Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Moje výbava pro outdoorové makro

Bez ohledu na to, co rádi fotografujete, je důležité opatřit si správné vybavení. Osobně mě zajímá zachycení složitých detailů hmyzu a pavouků v jejich přirozeném prostředí a potřebuji vybavení, které mi to umožní. Než se dostanu k mé preferované výbavě pro outdoorové makro, chci se vlastně zmínit o něčem, co s sebou nevozím - o stativu. Zatímco někteří makrofotografové s sebou do terénu tahají těžké stativy, já dávám přednost svobodě fotografování z ruky. Kombinace lehkého těla OM-D se stabilizátorem obrazu a mimořádně ostrého, ultrapřenosného makroobjektivu mi umožňuje volný pohyb, takže mohu využít příležitostí, které se naskytnou.

Nyní přejděme k mému vybavení.

Základní vybavení

Základem mé výbavy jsou čtyři základní položky: fotoaparát, makroobjektiv, blesk a difuzér. Od roku 2017 fotím s fotoaparátem OM-D E-M1 Mark II. Kromě krásné obrazové kvality je tento fotoaparát opravdu kompaktní, odolný proti povětrnostním vlivům, má neuvěřitelný stabilizátor obrazu a vytváří větší hloubku ostrosti než tradiční digitální zrcadlovky. Také se mi líbí, jak je přizpůsobitelný. Vlastním nastavením pozice C1 na voliči režimů mám všechny své oblíbené makro funkce přesně tam, kde je chci mít.

Od té doby, co jsem si koupil E-M1 Mark II, má nejlepšího přítele - M.Zuiko 60mm F2.8 Macro. Tento úžasně kompaktní objektiv je schopen opravdu vynikajících výsledků. Má omezovač ostření, přepínač pro rychlou volbu 1:1, úžasnou světelnost a stejně jako tělo mého fotoaparátu je utěsněn proti povětrnostním vlivům. Můžete jej dokonce použít i pro nemakro situace, jako je portrétování! Kromě fotoaparátu a objektivu je můj OM-D téměř vždy vybaven bleskem. Blesk osvětluje detaily mých objektů a umožňuje mi fotografovat výrazně delšími časy závěrky.

Pokud jste nikdy nezkoušeli blesk pro makro, vřele vám to doporučuji. Jasně si vzpomínám, jak jsem poprvé fotografoval hmyz s bleskem. Vyfotil jsem snímek, podíval se na LCD displej a pomyslel si: "Aha, tohle všechno mění." A pak jsem se podíval na displej. Mám rád svižné nastavení a blesk FL-700WR považuji za ideální řešení. Kromě toho, že je kompaktní, dokáže pořídit deset snímků za sekundu (při výkonu 1/16) a - jak jste uhodli - je utěsněný proti povětrnostním vlivům. V neposlední řadě potřebuji způsob, jak usměrnit a změkčit světlo z blesku. Věčně experimentuji s novými rozptylovými řešeními, ale obvykle je to nějaký podomácku vyrobený softbox, který se připevní na blesk a rozptýlí světlo před dopadem na objekt. Doporučuji vyzkoušet různé materiály, abyste zjistili, co se vám nejvíce líbí.

Difuzér pro kutily

Po rozsáhlém výzkumu a diskuzích s několika zkušenými makrofotografy jsem tento přístroj navrhl a sestrojil sám. Až začnete chápat, jak světlo ovlivňuje vaše makrofotografie, doporučuji vám, abyste si vytvořili vlastní difuzér. Můj softbox pro makro má kartonový plášť, který je vyložen hliníkovou fólií. Čelní strana je vyrobena z bílé netkané polypropylenové textilie (zkuste více vrstev pro větší rozptyl). Celá věc drží pohromadě pomocí lepicí pásky a k mému blesku se připevňuje pomocí pásků na suchý zip. Pro ještě větší změkčení světla zkuste na konec objektivu připevnit vrstvu obalové pěny pomocí gumičky. Je to opravdu levné a lze to použít se softboxem i bez něj!

Nad rámec základů

Kromě standardní výbavy využívám k pořizování makrosnímků několik dalších věcí. Například když pracuji s plachými objekty, jako jsou motýli nebo vážky, vytáhnu M.Zuiko 40-150mm F2.8 PRO. Ačkoli se nejedná o skutečný "makro" objektiv, 40-150 (80-300 FFE) má krátkou pracovní vzdálenost, která umožňuje dosáhnout zvětšení 1:4. V tomto případě se jedná o makroobjektiv s krátkou pracovní vzdáleností. Někdy do rovnice přidám i telekonvertor M.Zuiko MC-14 1,4x. MC-14 se umisťuje mezi tělo fotoaparátu a objektiv 40-150mm PRO, aby se prodloužil dosah (112-420mm FFE). Protože MC-14 nezvyšuje minimální zaostřovací vzdálenost, poskytuje objektivu mírné zvětšení.

Když najdu obzvlášť malé objekty a chci trochu větší zvětšení, použiji konverzní supermakroobjektiv Raynox DCR-250 nebo sadu prodlužovacích trubic. Ačkoli obě možnosti zajistí, že moje 60mm Macro bude mít podobné zvětšení jako přirozený objektiv, dávám přednost objektivu Raynox. Líbí se mi, jak rychle lze adaptér nasadit (nebo sejmout) z objektivu pomocí kroužku z 46mm na 43mm.

Poslední součástí výbavy, která mi pomáhá v terénu, je velká očnice EP-13. Opravdu vítám trochu pohodlí navíc díky mírně zvětšené EP-13. Zdá se, že mi také pomáhá blokovat více slunečního světla z periferie, abych lépe viděl na fotografovaný objekt v hledáčku.

Závěrečné úpravy

Jakmile mám fotografie pořízené, je čas je dokončit v telefonu nebo počítači. Pokud jsem na cestách a/nebo chci sdílet fotografie přímo z terénu, jednoduše upravím JPG pomocí iPhonu. Pro složitější úpravy nebo focus stacking začnu importem raw (ORF) souborů do počítače.

Bez ohledu na to, zda jsem na telefonu nebo u počítače, je mým prvním nástrojem Adobe Lightroom. Lightroom používám pro většinu svých úprav. Tyto úpravy zahrnují (ale neomezují se na) úpravu kompozice, úpravu barev, posunutí stínů a světel, řešení oblastí se šumem atd. Jakmile jsem s výsledkem spokojen, kliknu na fotografii pravým tlačítkem myši a vyberu možnost "Upravit v aplikaci Adobe Photoshop". Pokud se pokouším o hromadnou úpravu ostření, vyexportuji bracketingovou sérii jako 16bitový TIF.

Když mám snímek otevřený ve Photoshopu, začnu s vážnějšími retušemi, ale skutečná míra retuše závisí na fotografii. V některých případech provádím ve Photoshopu jen velmi málo úprav (nebo vůbec žádné). U jiných může dojít k odstranění některých nečistot nebo nepěkných rušivých prvků v pozadí. Rád také používám nástroje vyhlazování a přepalování ke zvýraznění určitých oblastí. Příležitostně použiji Photoshop pro focus stacking - ale skládání většinou nechávám na Helicon Focusu. Poslední úpravou z aplikace Photoshop je vodoznak. Jakmile je na místě, výsledek uložím, abych ho mohl sdílet online.

Mým posledním nástrojem pro úpravy je Helicon Focus od společnosti Helicon Soft. Pokud se zajímáte o focus stacking, vřele doporučuji jej vyzkoušet. Ačkoli Photoshop dokáže tuto práci zvládnout, Helicon Focus je výrazně rychlejší, má více metod vykreslování a umožňuje snadno doladit výsledky. Ne všechny makrosnímky zaostřuji, ale když už to dělám, tak většinou pomocí programu Helicon Focus.

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko 40-150mm F2.8 PRO • 1/800 s • F4.0 • ISO 400

Za hranice fotografií

Když jsem se začal více zabývat makrofotografií, stále více mě přitahoval svět hmyzu a pavouků. Rád jsem objevoval a poznával nové (pro mě nové) tvory, ale určování objektů bylo neuvěřitelně obtížné. Terénní průvodci jsou skvělí, ale dva zdroje mi opravdu pomáhají, když chci určit, co jsem našel. K přesnému určení druhů používám aplikaci iNaturalist a databázi na webu bugguide.net. Aplikace iNaturalist porovnává mou fotografii s obrovským katalogem fotografií ostatních uživatelů a navrhuje potenciální druhy. Ne vždy je to dokonalé, ale obvykle to zúží možnosti do té míry, že mohu pokračovat v hledání na stránkách Bug Guide - online komunity přírodovědců, kteří se rádi učí a sdílejí svá pozorování hmyzu, pavouků a dalších příbuzných tvorů - a provést správnou identifikaci.

Prezentované produkty:

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Field Macro’