Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Makroexpedice s OM-1 Mark II

Vydat se na cestu za makrofotografií s fotoaparátem OM SYSTEM OM-1 Mark II nabízí nejen bránu do nevídaných úskalí světa přírody, ale vyžaduje také kombinaci technické zdatnosti a tvůrčího vhledu. Tento komplexní průzkum se zabývá optimalizací funkcí focus stacking a bracketing a vrcholí vyladěným uměním následného zpracování, které umožňuje spojit jednotlivé záběry do poutavých vizuálních příběhů.

Osvětlení: Maják makrofotografie

Vhodné osvětlení je pro makrofotografii zásadní, protože poskytuje čistotu a hloubku objektů, které často zůstávají nepovšimnuty. Použití svítilny spolu s rozptylkou je nezbytné pro rovnoměrné rozložení světla po celé scéně, což je praxe, která se stává rozhodující při použití funkce focus stacking fotoaparátu OM-1 Mark II rychlostí až 120 snímků za sekundu. Při takových rychlostech je použití výkonného rychlého světla nezbytné pro zajištění konzistentního osvětlení všech záběrů, které zvýrazní každý detail v jeho přirozené kráse.

Focus Stacking: Tvorba přesných vrstev

Proces focus stacking u fotoaparátu OM-1 Mark II je pečlivou souhrou několika snímků s různým zaostřením, které se harmonicky spojí do jediné, detailní fotografie. ostup pro nastavení této funkce:

1. V nabídce menu přejdete na položku Fotoaparát2

2. Vyberte možnost Výpočetní režimy a poté vyberte možnost Focus Stacking

3. Zde můžete nastavit požadovaný rozdíl zaostření a počet snímků až 15.

Tato technika je neocenitelná pro zachycení podstaty pohybujících se nebo statických objektů s hloubkou a detaily. Umožňuje fotografům experimentovat s hloubkou ostrosti a zaostřováním pro odhalení skryté krásy svých objektů.

Focus Bracketing: Plátno kreativity

Funkce focus bracketing otevírá prostor pro umělecké možnosti a nabízí až 999 snímků pro dynamické a komplexní kompozice. Postup pro nastavení této funkce:

1. V menu Fotoaparát2 vyberte třetí možnost (Bracketing) a aktivujte funkci Focus BKT

2. To vám umožní zachytit široké spektrum záběrů a nastavit rozdílové body od 1 do 10 podle fotografovaného objektu.

Z osobní zkušenosti vím, že ačkoli systém umožňuje pořídit až 999 snímků, praktické využití zřídkakdy přesáhne 200, což poskytuje širokou škálu zaostřovacích bodů pro detailní zkoumání při následném zpracování.

Následné zpracování: Vytváření finálního obrazu

Přechod od pořízení snímku k finálnímu výsledku zahrnuje významný krok: následné zpracování. Adobe Photoshop, i když oblíbený pro slučování skupin, může vyžadovat značný výpočetní výkon pro plynulé zpracování velkých sad obrazů. Pro zasvěcené makrofotografy se nabízí specializovaný software, jako je Helicon Focus nebo Zerene Stacker, které nabízejí optimalizovaná řešení pro skládání snímků a disponují rozhraními a ovládacími prvky přizpůsobenými pro úpravu makra. Tyto programy zefektivňují proces a zajišťují přesnost a snadnost spojování snímků do jediné detailní kompozice.

Od zachycení ke kompozici: Cesta k makrofotografii

Putování makrosvětem s fotoaparátem OM SYSTEM OM-1 Mark II přesahuje rámec pouhého fotografování; stává se výpravou do hluboké krásy detailu. Každý krok, od pečlivého nastavení osvětlení a konfigurace nastavení fotoaparátu pro focus stacking nebo bracketing až po rafinovaný proces skládání snímků při následném zpracování, je zatížen potenciálem pro objevování a inovace.

Možnost pořídit až 999 snímků v režimu focus bracketing nabízí bezkonkurenční hloubku při zachycování dynamických scén. Nicméně praktická stránka věci se často shoduje s mnohem menší sadou, protože dle mé osobní zkušenosti se toto číslo pohybuje kolem 200 snímků. Tento pragmatický přístup zajišťuje, že každý okamžik je zachycen s maximální čistotou a hloubkou

Cesta nekončí pořízením snímku, ale přesahuje i do oblasti následného zpracování, kde se nástroje jako Adobe Photoshop, Helicon Focus nebo Zerene Stacker stávají nezbytnými pro přeměnu série snímků v ucelené, ohromující vizuální vyprávění. Toto spojení technických dovedností a tvůrčí vize vybízí diváky, aby se zastavili a ocenili složitosti a krásu makrosvěta prezentovaného objektivem fotografa.

Makrofotografie s OM SYSTEM OM-1 Mark II tedy není jen o pořizování snímků, ale o objevování skrytého světa, jeden záběr za druhým. Pochopením a využitím pokročilých funkcí fotoaparátu ve spojení s umným použitím technik následného zpracování mohou fotografové odhalit nové dimenze kreativity a představit neviděné ve světle, které zaujme a inspiruje.

Prezentované produkty:

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Field Macro’