Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

5 tips voor het fotograferen van kolibries

Het fotograferen van kolibries is leuk, uitdagend en lonend. Deze vogels zijn zo fascinerend dat ik urenlang naar ze kan kijken terwijl ze rondfladderen bij bloemen en nectar drinken terwijl ze in de lucht zweven. Ze zijn werkelijk een wonder van de natuur.

Leer over de gewoonten van kolibries.

De sleutel tot succes is zoals altijd om te weten over het onderwerp dat je fotografeert. Hoe meer je weet over het gedrag en de omgeving, hoe makkelijker het zal zijn om een goede foto te maken.

Kolibries zijn erg snel en zijn de enige vogels die kunnen hoveren en achteruit vliegen. Positioneer jezelf dicht bij de takken die ze vaak bezoeken, zodat je ze van dichtbij kunt fotograferen. Luister naar het geluid van hun vleugels, want het is een belangrijke aanwijzing dat er een kolibrie op je afkomt, vandaar de Engelse naam "hummingbird".

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 300 PRO  • 1/500 s • f/4  • ISO200

Beheers de bediening van je camera.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ken je camera! Hoe sneller je de juiste instellingen kunt aanpassen, hoe minder gemiste kansen. Het fotograferen van zulke behendige vogels is een zeer dynamische situatie waarin je snel moet schakelen tussen verschillende instellingen, afhankelijk van wat er voor je lens gebeurt. Gebruik je aangepaste modi: In zulke situaties programmeer ik altijd de C1/C2/C3-modi en kan ik ertussen schakelen met behulp van het PASM-wiel of door een van de modi toe te wijzen aan een knop op de camera. Dit stelt me in staat om snel instellingen te wijzigen, van het vastleggen van statische scènes naar het fotograferen van de snelle beweging van vogels.

OM-1

Geschikte camerainstellingen.

De meesten van ons weten dat je voor actie over het algemeen een korte sluitertijd gebruikt om onderwerpen te bevriezen. Omdat deze vogels ongelooflijk snel zijn, moet je de snelheid tot het uiterste drijven om wazige vleugels te vermijden. Dit vereist vaak het verhogen van de gevoeligheid (ISO). Of we de vleugels willen "bevriezen" of een lichte bewegingsonscherpte willen creëren, hangt volledig af van de visie van de fotograaf. Een goede oplossing is het gebruik van automatische ISO en het vooraf selecteren van de sluitertijd met een wijd open diafragma. Trial and error (proberen en experimenteren) is essentieel.

OM-1

Maak veel foto's.

Bij het vastleggen van actie en snel bewegende onderwerpen is de beste manier om scherpe foto's te krijgen het gebruik van de continu-opname modus. Kolibries bewegen erg snel, en hoewel ik deze modus had ingesteld op 50 frames per seconde in de SH2-modus, waren veel van de foto's die ik nam niet bruikbaar. De vogels bevinden zich niet altijd binnen het kader, soms worden hun snavels of vleugels afgesneden. Door de continu-opname te gebruiken, kon ik meerdere opnamen maken bij elke druk op de sluiter, waardoor de kans op een goede foto werd vergroot.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 300 PRO  • 1/500 s • f/4  • ISO250

De achtergrond is cruciaal.

Bij elke vogelfoto zal er een kolibrie in het kader zijn, maar hoe we het beeld waarnemen, hangt af van de achtergrond. Zelfs als alleen de vogel scherp is en de achtergrond onscherp, maakt het uit of we een mooie rustige vervaging hebben of felle, afleidende vlekken in de achtergrond die de aandacht van ons onderwerp afleiden. Altijd, en ik bedoel altijd, voordat je de sluiter indrukt, zorg ervoor dat je controleert hoe de achtergrond eruitziet en een kleine verschuiving in je positie kan een groot verschil maken.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 40-150 PRO • 1/640 s • f/2.8 • ISO200

Aanbevolen producten

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Birds’