Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Refrakční fotografie

Co je to refrakce?

Jaro je tady, což znamená, že všichni můžeme začít oprašovat své věrné makro vybavení a vyrazit na obhlídku už trochu špinavých, ubývajících hromad sněhu v naději, že spatříme krásnou mouchu nebo vyrůstající krokus. Pro nás makrofotografy je vzrušení nejvyšší, protože očekáváme návrat našich oblíbených objektů: včel, jepic, mravenců, motýlů a podobně. Avšak pro ty z nás, kteří žijí v částech světa, kde může příchod jara trvat déle, můžeme začít dříve tím, že si pohrajeme s refrakcí. Pokud tento pojem neznáte, refrakce je situace, kdy světlo přechází z jednoho prostředí do druhého, což ovlivňuje jeho směr. V makrofotografii je dobrou ilustrací refrakce zachycení objektu v pozadí do kapky vody v popředí.

OM-D E-M1 Mark III • M.Zuiko 60mm F2.8 Macro • 1/8 s • F3.2 • ISO 400

Vhodná fotovýbava

Abyste mohli zachytit svou první refrakci, budete potřebovat:

  • Fotoaparát: Pro mě je to OM-D E-M1 Mark III. Tento fotoaparát mám rád, protože je kompaktní a umožňuje mi dostat se do všech potřebných úhlů. Výklopná obrazovka je také nutností, protože ji používám ke sledování záběru při nastavování fotografování.
  • Makroobjektiv: Zuiko 60mm F2.8 Macro a 30mm F3.5 Macro. Oba jsou fantastické.

Makroobjektiv 30mm F3,5 je skutečně ideálním společníkem pro refrakci, protože poskytuje 2,5x zvětšení obrazu a má zatemněnou přední část, která minimalizuje reflexy. Minimální pracovní vzdálenost 14mm umožňuje přiblížit se k objektu velmi blízko a zachytit detaily.

Makroobjektiv 60mm F2.8 je můj oblíbený makroobjektiv. Zvětšení 1:1 v životní velikosti vám také umožní získat ostré a úžasné detaily. Minimální zaostřovací vzdálenost 18,8cm je skvělá, když do záběru dostanete hmyz, protože potřebujete trochu větší pracovní vzdálenost. S tímto objektivem může být spojena určitá doba učení, takže doporučuji přečíst si článek Chrise McGinnise, abyste se s ním seznámili.

  • Blesk: Při fotografování hmyzu používám duální blesk STF-8 nebo blesk FL-700WR, který pomáhá zmrazit pohyb.
  • Dálková kabelová spoušť (RM-CB2): Tento ovládací kabel pomáhá zachytit scénu bez vibrací způsobených použitím tlačítka spouště. Poskytuje také dodatečnou pracovní vzdálenost, takže můžete dálkové ovládání stisknout, zatímco držíte rozptylku několik kroků od fotoaparátu.

Další vybavení

Níže uvedené vybavení není nezbytné, ale rozhodně vám pomohou realizovat vaši vizi.

  • Inzulínová stříkačka: Ta vám usnadní život, protože vám umožní umístit kapky přesně tam, kam chcete, a také regulovat jejich velikost. Můžete také použít oční kapátko nebo lahvičku s rozprašovačem, ale je to méně přesné.
  • Svítilna: Zvýraznění pozadí je při refrakci klíčové a dodá vaší fotografii na působivosti. Pokud chcete, aby se v kapce vody lámala červená květina, použijte k jejímu nasvícení svítilnu. Světlo se dostane ke kapce vody a květina uvnitř vaší kapky bude zářivější.
  • Sponky: Stabilizace je klíčová, proto vám sponky pomohou udržet objekty v klidu.
  • Stativ: Ačkoli nejsem příznivcem stativů (díky úžasné stabilizaci obrazu Olympus fotografuji především z ruky), při refrakci používám stativ nebo plotostativ.

Někdo by mohl doporučit směs glycerinu, aby se kapka vody déle udržela na místě, ale osobně používám jen vodu. I když je voda pomíjivější, nakonec dávám přednost tomu, že musím častěji přenastavovat snímky, protože mě to nutí zkoumat nové úhly nebo kompozice, místo abych se spokojil s jedním nastavením, které může trvat hodiny.

Instalace

Nalezení správného úhlu vyžaduje mnoho přemísťování. Pokud je to váš první pokus o refrakci, začněte s velkým květem, například kopretinou gerberou, a sežeňte si stéblo trávy, malý stonek nebo okvětní lístek. Pomocí jedné nebo dvou sponek položte stéblo trávy, stonek nebo okvětní lístek několik centimetrů před kopretinu. Na trávu, stonek nebo okvětní lístek umístěte jednu kapku vody. Pak pouhým okem najděte úhel, který vám umožní vidět lom květu. Na základě této reference nastavte fotoaparát. Možná budete muset kopretinou pohnout, abyste dosáhli dokonalého lomu.

Jakmile budete s kompozicí spokojeni, osvětlete kopretinu pomocí svítilny. Nezapomeňte, že pozadí (kopretina) musí být světlejší než popředí (stéblo trávy, stonek nebo okvětní lístek), aby světlo procházelo kapkou a bylo jasnější.

Nastavení

Začněte prvním záběrem, abyste zjistili, čeho můžete dosáhnout. Rád začínám se světelností F7.1 a pak si hraji s ISO a rychlostí. Pokud používáte stativ a jste v kontrolovaném prostředí, upřednostněte ISO před rychlostí. Druhou možností, pokud nemáte pohybující se objekt, je vyzkoušet focus stacking. Miluji focus stacking ve fotoaparátu, protože mi v 95 % případů poskytuje skvělý hotový snímek přímo ve fotoaparátu. Obvykle začínám na hodnotě 8 pro počet snímků a 7 pro rozdíl zaostření a od toho se odvíjím. Pokud je objekt v popředí zcela rovnoběžně s objektivem, zvolím nižší clonu, abych získal co nejvíce světla, a hraji si s rozdílem zaostření, dokud nezískám uspokojivý snímek. Vždy se snažím o rozostřené pozadí s ostrým a detailním květem zachyceným v kapce vody. Někdy použiji vyšší clonu a rozdíl zaostření, pokud stéblo trávy nebo okvětní lístek není nastaven rovnoběžně s objektivem. Musíte prostě experimentovat a cvičit. Neomezujte se na jeden záběr. Zkuste jeden snímek, pak focus stacking a hrajte si se všemi dostupnými nástroji.

Tipy

Chcete-li získat ostrý obraz, použijte na fotoaparátu funkci zvětšení. Já jsem si nastavil jedno z předních tlačítek na lupu, která mi pomáhá při pořizování všech makro snímků a snímků divoké přírody. Můžete také použít funkci focus peaking, abyste se ujistili, že jsou všechny kapky ostré.

Buďte kreativní a bavte se

Jakmile pochopíte základní koncept, experimentujte a bavte se. Existuje mnoho způsobů, jak zachytit refrakce. Do záběru můžete přidat berušku - protože komu by se nelíbila beruška procházející se mezi vodními kapkami? Můžete ji dokonce nechat nést kapku vody lámající se na květině.

Pokud nemáte skutečnou květinu, najděte si v počítači nebo iPadu fotografii a umístěte ji za kapky. Níže uvedený obrázek byl pořízen na pozadí mého iPadu a zobrazuje jednu z fotografií programu Break Free. Jednou z výhod použití iPadu je, že můžete nastavit vysoký jas displeje, aby kapky vody vynikly.

OM-D E-M1 Mark III • M.Zuiko 60mm F2.8 Macro • 1/1600 s • F4.5 • ISO 2500

OM-D E-M1 Mark III • M.Zuiko 30mm F3.5 Macro • 0.8 s • F10 • ISO 200

Proč si vůbec nastavovat focení, když příroda poskytuje zdarma studio s již připravenými kapkami?

Všechno je tam venku a čeká na zachycení. Stačí se brzy ráno, když je ještě rosa, projít po květinovém poli nebo místní zahradě. Tato fotografie byla pořízena na mé staré zahradě a dodnes patří k mým nejoblíbenějším snímkům.

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko 60mm F2.8 Macro • 1/6 s • F8.0 • ISO 800

Instagram: @emilietalpin

Prezentované produkty:

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Wildlife’