Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Můj rok přede mnou: fotografování na Shetlandách

Shetlandy ve Spojeném království leží na 60° severní šířky daleko v Severním moři a z geografického hlediska jsou téměř stejně blízko Norsku jako pevninskému Skotsku. Obyvatelé Shetland se rádi považují spíše za součást skandinávských zemí a většina krajiny a přírodních dějin ostrovů s tím zřejmě souhlasí. Fotograf je proto na ostrovech tak daleko na severu vázán přirozenými světelnými omezeními.

Miluji pobyt v přírodě, cítím se díky němu naživu, a právě tento svěží život na severním pobřeží a ptáci mě přivedli na Shetlandy, kde jsem se v roce 2014 usadil. Mám velké štěstí, že místo, kde žiji, je také domovem mnoha zajímavých druhů a stěhovavých ptáků, a na Shetlandech mě čeká vzrušující rok.

(Racek stříbřitý, přirozený odraz lodi, Shetlandy)

Zimní měsíce strávím prací na nové fotografické knize o ptácích, a když mi to čas dovolí, budu fotografovat bahňáky na některé z nádherných, liduprázdných shetlandských pláží nebo v místním přístavu, kde budu hledat další odrazy ptáků a pelagických lodí. Většinou fotím mezi 9. a 15. hodinou, když je dcera ve škole, ale často vyrážím i večer, pokud je moje partnerka schopna převzít rodičovské povinnosti!

Fotografování brodivých ptáků patří k mým největším potěšením. Najít smíšené hejno zběsile se krmících pobřežních ptáků na okraji větrem ošlehané prázdné pláže je pro mě jako Vánoce. Užívám si pomalé přibližování, fotoaparát už mám v ruce, paměťové karty, baterie a klíče od auta v kapse, kličkuji podél břehu, krátce se zastavuji, aby si ptáci zvykli na mou přítomnost. Najdu si nejlepší místo – často se sluncem v zádech – a klečím nebo se plížím podél hromady chaluh nebo duny k ideálnímu místu před směrovou linií ptáků. Přilehnu k zemi, buď skrčený, nebo na břiše, abych mohl fotografovat z příjemných nízkých úhlů, a často používám nízké překážky v popředí nebo pláž jako rozostřené popředí pro zlepšení kompozice.

Brodiví ptáci obvykle rychle akceptují mou přítomnost a já se mohu těšit z blízkosti ptáků, kteří se pohybují metr ode mě, volají, komunikují, čechrají si peří a krmí se – je to úžasné množství aktivit, které se můžeme pokusit zachytit před přílivem, kdy všichni společně odlétají na nedaleké nocoviště. Fotografování brodivých ptáků mě fascinuje a minuty se snadno promění v hodiny. Když je čas, mohou být brodiví ptáci také perfektními objekty pro zkoušení různých technik s fotoaparátem, od režimu Pro Capture až po dlouhou expozici. Ochotný objekt pohybující se sem a tam po pláži může být vynikajícím nástrojem pro nácvik režimů a nastavení.

(Jespák písečný si čechrá peří na větrné pláži, Shetlandy)

Špatné počasí často přivádí ptáky, a tak jsem venku často. Fotografické výlety se obvykle plánují den předem po analýze několika různých předpovědí a místních časů přílivu a odlivu. Moje malá fotobrašna obvykle obsahuje základní výbavu, fotoaparát OM-D E-M1X s objektivem M.Zuiko 300mm F4.0 IS PRO, makroobjektiv M.Zuiko 60mm, konvertory MC-14 a MC-20, náhradní baterie, paměťové karty, utěrky na objektiv, čutoru a mobilní telefon. Žiji v holínkách a pro tento typ fotografování doporučuji vrstvy oblečení a slušivou lehkou větruvzdornou a nepromokavou bundu – což je na Shetlandách, kde obvykle zažijeme všechny druhy počasí během jednoho dne, určitě správná volba!

(Rybák polární v popředí modré pelagické lodi, Lerwick, Shetlandy)

Vzhledem k tomu, že jsem tak daleko na severu, budu mít v zimě jen několik hodin světla denně, takže se budu snažit využít čas, který mám v terénu k dispozici! V létě nemůže být na Shetlandech, kde je světla dostatek, větší kontrast. Časná rána – která jsou pro většinu lidí v polovině noci – mohou přinést úžasné stříbřité pobřežní světlo, často umocněné „mořským oparem“, který dokáže krásně neutralizovat sílící světelné podmínky. Večer přicházejí dlouhé hodiny zlatavého světla a fotograf je rozmazlován sluncem, které sotva klesne k obzoru, než se opět mírně zvedne. Kolonie mořských ptáků se koupou v teplé záři dlouho do pozdních hodin.

Koncem jara se budu honit za žábami a světlem plným bokehu a také za všemi jarními migrujícími ptáky, kteří se objeví. Důležité je pečlivě sledovat povětrnostní podmínky, znát druhy a stanoviště, na kterých se vyskytují, a co nejlépe využít světla a času, který je k dispozici pro pozorování těchto prchavých návštěvníků.

(Samec motáka pochopa s odrazem přístavu, Shetlandy)

V létě také na Shetlandy přilétají tisíce hnízdících mořských ptáků – tolik Attenboroughových momentů! Nejtěžší může být vybrat si téma, na které se fotografické projekty každý rok zaměří. Výběr se zdá být nekonečný. Umělečtější fotografování ptáků může vyžadovat čas, a to jak při plánování, tak při realizaci. Množství běžných ptáků a hnízdících mořských ptáků, na něž lze zaměřit projekty, může skutečně lépe napomoci umělečtějším pracím než pomíjiví jarní a podzimní stěhovaví ptáci, kteří nabízejí více spontánních, často chytlavých příležitostí.

(Papuchalci severní, Sumburgh, Shetlandy)

(Papuchalci severní, večerní portrét, Sumburgh, Shetlandy)

Doporučené produkty:


About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Birds’