Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Tips om u te helpen de technische kant van landschapsfotografie onder de knie te krijgen

10 tips van peter baumgarten om u te helpen de wereld vast te leggen


1. Eerst onderzoek doen. Dan pas plaatjes schieten. 

Ken uw locatie voordat u er naartoe gaat. Bekijk de beelden van mensen online. Controleer hoe het weer is en bestudeer satellietbeelden van het gebied. Hoe meer u weet, hoe succesvoller uw shoot zal zijn.

2. Leer het licht kennen. 

U kunt er zes uur in de ochtend doorbrengen om te observeren hoe het licht op de locatie valt, en daarna zes uur aan het einde van de dag. Gebruik filters en belichtingsbracketing om het licht en uw beeld in te stellen.

3. TaNeem de tijd. 

Geduld is niet alleen een schone zaak, het is essentieel. Ga ruim vóór het tijdstip van het goede licht naar de locatie en wacht om te zien wat het licht later op de dag met uw onderwerp doet. Het kan er weer totaal anders uit zien.

4. Ga aan de slag met het tafereel. 

Kijk om u heen terwijl u wacht op het ideale licht. Werk aan de verschillende invalshoeken voor uw onderwerp. Verplaats u heen en weer en verander het perspectief. Soms is uw beste foto niet het plaatje dat u voor ogen had.

5. Denk in extremen. 

Fotografeer met breedhoeklenzen en telelenzen. Dit kan een verrassende foto opleveren. Neem foto's van boven uw hoofd of vanuit een lagere positie om ongebruikelijke hoeken vast te leggen.

6. Kijk om u heen. 

Focus op het beoogde onderwerp. Maar richt uw blik op iets anders. Net achter u, of bij uw voeten, of om de hoek van een pad kan een geweldige foto verscholen liggen. Weet wat er in de buurt is om echt alles uit uw locatie te halen.

7. Fotografeer in RAW.

Fotograferen in RAW-opmaak biedt de hoogste mate van kwaliteit en geeft u de meeste controle over hoe uw uiteindelijke beeld eruitziet. Daarnaast is het gemakkelijker om schaduwen en licht in de nabewerken aan te passen.

8. Oefen uw shot.

Ga er vroeg naartoe en test. Probeer verschillende composities van het tafereel en maak een grote hoeveelheid testfoto's voordat het goede licht zijn intrede doet. U zult hierdoor veel efficiënter werken.

9. Verken uw achtertuin. 

Niet iedereen kan het zich veroorloven om landschappen op exotische locaties te fotograferen. Misschien zijn er wel tientallen plekken in uw eigen omgeving om dramatische landschappen te fotograferen.

10. Schiet selectief.

at u niet opneemt in het kader, is net zo belangrijk als wat er binnen het kader te zien is. Laat alles wat het oog van de kijker wegleidt weg.

Tips om u te helpen de technische kant van landschapsfotografie onder de knie te krijgen


Peter Baumgarten heeft tientallen jaren professioneel landschappen gefotografeerd. Hier enkele van zijn technische trucjes om u te helpen alles uit de geavanceerde technologie in de E-M1-serie te halen.

1. Gebruik de modus diafragmavoorkeuze

Als landschapsfotograaf heeft een groot deel van de creatieve controle die u kunt uitoefenen te maken met de instelling die u kiest voor uw diafragma. Begin daarom te fotograferen in de modus Diafragmavoorkeuze. Hiermee kunt u de scherptediepte van het tafereel regelen. Gebruik de voorbeeldknop om uw scherptediepte te bevestigen voordat u gaat schieten.

2. Schiet met een laag iso

Een lager ISO helpt het meest duidelijke beeld garanderen. Een overeenkomende langzamere sluitertijd is meestal geen vereiste voor de meeste landschapstaferelen, maar als u wel een actie wilt bevriezen, verhoog dan uw ISO naar 400 of zelfs 1000 om een snellere sluitertijd te bereiken.

3. Gebruik de draaiknop voor belichtingscompensatie en het histogram.

Regel de belichting door uw vinger op de draaiknop voor belichtingscompensatie te houden. Het mooie van een spiegelloze camera is dat u heel eenvoudig de uiteindelijke belichting kunt bekijken voordat u echt op de sluiter indrukt. Het histogram inschakelen is ook een geweldige manier om uw belichting te controleren. Het is ook een goede gewoonte om uw licht hoger te zetten, zelfs als het beeld er een beetje overbelicht uitziet. Dit is eenvoudig te herstellen bij het nabewerken van het beeld en zal voorkomen dat er te veel ruis in de schaduwdelen van de foto zit.

4. Gebruik bracketing voor uw belichting

In lastige belichtingsomstandigheden waarbij er grote verschillen zijn tussen de lichte en schaduwdelen, kunt u gebruik maken van belichtingsbracketing. De camera legt dan meerdere beelden van hetzelfde tafereel vast met verschillende belichtingen, waardoor u later de beste optie kunt kiezen.

5. Controle over uw focus

Gebruik het enkele autofocuspunt (‘single autofocus point’ of S-AF) om meer controle te hebben over waar uw lens focust. Het beste is om een punt te kiezen dat op ongeveer een derde van de afstand tot uw tafereel ligt. Voor nog meer controle kunt u overschakelen naar handmatig scherpstellen en de functies voor hulp bij scherpstellen inschakelen (vergroting en focuspieken).

6. Gebruik focusstapeling

In situaties waarbij het onderwerp in uw voorgrond slechts enkele centimeters is verwijderd van het voorste lenselement, kunt u focus-bracketing en -stapeling inschakelen. Hiermee kunt u extreme scherptedieptes vastleggen die met één enkel shot niet mogelijk zijn. Hiermee creëert u grote creatieve mogelijkheden voor uw composities.

7. Programmeer het aangepaste menu

Programmeer het aangepaste menu zo dat de functies die u vaak gebruikt hierin staan. Dit kan een grote tijdsbesparing opleveren als u eenmaal op pad bent. Focusstapeling, timelapse, Live ND, hoge-resolutiemodus en bracketing zijn enkele functies die goed van pas komen als landschapsfotograaf.


 Peter Baumgarten

Het krachtige werk van peter baumgarten leidt u naar plekken terwijl u gewoon stilzit

Portretfoto van Peter Baumgarten
De beste landschapsfotografie legt niet alleen natuurlijke schoonheid vast. Het transporteert je. Niemand doet dat beter dan Peter Baumgarten. Hij woont tenslotte op een eiland in Ontario, Canada, omringd door een adembenemende omgeving. Peter is gespecialiseerd in het kijken naar en ervaren van de natuur op manieren die de meeste mensen over het hoofd zien. Zijn foto's van landschappen en wilde dieren zijn vele malen gepubliceerd, en als bevlogen docent geeft hij al tientallen jaren toonaangevende colleges en workshops over fotografie. Peter is dol op kamperen in de wildernis, kanoën en kajakken. Hij is daarbij nooit zonder zijn Olympus-camera.
Momenteel werkt Peter met een OM-D E-M1X, en hij is dolblij dat hij zijn foto's kan vastleggen zonder de last van zware apparatuur. “Ik wil geen camera die mijn creatieve visie in de weg staat. Ik wil er eentje die een verlengstuk is van die visie. Elke keer als ik een van mijn Olympus-camera's oppak, dan gaat deze deel uitmaken van mij als visueel kunstenaar”


Check out our Landscape lenses here

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Adventure Landscape’