Here you will find an ever increasing range of articles covering technique and tips on using our cameras and lenses.
Ik fotografeer vogels sinds 1978 en het is al meer dan 30 jaar mijn beroep. Vogelfotografie is mijn passie en ik vind vogels prachtig. Hun mooie veerpatronen en fascinerende gedrag brengen me telkens weer terug naar de natuur. Ik word nog steeds enthousiast als ik met mijn camera in de natuur kan zijn, zelfs na vier decennia. Mijn beste vogelfoto moet nog genomen worden!
Met mijn foto's wil ik de schoonheid van de vogels laten zien, maar ook de schoonheid van de omringende natuur. Ik vind het heerlijk om mijn foto's met een breed publiek te delen, en daarmee hoop ik dat mensen begrijpen dat de natuur mooi is en het waard is om beschermd te worden. De natuur is de plek waar ik het gelukkigst ben in mijn leven!
- Tegenlicht is de adel van het licht
Zonder licht zou er geen leven en geen foto's zijn. Licht is ook het essentiële element voor mooie vogelfoto's. Ik hou vooral van tegenlichtfoto's, ook al kan het sommige van de mooie veerdetails van de vogels verbergen. Als de zon laag aan de horizon staat en het licht een roodachtige kleur heeft, ben ik bereid om wat mooie details van vogels op te offeren voor een sfeervol beeld.
Om nog diepere kleuren in het beeld te krijgen, onderbelicht ik vaak ten opzichte van wat de lichtmeter van de camera me vertelt. Hoewel camera's tegenwoordig geweldige automatische functies hebben om het licht te meten en de foto's bloot te stellen, gebruik ik nog steeds handmatige instellingen (M) om mijn foto's meer dan 90% van de tijd bloot te stellen - zoals ik 40 jaar geleden deed! Op deze manier heb ik volledige controle over hoe mijn foto's eruit zullen zien.
Bij het fotograferen tegen het licht gebruik ik soms een verlengstuk voor mijn zonnekap, dat eenvoudig te maken is van donker karton. Met deze verlenging kun je bijna recht op de ondergaande zon schieten zonder reflecties in de lens.
Baltsende korhoenders in Utajärvi, Finland
Siberische gaaien in Kuusamo, Finland
Zeearend in Hokkaido, Japan
- Extreme omstandigheden, extreme beelden
Ik hou van de winter en vooral van besneeuwde en barre omstandigheden. Ik woon in Finland, wat een geweldig land is voor besneeuwde beelden, aangezien de winter bij ons bijna een half jaar duurt. Maar een van mijn favoriete bestemmingen voor winterfotografie is Hokkaido in Japan.
Ten eerste zijn de vogels in Hokkaido niet alleen mooi, maar ook benaderbaar, wat het werk van de fotograaf gemakkelijker maakt. De winterse omstandigheden kunnen daar echt zwaar zijn, maar het is een geweldige plek voor besneeuwde beelden en daarom bezoek ik Hokkaido elke winter. Kraanvogels, rode kraanvogels en Steller's zeearenden zijn enkele hoogtepunten van de fototour naar Hokkaido.
De Varangerfjord in Noorwegen is ook een geweldige plek voor fotografie in het vroege voorjaar, wanneer koningseiders nog in havens zijn en papegaaiduikers arriveren bij de zeevogelkolonies. Ik bezoek daar elke maart.
Op al deze plaatsen kan de fotograaf soms te maken krijgen met ruw weer, zware sneeuwval en harde wind. Perfecte omstandigheden om verschillende belichtingstijden te testen en te zien hoe het het beeld beïnvloedt. Onthoud dat bij veel rondvliegende sneeuw een te lange belichtingstijd het onderwerp volledig kan verbergen. Ook autofocus kan uitdagend zijn in die omstandigheden en soms is handmatig scherpstellen de enige manier om een scherp beeld te krijgen!
Steppenarend in een sneeuwstorm, Utajärvi, Finland
Koningseider in sneeuwval in Varanger, Noorwegen
Raven in zware sneeuwval, Utajärvi, Finland
- Vogel in een landschap
Om een mooie foto te maken, hoeft de vogel niet altijd heel groot in beeld te zijn. Vaak probeer ik ook de omringende natuur rond de vogel te laten zien. Zoomlenzen zijn ideaal voor dit doel. Ik hou van zoomlenzen omdat je hiermee het beeld al kunt samenstellen terwijl je buiten in de natuur bent. Zoomlenzen zijn zo veelzijdig, en twee van mijn favoriete OM SYSTEM-lenzen zijn 40-150 mm f2.8 en 150-400 mm f4.5. Met vaste lenzen zit je vast aan wat je hebt en de enige manier om de compositie te veranderen, is door de zogenaamde "been-zoom" te gebruiken (dichterbij of verder weg lopen), en vaak is dat onmogelijk!
Steppenarenden in een besneeuwd landschap, Utajärvi, Finland
Bosuil in zware sneeuwval, Ruokolahti, Finland
Kraanvogels in Hokkaido, Japan
- Sneeuw als achtergrond of voorgrond
Sneeuw is een geweldige achtergrond in vogelfoto's, omdat het onderwerp duidelijk afsteekt tegen de sneeuw. Ik gebruik sneeuw ook vaak als voorgrond en het geeft een mooie artistieke touch aan anders eenvoudige vogelafbeeldingen. Het belichten van het beeld met sneeuw is eenvoudig - je moet er gewoon voor zorgen dat je de sneeuw niet overbelicht. Houd tijdens het fotograferen je oog op het histogram!
Havik bij Villa Finnature, Muhos, Finland
Vlaamse gaai in vlucht, Utajärvi, Finland
Lagopus, Lapland
Comments