Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

SCHITTERENDE FOTO'S MAKEN MET DE M.ZUIKO 75-300MM F4.8-6.7 II-LENS

Veel mensen willen steeds de nieuwste en duurste apparatuur in huis te halen. Maar is dat echt nodig om prachtige foto's te maken?

In werkelijkheid spelen creativiteit en kennis van het onderwerp een belangrijkere rol bij het vastleggen van indrukwekkende foto's. Ongeacht de camera die je gebruikt, heb je de mogelijkheid om de grenzen van je creativiteit te verleggen en je vaardigheden te vergroten.

Hoewel het materiaal dus zeker een rol speelt, mag het niet zo zijn dat het budget ons belemmert om het potentieel te benutten van het toestel dat we al in ons bezit hebben. Om deze theorie in de praktijk te brengen, heb ik de uitdaging aangenomen om de M.Zuiko 75-300mm f/4.8-6.7 II-lens te gebruiken voor natuurfotografie.

Hierbij gebruik ik meestal mijn oudere E-M1 Mark II camera, maar ik heb ook weleens de 75-300mm gebruikt met mijn OM-1 om korhoenders te fotograferen. In dit bericht beschrijf ik de voordelen van deze lens en deel ik technieken om indrukwekkende foto's te schieten.

Waarom voor de M.Zuiko 75-300mm f/4.8-6.7 II kiezen?

De M.Zuiko 75-300mm f/4.8-6.7 II-lens biedt heel veel waar voor zijn geld. Ik heb deze lens op mijn oude en vertrouwde E-M1 Mark II-camera gemonteerd om te laten zien dat je geen enorme bedragen hoeft uit te geven om geweldige foto's van dieren in het wild te maken.

Wat krijg je nou precies met deze lens?

De belangrijkste verschillen tussen deze lens en een lens die misschien wel 10 keer duurder is, zijn de kwaliteit van het glas en hoe snel de lens is.

Als fotografen het hebben over hoe snel een lens is, hebben ze het over de f-stop en hoeveel licht de lens binnenlaat. Hoe lager de f-stop, des te meer licht de sensor bereikt, waardoor je foto's kunt maken met een kortere sluitertijd. Een uitstekende manier om actiebeelden vast te leggen!

Maar een lagere f-stop helpt ook voor het verkrijgen van bokeh – de zachte, onscherpe achtergronden en voorgronden die je vaak ziet in foto's waardoor het onderwerp scherp in beeld wordt gezet in het kader.

Een lagere f-stop is echter niet de enige factor die van belang is voor onscherpe achtergronden en voorgronden, die foto's net dat beetje extra geven.

Laten we daarom eens kijken naar tips om zulke foto's te maken met een eenvoudig proces van drie stappen.

Stappen voor het creëren van bokeh (onscherpte)

Lage f-stop en langste zoom

Kies om te beginnen de laagste f-stop en de langste zoom van je lens.

Het verste bereik en de laagste f-stop van de M.Zuiko 75-300mm f/4.6-6.7 is f/6.7 bij 300 mm (maar omdat dit een 4/3 is, is het bereik x2 zo groot als bij een full-frame, dus 600 mm).

Kies achtergronden die verder weg liggen

Als je rekening houdt met de achtergrond van het dier dat je wilt fotograferen, zullen je foto's van dieren in het wild meteen een stuk beter worden. Het gaat hierbij niet alleen om het nemen van de foto vanaf de plek waar je staat, maar ook over de manier waarop je het dier wilt benaderen.

Bedenk onder welke hoek je het dier moet benaderen om een achtergrond te krijgen die ver weg ligt en die het onderwerp beter tot zijn recht laat komen. Een blauwe of witte lucht is meestal een tamelijk saaie achtergrond, maar een onscherp donker bos kan echt iets bijdragen aan het onderwerp en het gevoel bij een foto.

Zelfs een kleine aanpassing zoals het weglaten van een tak of andere afleidende voorwerpen net achter het onderwerp kan een wereld van verschil maken.

Benader het dier zo dicht mogelijk

Als je dicht bij je onderwerp kunt komen, hoeft de achtergrond niet zo ver weg te zijn.

Een handige vuistegel is dat je afstand tot het onderwerp half zo ver of minder moet zijn dan de afstand die het onderwerp is verwijderd van de achtergrond. Voorbeeld: 2 meter tussen jou en het onderwerp = 4 meter or meer vanaf het onderwerp tot de achtergrond.

Als je dichter bij je onderwerp kunt komen, krijg je meer bokeh of onscherpte. Het resultaat is dat je onderwerp nog beter tot zijn recht komt.

Vuistregel: zorg dat je ten minste half zo ver verwijderd bent van je onderwerp als dat het onderwerp verwijderd is van de achtergrond.

OMD E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 75-300mm F4.8-6.7 II • 300 mm • 1/640 s • F6.7 • ISO 250

Eekhoorn (ik ben dicht bij de eekhoorn en de achtergrond is meer dan 2x verder weg)

Tips voor de compositie van je foto

Houd rekening met de voorgrond

De voorgrond van een foto kan ook afleiden, maar we kunnen die op dezelfde manieren onscherp maken als bij de achtergrond.

Ik vind het leuk om foto's van vogels te maken als ze in een struik zitten, zoals in een gaspeldoorn, die heel mooi geel bloeit in het voorjaar. Ik probeer dan ook vaak wat gele gaspeldoorn op de voorgrond te krijgen en maak deze vervolgens onscherp.

Als de voorgrond echter te dicht bij het onderwerp is, wordt deze niet onscherp. En als de voorgrond heel dicht bij de lens is, kan bijna het hele beeld iets vervagen, wat ook gevolgen heeft voor het onderwerp zelf.

Zoek een voorgrond die ongeveer halverwege tussen jou en het onderwerp ligt, of iets dichter bij jou, en experimenteren maar!

Hieronder zie je twee foto's van een grasmus in een gaspeldoorn. Bij de eerste heb ik heel goed rekening gehouden met de achtergrond, door ervoor te zorgen dat deze flink ver weg was, zonder afleidende elementen. Bij de tweede foto heb ik ook naar de achtergrond gekeken, maar heb ik daarnaast een andere positie gekozen zodat ik een andere bremstruik tussen mij en de vogel als de voorgrond kon gebruiken.

OMD E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 75-300mm F4.8-6.7 II • 300 mm • 1/500 s • F6.7 • ISO 200

Grasmus in een gaspeldoorn met een ver weggelegen heuvel als achtergrond

OMD E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 75-300mm F4.8-6.7 II • 300 mm • 1/640 s • F6.7 • ISO 250

Grasmus in een gaspeldoorn met een onscherpe voorgrond

Ik heb erop gelet dat ik niet te dicht bij mijn voorgrond kwam, omdat dan het onderwerp ook onscherp zou kunnen worden. Daarnaast mocht de voorgrond ook niet te dicht bij het onderwerp zijn, omdat het dan bijna scherp zou zijn en waarschijnlijk zou afleiden van het onderwerp van de foto.

Ik vind het allebei mooie foto's, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de tweede, met de onscherpe voorgrond.

Probeer verschillende perspectieven

Door te fotograferen vanuit een lagere hoek, kun je ervoor zorgen dat de achtergrond verandert van de grond direct achter het onderwerp in iets wat verder weg ligt. Dit standpunt heeft daarnaast als voordeel dat je het dier op oogniveau kunt fotograferen, met nog mooiere foto's als resultaat. Experimenteer met verschillende perspectieven en ontdek wat de mogelijkheden zijn.

Door te lezen over de korhoen, kwam ik erachter dat ze zich op bepaalde tijden van het jaar verzamelen op zogenaamde baltsplaatsen. Hierdoor kon ik me goed voorbereiden en een schuilplaats zoeken op de grond voordat de korhoenders in de ochtend bij de baltsplaats aankwamen (foto hieronder).

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 75-300mm F4.8-6.7 II • 187 mm • 1/250 s • F6.0 • ISO 2000

Korhoen op een baltsplaats gefotografeerd vanuit een lage hoek vanuit een schuilplek

Klassieke compositieregels

Compositie is een zeer belangrijk aspect van fotografie dat niets te maken heeft met de camera die je gebruikt. Maak gebruik van gangbare technieken om indrukwekkende composities te maken, zoals de regel van derden, leidende lijnen, symmetrie of minimalisme. Oefen met de kadrering van je onderwerpen en experimenteer met verschillende perspectieven om visueel aantrekkelijke foto's te maken.

OMD E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 75-300mm F4.8-6.7 II • 300 mm • 1/1000 s • F6.7 • ISO 400

Boomkruiper op een berk, gemaakt met de compositietechniek 'de regel van derden'

Het meeste uit je apparatuur halen

Werk met het licht

Licht speelt uiteraard een cruciale rol in fotografie, ongeacht de gebruikte apparatuur. Lees artikelen over de verschillende lichtomstandigheden en hoe je hier mee om moet gaan.

Afgezien van het schitterende gouden licht net na zonsopkomst en voor zonsondergang, is een dag met lichte bewolking ook ideaal voor het fotograferen van dieren in het wild. Terwijl het licht wordt gefilterd door de wolken ontstaat er een zacht soort licht waarin je de hele dag foto's kunt maken. Deze zeer lichte wolkenlucht helpt ook om de fijne details van het onderwerp naar voren te halen.

OMD E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 75-300mm F4.8-6.7 II • 300 mm • 1/80 s • F8.0 • ISO 800

Eekhoorn op een bewolkte dag met zacht licht

Lees je in over je onderwerp

Je inlezen over het dier dat je wilt gaan fotograferen, is waarschijnlijk een van de beste dingen die je kunt doen om betere foto's te maken. Als je weet waar en wanneer je kans hebt een bepaald dier te zien, kun je echt gaan nadenken over wat voor soort foto's je wilt gaan schieten. Enige kennis van het gedrag van een dier kan je ook helpen om bepaald gedrag te voorspellen dat je wilt vastleggen, zoals ik heb gedaan met de korhoenders.

Lees je in over je apparatuur

Je kunt alleen de best mogelijke foto's maken als je alles weet over je uitrusting. Het heeft weinig zin om over te stappen op beter materiaal als je je huidige apparatuur niet optimaal gebruikt en je niet alle beperkingen kent.

In plaats van je materiaal te zien als een belemmering, kun je het ook beschouwen als een creatieve uitdaging. Het accepteren van de beperkingen van je apparatuur stimuleert je om creatief na te denken en innovatieve oplossingen te bedenken, zoals degenen die ik hierboven heb genoemd.

Zorg dat je camera zo is ingesteld dat je deze snel en efficiënt kunt gebruiken in het veld en je ook die onvergetelijke momenten kunt vastleggen die zich in een fractie van een seconde voordoen. Gelukkig zijn de OM System camera's uitgerust met enkele fantastische speciale functies die je hierbij kunnen helpen. Bovendien zijn de camera's volledig in te stellen naar jouw wensen en behoeften.

OM System-fotografiecursus voor natuurfotografie

Als je niet bekend bent met het OM System of als je nieuwe inzichten wilt voor het instellen van je camera's voor natuurfotografie, is mijn cursus OM System for Wildlife Photography het aanraden waard. In de modules bespreek ik alle instellingen die ik gebruik en laat ik zien hoe je deze instelt op de verschillende OM System camera's, waaronder de OM-1 met de nieuwe menu-indeling.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 75-300mm F4.8-6.7 II • 171 mm • 1/1000 s • F5.9 • ISO 5000

Vechtende korhoenders op een baltsplaats, genomen met aangepaste instellingen om de actie vast te leggen

Je camera-uitrusting mag nooit een beperking zijn voor je fantasieën en de foto's die je wilt maken. Je kunt de mogelijkheden van elke camera-uitrusting pas echt maximaal benutten als je je creativiteit de vrije loop laat en bekend bent met de vaardigheden voor in het veld, compositietechnieken en de technische vaardigheden.

Het zal wat geduld, toewijding en oefening kosten, maar je kan met welke uitrusting dan ook schitterende foto's maken. Daarom wordt ook wel gezegd: de beste camera is de camera die je in je hand hebt.

Uitgelichte producten

About the author

Related Tags

More from ‘Wildlife’