Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Naučte se vytvořit svítící houby

Les může být docela magické místo. Na podzim vyrůstají z lesní půdy houby všech tvarů a velikostí. Magickou atmosféru lesa můžete snadno zdůraznit tím, že si vytvoříte vlastní svítící houby. Stačí vám k tomu fotoaparát, jednoduché osvětlení a trocha následného zpracování.

Kdo, kdy, kde, co a jak? „Proč“ nechám na vás

Kdo... nebo přesněji řečeno, které houby? Nejlepšími houbami pro tento projekt budou takové, které mají klasický klobouček se vzhledem „stínítka“ lampy. Jak houby zrají, klobouk se rozevírá do šířky a zplošťuje, takže je nejlepší najít takové, které jsou poměrně mladé. U nich je také méně pravděpodobné, že je ohlodal hladový slimák nebo hlemýžď. Co se týče velikosti, dávám přednost houbám, jejichž kloboučky mají v průměru jeden až dva centimetry. Chtělo by to také najít houbu, která se nachází na poněkud vyvýšeném místě, například na ztrouchnivělém kmeni. Efekt vypadá nejlépe (a snáze se ho dosahuje), pokud jsou pod kloboučkem jasně vidět lupeny.

Kdy – Hlavní část houby, podhoubí, je pod zemí a není vidět. Část, kterou vidíme, tedy třeň a klobouček, je plodnice, která zajišťuje množení. Ke svému růstu potřebuje vlhké podmínky, a proto je nejlepší hledat houby krátce po dešti. Obvykle je vhodnou dobou podzim, protože počasí bývá nestálejší, ale houby lze snadno najít i v létě po vydatném dešti.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 60mm F2.8 Macro • 1/125 s • F6.3 • ISO 200

Jeden z mých prvních pokusů o vytvoření svítících hub. K vytvoření tohoto efektu bylo provedeno prolínání několika záběrů.

Kde – Houby se mohou objevit kdekoli, kde se nachází hmota v rozkladu, ale obvykle nejlepším místem je lesní půda. Tlející kmeny a spadané listí jsou ideálními místy, kde je hledat. Protože vyžadují vlhké prostředí, rostou často na mechu.

Co... neboli jaké vybavení. Pro tento projekt nepotřebujete složité vybavení, stačí několik nezbytných věcí. Kromě fotoaparátu je ideální mít makroobjektiv. Já jsem použil M.Zuiko 60mm F2.8 Macro. Většina objektivů OM SYSTEM dokáže zaostřit na neuvěřitelně malou vzdálenost, takže pokud nemáte makroobjektiv, můžete dosáhnout dobrých výsledků s libovolným objektivem, který máte.

Vzhledem k tomu, že výsledný snímek se skládá, je důležité, aby fotoaparát zůstal mezi jednotlivými snímky v klidu. Ideální je stativ nebo montážní systém, který umožňuje přiblížit se k zemi. Přesto jsem u některých podobných snímků postavil fotoaparát přímo na zem a použil kabelovou spoušť nebo aplikaci OI Share, abych zabránil pohybu fotoaparátu.

K osvětlení spodní strany klobouku hřibu budete potřebovat malý zdroj světla. Měla by stačit čelovka, baterka nebo jakákoli malá LED svítilna. Pro tento snímek jsem použil malý řetěz LED světel na baterie. Pro konečné spojení všeho dohromady budete potřebovat nějaký software pro následné zpracování. Prvotní úpravy byly provedeny v programu Adobe Lightroom Classic a kompozice byla dokončena ve Photoshopu.

Jak – Krok za krokem (pozor, přichází ta zábavnější část!)

Tato světélka v nočním lese vypadají, jako by byla vyfotografována v noci (to asi dává smysl). Je to však iluze. Atmosféru soumraku jsem vytvořil při postprodukci. Ve skutečnosti jsem snímek vyfotografoval kolem deváté hodiny ráno, ale vybral jsem si velmi pošmourný, zamračený den. Někteří fotografové sice při takových příležitostech fotí za soumraku, ale světlo se zejména v lese mění tak rychle, že je snazší pracovat a kontrolovat věci ve dne. Zvolte časné ráno nebo večer v zamračený den a určitě dosáhnete dobrých výsledků.

  1. Nastavení – Po nalezení ideální houby nastavte fotoaparát tak, abyste dobře viděli spodní stranu kloboučku. Záleží na dobré kompozici, proto zkontrolujte, zda se v záběru nenacházejí rušivé prvky, a snažte se je eliminovat. Neničte ale přírodu kvůli fotografii!

Pro tento projekt se dobře hodí houby rostoucí ze ztrouchnivělého kmene, abyste mohli postavit fotoaparát dostatečně nízko a vidět strukturu lupenů na spodní straně kloboučku.

  1. Nastavení fotoaparátu – Všechny své fotografie krajiny/přírody obvykle pořizuji s prioritou clony a totéž platí i při pořizování makrosnímků. Obvykle při fotografování hub používám zaostřovací řadu, ale protože při vytváření výsledné kompozice už pracuji s několika snímky, chtěl jsem si to zjednodušit, a tak jsem zvolil clonu, která udrží hlavní objekt ostrý. Také jsem snížil hodnotu expozice, abych dodal snímku soumračný vzhled. Každá situace bude jiná, ale pro tento úvodní snímek jsem měl následující nastavení – ISO200, 1/125 s, F6.3. Nastavil jsem fotoaparát na F6.3, snížil EV na -1,3 a na fotoaparátu jsem ponechal volbu expoziční doby.
  2. Osvětlení – Úspěch výsledného snímku bude záviset na tom, jak dobře nasvítíte kloboučky hub (...hmmm, až se mi na ně sbíhají sliny). Ačkoli je použitelné téměř libovolné malé svítidlo, já dávám přednost malým řetězům LED diod, které jsou oblíbené o vánocích. Pořiďte několik snímků s osvětlením přední i zadní strany kloboučku zespoda. Můžete také přidat trochu světla do okolí houby, aby záře z houbové lampy vypadala realističtěji.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 60mm F2.8 Macro • 1/13 s • F6.3 • ISO 200

Jednoduchý řetěz LED diod na baterie představuje snadný způsob, jak osvětlit spodní stranu kloboučku. Každý klobouček byl nasvícen a vyfotografován zvlášť, včetně kloboučků na pozadí. Vzhledem k tomu, že v kompozici budu používat pouze osvětlenou část houby, nezáleží vůbec na tom, že se do tohoto záběru dostala moje ruka.

  1. Volitelné osvětlení – U tohoto snímku jsem chtěl vyvolat dojem, jako by se kolem míhali lesní skřítci, proto jsem přidal další osvětlení do pozadí. Rozvinul jsem světelný řetěz a umístil jej asi metr za houby. Nejprve jsem ponechal clonu nastavenou na F6.3, ale rychle jsem si uvědomil, že bych dosáhl hezčího efektu bokeh, kdybych pro tento snímek otevřel clonu na F2.8.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 60mm F2.8 Macro • 1/25 s • F6.3 • ISO 200

Pro většinu snímků v sadě jsem použil clonu F6.3, tím se však vytvořilo nedostatečně měkké osvětlení pozadí a navíc byly vidět kabely světel.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 60mm F2.8 Macro • 1/125 s • F2.8 • ISO 200

Použitím clony F2.8 jsem vytvořil měkčí pozadí.

  1. Následné zpracování – Vytvoření nočního vzhledu. Po importu snímků do aplikace Lightroom jsem provedl drobné úpravy stínů a světel. Aby snímek vypadal víc jako noční, změnil jsem teplotu barev a celkovou expozici snímku. U každé z osvětlených fotografií si pohrajte s posuvníky expozice a světel, dokud nedosáhnete vzhledu, se kterým budete spokojeni. U této sady se nestarejte o to, jak vypadá zbytek snímku, protože ostatní oblasti se pak zamaskují. Teplá záře obvykle vypadá lépe, takže v případě potřeby upravte vyvážení bílé.

V programu Lightroom proveďte úpravy jednotlivých snímků. Hrajte si s celkovou expozicí, světly a stíny, dokud nedosáhnete atraktivního vzhledu.

  1. Následné zpracování – Vytváření kompozice. (Tento krok předpokládá, že máte základní dovednosti ve Photoshopu, zejména že zvládáte práci s maskami vrstev.) Po provedení úprav jednotlivých dílčích částí snímku je importujte jako vrstvy do aplikace Photoshop. Uspořádejte je tak, aby vrstva „noc“ byla nejvýše. I když byl použit stativ, je dobré ověřit, že jednotlivé vrstvy jsou dokonale zarovnané. Vyberte všechny vrstvy a poté v nabídce Úpravy vyberte možnost Automatické zarovnání vrstev.

Ke každé vrstvě kromě spodní přidejte masku vrstvy. Ve zjednodušeném příkladu níže uvidíte tři vrstvy, přičemž dvě horní mají masky vrstev (bílý obdélník). Pomocí černého štětce na masce odhalíte části spodní vrstvy. Zkontrolujte, že je vybrána maska vrstvy, a štětcem odstraňte část horní vrstvy, aby se odhalila osvětlená oblast houby dole. Tento postup budete muset zopakovat i u druhé vrstvy, aby se odhalily další svítící části hub. Všimněte si, že jsem také zamaskoval část oblasti u základny houby, aby to vypadalo, že lampa houby vrhá záři na zem. Při maskování si všimněte, že můžete měnit opacitu štětce pro odstupňované maskování a lepší kontrolu nad konečným výsledkem. Stejně tak pokud jste štětcem odmazali příliš velkou část vrstvy, přepněte z černé na bílou a vybarvěte ji zpět.

Chcete-li vytvořit dojem, že fotografie byla pořízena za soumraku, snižte teplotu barev.

Pokud máte mnoho svítících hub, a tedy více vrstev, pokračujte v maskování, aby se odhalily osvětlené oblasti pod nimi. Na konečném snímku jsem skončil se šesti vrstvami – noční vrstva, čtyři osvětlené houby a „svítící duchové“ na pozadí. Jakmile budete s maskováním spokojeni, neváhejte přidat několik vrstev úprav na doladění celkového vzhledu. Dobře funguje například vrstva úprav Křivky. Jednou z technik, kterou používám k přidání záře navíc, je přidání nové vrstvy a její převedení do režimu prolínání Měkké světlo. Následně použiji štětec s teplou barvou a přibližně 5% opacitou a postupně „namaluji“ celkovou záři.

Závěrečná slova a snímky

Každá dobrá fotografie začíná ve vaší vlastní fantazii, když si představujete, jakým jedinečným a zajímavým způsobem zachytíte scénu. Ve většině případů se snažíme zachytit a zachovat realitu. Na tomto projektu se mi líbí, že pozastavuje realitu a nechává vyniknout o něco víc kreativity.

Voilà – zde je výsledný snímek! Asi vám neušel slimák ve spodní části houby. Já osobně jsem si ho všiml, až když jsem si tyto snímky prohlížel na počítači. Byl to pěkný doplněk scény.

Toto byl můj první pokus o vytvoření svítících hub.

Finální snímek svítící houby plus záběry, které byly použity k jeho vytvoření. Na tuto houbu jsem narazil při pěším putování za jasného slunečného dne. Abych zeslabil světlo, zastínil jsem houbu mapou, kterou jsem měl v brašně s fotoaparátem. Jediné světlo, které jsem měl s sebou, byl mobilní telefon, a tak jsem ho použil k osvětlení houby.

Prezentované produkty

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Field Macro’