Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Jak jsem fotil jestřába

Jestřáb obecný je dravý pták, kterého jen málokdo má to štěstí vidět. Většinu svého života žije ukrytý v hlubokých lesích, kde se živí například veverkami či různými lesními ptáky, včetně euroasijského sojky. Rychle sviští mezi stromy, pak s velkou silou a přesností zatne drápy do kořisti, která je překvapena rychlým přepadem. Jestřáb má čtyři drápy: tři slouží k držení kořisti, zatímco poslední je velký zabijácký dráp ostrý jako břitva, pomocí kterého usmrtí svoji večeři.

Tito severní jestřábi se živí také mrtvolami srnců nebo losů, pokud mají to štěstí, že nějakého najdou. Toto chování přijde vhod fotografům divoké zvěře, kteří se mohou skrýt poblíž mrtvých těl zvířat, pak čekat a doufat, že se objeví jestřáb. Přesně to jsem udělal, když jsem našel u rybníka mrtvého jelena.

Jako hlavní objektiv jsem použil M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO, protože mi umožnil fotografovat jestřába z malé vzdálenosti. U rybníka před mojí fotografickou skrýší jsem umístil trochu tuku, abych nakrmil sojky a datle, a mohl je fotit. Mladý jestřáb spatřil tuk, který jsem umístil - pravděpodobně si myslel, že chutná lépe než uhynulý srnec - proto jelena opustil a letěl směrem k rybníku. Seděl jsem připraven s dalším tělem fotoaparátu a mým druhým oblíbeným nasazeným objektivem M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO. Jedná se o objektiv s jednou obrovskou výhodou: totiž pevnou clonou F2,8. Clona 2.8 umožňuje rychlejší časy závěrky, což je velmi často užitečné – přitom navíc otevřená clona poskytuje opravdu plynulý bokeh, takže hlavní objekt, v tomto případě jestřáb, získá na fotce veškerou pozornost.

Jakmile je jestřáb připraven ke startu, nemáte čas provádět změny ve fotoaparátu: všechna vaše nastavení by měla být provedena předem. Pojďme se tedy podívat na rychlost závěrky, kterou jsem pro tento obrázek zvolil. Zpravidla platí, že pokud máte uspět v tom, aby byli ptáci během letu ostří, měli byste použít alespoň 1/2500 s., abyste se ujistili, že eliminujete pohyb. V těchto specifických podmínkách, s nedostatkem světla v temném lese, je téměř nemožné dosáhnout opravdu vysoké rychlosti závěrky.

Místo toho jsem kreativně přemýšlel: vymyslel jsem další vzrušující možnost a místo toho nastavil čas závěrky delší. Takový, který by zdůraznil pohyby křídel jestřába a vytvořil ohromující obraz, kdybych byl úspěšný. Cítil jsem, že 1/50 s. by mi měla poskytnout takový pohyb, kterého jsem chtěl docílit. Do jisté míry to závisí na zkušenostech - nebo pokusech a omylech. Pokud jde o získání správně zaostřené a pohybem nerozmazané hlavy, nezbývá nic jiného, ​​než zkřížit prsty a doufat, že jestřábí hlava bude alespoň na jednom snímku přijatelně ostrá. Pokud má obrázek fungovat, musí být v očích jestřába ostrost.

Moje ISO bylo nastaveno na 800, se světelností F2,8, jsem dosáhl požadované rychlosti závěrky 1/50 s. Nastavil jsem ohnisko na 55 mm, aby bylo místo pro celého jestřába s roztaženými křídly a naštěstí se ukázalo, že je to perfektní ohnisková vzdálenost. Se zoomovým objektivem mohu přiblížit, pokud se jedná o menšího ptáka, nebo oddálit jako v tomto případě u většího dravce, jakým je jestřáb. 40-150 F2,8 je opravdu flexibilní objektiv, který lze použít jako objektiv číslo dvě.

Když se jestřáb chystal dosednout, použil jsem kontinuální automatické zaostřování: Nastavil jsem fotoaparát na sekvenční snímání při frekvenci 18 snímků za sekundu, automatické vyvážení bílé a plošné expoziční měření a poté stiskl spoušť. Byl jsem opravdu nadšený, když jsem následně obrázky prohlížel: křídla měla přesně ten pohyb, v který jsem doufal, a ostrost byla tam, kde měla být. Všechny fotografie byly pořízeny ve formátu raw, což dává větší flexibilitu při následném zpracování, zejména u složitých expozic.


Zmíněné produkty:

M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Birds’