Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

JAK POŘIZOVAT SKVĚLÉ FOTKY S OBJEKTIVEM M.ZUIKO 75-300MM

Jsou lidé, kteří mají naléhavou potřebu kupovat si vždy nejnovější a nejdražší výbavu. Ale je to k vytváření úžasných snímků opravdu zapotřebí?

Pravdou je, že při tvorbě pozoruhodných fotografií hraje významnější roli vaše kreativita a znalost fotografovaného objektu. Fotografické vybavení pak umožňuje posunout hranice vaší kreativity a zlepšit své dovednosti.

Ačkoli tedy vybavení hraje důležitou roli, neměl by nám omezený rozpočet bránit v maximálním využití potenciálu vybavení, které už máme. Abych tuto teorii vyzkoušel, přijal jsem výzvu použít objektiv M.Zuiko 75-300mm F4.8-6.7 II pro fotografování divoké přírody.

Většinou jsem používal svůj starší fotoaparát E-M1 Mark II, ale při fotografování tetřívka obecného jsem objektiv 75-300mm vyzkoušel i na svém OM-1. V tomto příspěvku prozkoumám výhody uvedeného objektivu a podělím se o techniky pro dosažení působivých výsledků.

Proč vybrat právě M.Zuiko 75-300mm F4.8-6.7 II?

Objektiv M.Zuiko 75-300mm F4.8-6.7 II je za dané peníze opravdu skvělý objektiv. Zkombinováním tohoto objektivu se svým osvědčeným fotoaparátem E-M1 Mark II jsem se rozhodl ukázat, že pro pořizování poutavých záběrů divoké přírody nemusíte vůbec sahat hluboko do kapsy.

Co s tímto objektivem získáte?

Hlavní rozdíly mezi tímto objektivem a objektivem, který by mohl stát desetkrát více, jsou v kvalitě skla a v tom, jak je rychlý.

Když fotografové mluví o tom, jak je objektiv rychlý, týká se to clony f a množství světla, které objektiv propouští. Čím nižší je clona f, tím více světla propustíte na snímač - to umožňuje fotografovat s kratšími časy závěrky, což je dobré pro zmrazení akce!

Nižší clona však také pomáhá vytvářet bokeh - měkké rozostřené pozadí a popředí, které často vidíte na fotografiích a které pomáhá vyniknout objektu v záběru.

Nízká clona však není jediným faktorem, pokud jde o rozostřené pozadí a popředí a o to, aby tyto snímky skutečně vynikly.

Pojďme se tedy podívat na tipy, jak takové snímky vytvářet jednoduše ve třech krocích.

Postup při vytváření efektu bokeh (rozostření)

Nízká světelnost a nejdelší zoom

Nejprve zvolte nejnižší clonové číslo, na které může váš objektiv dosáhnout, a použijte nejdelší zoom svého objektivu.

U objektivu M.Zuiko 75-300 mm F4.8-6.7 je nejdelší dosah a nejnižší clona F6.7 při 300mm (ačkoli se jedná o 4/3, což je u fullframe ekvivalentu x2, tedy 600mm).

Vyberte vzdálenější pozadí

Když začnete zohledňovat pozadí fotografovaného zvířete, začnete se jako fotograf divoké přírody okamžitě zlepšovat. Nejde jen o to, abyste pořizovali snímek z místa, kde stojíte, ale abyste skutečně přemýšleli o svém přístupu ke zvířeti.

Přemýšlejte o tom, z jakého úhlu se musíte přiblížit, abyste získali pozadí, které je vzdálené a ideálně doplňuje fotografovaný objekt. Modrá nebo bílá obloha je obvykle velmi nudné pozadí, avšak rozostřený tmavý les může skutečně ozvláštnit váš objekt i celkový dojem ze snímku.

Dokonce i mikroúprava, která zajistí, že ze záběru odstraníte větev nebo jiný nepořádek těsně za objektem, může znamenat velký rozdíl.

Přibližte se ke zvířeti

Pokud se vám podaří přiblížit se k fotografovanému objektu, nemusí být pozadí tak daleko, jako kdybyste se k objektu tolik nepřiblížili.

Šikovné malé pravidlo, které je třeba mít na paměti, říká, že v ideálním případě byste se měli nacházet v poloviční vzdálenosti od objektu, než je objekt od pozadí. Například: 2m od fotografovaného objektu = 4m nebo více mezi objektem a pozadím.

Pokud se dostanete blíže k objektu, tím více bokehu neboli rozostření získáte – a tím více bude objekt v záběru vynikat.

Základní pravidlo: buďte od objektu vzdáleni alespoň 1/2 vzdálenosti, kterou má objekt od pozadí.

OMD E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 75-300mm F4.8-6.7 II • 300 mm • 1/640 s • F6.7 • ISO 250

Veverka obecná (jsem blízko veverky a pozadí je více než 2x dále)

Tipy pro kompozici snímku

Prozkoumejte popředí

Popředí na snímku může také působit rušivě, ale můžeme ho rozmazat podobným způsobem jako pozadí.

Rád fotografuji ptáky v keřích, například v hlodaši, který má na jaře opravdu krásné žluté květy. Často se podívám, jestli mám v popředí nějaký žlutý hlodaš, a nechám si ho rozostřit.

Je třeba si uvědomit, že pokud je popředí příliš blízko objektu, nerozostří se, a pokud je popředí velmi blízko objektivu, může způsobit, že velká část záběru bude mírně rozmazaná a ovlivní samotný objekt.

Zaměřte se na popředí, které je přibližně v polovině vzdálenosti mezi vámi a fotografovaným objektem nebo o něco blíž k vám, a experimentujte!

Níže jsou dva snímky pěnice na keři hlodaše. První jsem pořídil tak, že jsem úzkostlivě zohlednil pozadí a dbal jsem na to, aby pozadí bylo mnohem dál a nebylo na něm nic rušivého. Na druhém snímku jsem podobně zohlednil pozadí, ale také jsem se přesunul jinam, abych mohl jako popředí použít jiný keř hlodaše, který byl mezi mnou a ptákem.

OMD E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 75-300mm F4.8-6.7 II • 300 mm • 1/500 s • F6.7 • ISO 200

Pěnice na keři hlodaše se vzdáleným kopcem jako pozadím

OMD E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 75-300mm F4.8-6.7 II • 300 mm • 1/640 s • F6.7 • ISO 250

Pěnice na keři hlodaše se vzdáleným kopcem s rozostřeným popředím

Snažil jsem se příliš nepřibližovat k popředí, protože by to mohlo rozmazat i můj fotografovaný objekt. Také jsem si dával pozor, aby popředí nebylo příliš blízko objektu, protože pak by bylo téměř ostré a s největší pravděpodobností by nakonec na výsledném snímku působilo rušivě.

Myslím, že oba snímky jsou pěkné, ale můj zrak rozhodně víc přitahuje druhý snímek s rozostřeným popředím.

Zkoušejte různé perspektivy

Fotografováním z nižšího úhlu můžete změnit pozadí z půdy přímo za fotografovaným objektem na něco vzdálenějšího. Tento úhel pohledu také poskytuje pohled na zvíře z výšky očí, což vede k poutavějším snímkům. Experimentujte s různými perspektivami a uvidíte, co dokážete vytvořit!

Poznatky o tetřívcích a o tom, jak se v určitém ročním období shromažďují v lesích, mi pomohly naplánovat si záběr dopředu a použít úkryt, abych byl skrytý v úrovni země před ranním příchodem tetřívků (fotografie níže).

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 75-300mm F4.8-6.7 II • 187 mm • 1/250 s • F6.0 • ISO 2000

Tokající tetřívek vyfotografovaný z nízkého úhlu pomocí úkrytu

Klasická pravidla kompozice

Kompozice je základním aspektem fotografie, který nezávisí na použitém fotoaparátu. Rozvíjejte cit pro poutavé kompozice, jako je pravidlo třetin, vodicí linie, symetrie nebo minimalismus. Procvičujte si promyšlené rámování objektů a experimentujte s různými perspektivami, které vytvářejí vizuálně poutavé fotografie.

OMD E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 75-300mm F4.8-6.7 II • 300 mm • 1/1000 s • F6.7 • ISO 400

Šoupálek na bříze, použitá kompozice podle pravidla třetin

Využijte své vybavení na maximum

Práce se světlem

Světlo samozřejmě hraje při fotografování zásadní roli, a to bez ohledu na použité vybavení. Naučte se rozpoznávat různé světelné podmínky a pracovat s nimi.

Kromě krásného zlatavého světla těsně po východu a před západem slunce je pro fotografování divoké zvěře ideální velmi světlý zatažený den. Protože světlo je filtrováno skrz mraky, vytváří měkký typ světla, ve kterém můžete fotografovat celý den. Tento typ velmi lehké oblačnosti také pomáhá odhalit jemné detaily fotografovaného objektu.

OMD E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 75-300mm F4.8-6.7 II • 300 mm • 1/80 s • F8.0 • ISO 800

Veverka v zamračeném dni s měkkým světlem

Poznejte svůj objekt

Porozumění a poznání zvířete, které fotografujete, je pravděpodobně jednou z nejlepších věcí, které můžete pro své fotografování udělat. Když víte, kdy a kde lze na určité zvířete narazit, můžete si naplánovat, jaké fotografie chcete pořídit. Porozumění chování zvířete vám také může pomoci předvídat určité chování, které chcete zachytit, jako jsem to udělal já u tetřívka.

Poznejte své vybavení

Znát své vybavení do hloubky má pro pořizování co nejlepších snímků zásadní význam – nemá smysl vylepšovat vybavení, pokud své stávající plně nevyužíváte, a znáte jen jeho omezení.

Přestaňte své vybavení vnímat jako překážku, a berte ho jako tvůrčí výzvu. Když přijmete daná omezení, povzbudí vás to k přemýšlení mimo zaběhlá schémata, a budete nacházet inovativní řešení, podobná těm, která zmiňuji výše.

Přizpůsobení fotoaparátu tak, abyste ho mohli v terénu používat rychle a efektivně, také znamená, že vám neuniknou ony těžko polapitelné záběry, které se naskýtají ve zlomcích sekund. Naštěstí mají fotoaparáty OM SYSTEM několik neuvěřitelných speciálních funkcí, které vám pomohou takové snímky získat, a jsou velmi dobře přizpůsobitelné, takže si je můžete nastavit přesně tak, jak potřebujete.

OM SYSTEM kurz pro fotografování divoké přírody

Pokud s vybavením OM SYSTEM teprve začínáte nebo chcete jen zjistit, jak nastavuji své fotoaparáty pro fotografování divoké přírody, podívejte se na můj kurz [OM SYSTEM for Wildlife Photography]. V jednotlivých modulech se podrobně zabývám všemi nastaveními, která používám, a ukážu vám, jak je nastavit na různých fotoaparátech OM SYSTEM včetně modelu OM-1 s novým uspořádáním menu.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 75-300mm F4.8-6.7 II • 171 mm • 1/1000 s • F5.9 • ISO 5000

Souboj tetřívků na toku s použitím mých vlastních nastavení pro zachycení akce

Výbava fotoaparátu by nikdy neměla omezovat vaši představivost a vaše fotografické cíle. S dostatečnou kreativitou, dobrou orientací v terénu, citem pro kompozici a zvládnutými technickými dovednostmi můžete naplno rozvinout potenciál jakékoli sestavy fotoaparátu.

Může to vyžadovat trpělivost, odhodlání a praxi, ale mimořádné snímky můžete vytvářet s jakýmkoli vybavením, které máte. Proto se říká: nejlepší fotoaparát je ten, který máte v ruce.

Prezentované produkty

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Wildlife’