí a zajímavé objekty se hůře hledají.

V tomto blogu se s vámi podělím o své oblíbené objekty k fotografování a doufám, že vám to pomůže prozkoumat zimní měsíce. Fotografujme společně dál! Můžeme se teple obléknout, zůstat v suchu a užít si to!

Nezbytnou výbavou je placatka a několik (hodně!) sušenek.

Drobné houby

OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 60mm Macro. Skládané makro 17 snímků z ruky1/250, F4.5, ISO 250, osvětleno bleskem Fl900r a difuzérem Cygnustech

Houby nejsou jen na podzim! Zkuste v zimě pátrat po spadaných větvích, hromadách klád a dokonce i po živých plotech na zahradě a objevte fascinující svět drobných hub a plísní.

Vzhledem k miniaturnímu měřítku těchto nádherných objektů je zapotřebí další vybavení.

Kromě fotoaparátu (v současné době je to skvělý OM-1) a mého milovaného makroobjektivu M.Zuiko 60mm používám také prodlužující mezikroužky pro makroobjektivy Raynox DCR-250 – někdy vše najednou. Prodlužující mezikroužky tlumí dostupné světlo, proto bych doporučil přidat blesk nebo LED osvětlení, aby se zachovalo krásné světlo a vysoká kvalita obrazu.

Hloubka ostrosti je při tak vysokém zvětšení velmi omezená, takže bych jako prostředek k dosažení větší hloubky ostrosti doporučil použít skládané makro / bracketing. Pokud je to pro vás novinka, je nyní ideální čas vyzkoušet si to na objektech, které se nesnaží utéct/odletět.

Manuální nastavení fotoaparátu nám dává plnou kontrolu nad expozicí a při fotografování s velkým zvětšením ho upřednostňuji.

Obvykle se snažím o expoziční dobu 1/250 až 1/50 v závislosti na dostupném světle a tvůrčích rozhodnutích. Hloubka ostrosti a okolní osvětlení se řídí clonou objektivu, při velkém zvětšení fotografuji v rozmezí F4 až F7,1. Nad hodnotou F7,1 jsem zaznamenal difrakci, která ovlivňuje ostrost obrazu kvůli použití prodlužujícího mezikroužku. Bez jejich použití však s radostí fotím až na F10. Každý má svou vlastní míru tolerance vůči těmto věcem, takže je nejlepší experimentovat a najít tu svou.

OM-1, M.Zuiko 60mm Macro, prodlužující mezikroužky, FL-900R a difuzér Cygnustech. Skládané makro 8 snímků1/125, F6.3, ISO 400

Hledejte zajímavé okamžiky, které vyprávějí příběh, a travte čas se svými objekty. Výše uvedený snímek byl vyfotografován na mé zahradě. Poté, co jsem spatřil drobného chvostoskoka blížícího se k houbě, zastavil jsem se a s napětím čekal v naději, že se chvostoskok na chvíli zastaví, abych ho vyfotografoval. Není to úžasné, kolik se toho může odehrávat na tlejícím listu?!

OM-1, Olympus 60mm Macro, FL-900R a difuzér Cygnustech, prodlužující mezikroužky1/125, F/6.3, ISO 320

Drobný slimák s miniaturní houbou. Použití blesku a přirozeného protisvětla může vytvořit krásný bokeh a poměrně dramatické snímky. Podržením tlačítka náhledu hloubky ostrosti na svém OM-1 a přiblížením fotoaparátu ke slimákovi vidím bod, kdy dosáhnu maximální hloubky ostrosti. Pak vím, kdy stisknout spoušť a dosáhnu dostatečné hloubky ostrosti v jednom snímku.

Deštivé dny mohou být pro makrofotografii přínosné, protože promění mikrosvět. Rada profesionála Buďte s fotografickou výbavou opatrní, pokud není odolná vůči povětrnostním vlivům. Vyrazit ven těsně po dešti může přinést nádherné snímky.

E-M1 Mark III, Olympus 60mm, FL900R, difuzér Cygnustech – skládané makro 8 snímků1/50, F/8, ISO 400

Mechy a mechové sporofyty jsou skvělé objekty! Zaujala mě nádherná symetrie a kapky vody. Umístěním fotoaparátu pod fotografovaný objekt docílíte dojmu, že je velký a impozantní. V dešťových kapkách se odráží les, ale také můj difuzér blesku, takže vypadají jako strašidelné oči!

Je opravdu zábavné hledat nové způsoby, jak vyobrazit fotografované objekty. Tyto houby jsem zahlédl na své zahradě a začal jsem hledat různé úhly a kompozice. Kapky deště vytvořily fascinující obraz! Podobně jako slimák si lehnu na zem a pořídím 26 snímků pro skládané makro.Hraní si a experimentování s fotografiemi beze strachu, že to „pokazíme“, nám umožňuje kreativně růst a ukazovat svět novým způsobem, který je pro každého z nás jedinečný.

Chvostoskoci a malé bytosti!

OM-1 Mark III, M.Zuiko 60mm, FL900R, difuzér Cygnustech – skládané makro 8 snímků1/50, F/8, ISO 400

Měří přibližně 2–⁠3 mm a je obtížné je pozorovat, ale můžeme dosáhnout skvělých fotografií! Jsou to jedni z mých nejoblíbenějších tvorů na světě a opravdu doufám, že si je užijete stejně jako já.

Rozkošné pohybující se flíčky pozorně hledejte kolem odumřelých listů a hnijícího listí. Experimentujte s různými úhly fotoaparátu a vyprávějte jejich příběh! Shora se nám naskýtá pohled z ptačí perspektivy na chvostoskoka na listu! Fotografování z malé vzdálenosti nám umožňuje vidět žilky na listech, což umožňuje získat pojem o měřítku.

Pokud umístíme fotoaparát tak, aby byl rovnoběžný s objektem, dosáhneme oddělení objektu od pozadí a umožníme mu na snímku vyniknout. Stejně jako fotografové ptáků!

„Co to je?“ rozkošný slimák a kulovitý chvostoskok se dělí o mechem porostlý kmen. Je fantastické zachytit interakce mezi objekty, protože to našim snímkům umožní vyprávět příběh. Věnujte svým objektům více času, abyste zjistili, jaké příležitosti se mohou naskytnout. Připravte si kompozici, buďte trpěliví a užívejte si sledování jejich neobvyklého života.

U malých objektů buďte opatrní, etické postupy jsou v makrofotografii (stejně jako u jiných žánrů) velmi důležité a hledání fotografických příležitostí je mnohem lepší a smysluplnější než jejich vytváření.

Doufám, že vám tyto tipy pomohou a že si budete moci užívat makrofotografii i mimo hlavní sezónu. Užívejte si to a vaše snímky se vám za to odvděčí!

Brzy na viděnou!

Představené produkty


About the author

Related Tags

Comments