Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Hoogtepunten van 2022

We hebben een aantal van onze ambassadeurs over de hele wereld gevraagd om hun favoriete fotomomenten van dit jaar te delen. Dit is wat ze hebben gezegd! Geniet van hun geweldige ervaringen.

Adrien Sutter, Frankrijk

Verdwaald in de Oostenrijkse Alpen, aan de rand van een meer, komt de dag tot zijn einde. Er is geen wolkje te zien en ik bevind me ver van enige bron van lichtvervuiling. De perfecte omstandigheden om ‘s nachts de sterrenhemel te bewonderen en te fotograferen. De camera staat op zijn plek, de compositie is perfect en de eerste sterren beginnen te verschijnen. Ik weet dat het nog even duurt voordat de Melkweg verschijnt. Deze nacht ben ik helemaal alleen; de bergtoppen scheiden mij van de rest van de wereld. Na lang wachten maak ik de foto, mijn ogen gericht op de oneindigheid van het universum dat zich boven mij uitstrekt.

Jari Peltomäki, Finland

Ik was vanuit de schuilplaats van Finnature bij de voederplaats in het bos een foto van een oehoefamilie aan het maken. Plots, in het ochtendlicht, verscheen er uit het niets een boomvalk die de jonge oehoe aanviel. Dit gebeurde slechts twee keer, en het gebeurde zo snel dat ik de eerste keer zelfs miste! Ik selecteerde snel de fotografeerstand ProCapture SH2 uit een van de geheugenplaatsen en drukte de ontspanknop half in. Toen de boomvalk weer aanviel, drukte ik de ontspanknop helemaal in en lukte het me de foto te maken!

Lukasz Bozycki, Polen

De kerkuil staat erom bekend dat hij geruisloos vliegt. Dankzij zijn speciale dempers, kleine kartelingen en de franje op zijn veren stroomt de lucht onverstoord langs de vleugel, waardoor er geen geluid wordt geproduceerd. De nachtknaagdieren hebben geen schijn van kans om hem te horen. Daarom is deze prachtige uil zo’n efficiënt roofdier. Deze foto is ‘s nachts genomen, in complete duisternis, na een week vol slapeloze nachten en talloze mislukte pogingen.

Marisa Martinez, Spanje

Dit jaar had ik het geluk een jaguar, een katachtige die van water houdt, te kunnen fotograferen. Water is een medium dat me fascineert; water brengt leven. Onderwater heb ik mijn ware passie voor fotografie en de dynamiek die water aan foto’s geeft ontdekt. Ik heb ook ontdekt dat dit prachtige dier lange afstanden kan zwemmen... De jaguar houdt net zoveel van water als ik!

Matt Horspool, Australië

Tijdens een recente fotocampagne voor Hawaii Tourism Oceania kregen we de kans om een nachtduik met roggen te maken. Ons vervoer naar de duiklocatie maakte de ervaring nog beter; we werden door Anelakai Adventures met een traditionele uitleggerkano naar de duiklocatie geroeid. De felle lichten onder de kano’s trekken fytoplankton aan, wat op zijn beurt roggen aantrekt. Tijdens deze duik hadden we het geluk dat we met 7 roggen tegelijkertijd konden zwemmen. Dat was een fantastische ervaring.Dit is een van mijn favoriete foto’s van die nacht. Twee roggen voerden samen een zeeballet op, moeiteloos en geruisloos door het licht en donker wentelend.

Patrick Sholz, Duitsland

Een van mijn beste foto’s van dit jaar heb ik in Cadiz, Spanje gemaakt.Ik had al een aantal dagen geobserveerd hoe de flamingo’s over de zoutvlaktes schreden en door de lucht vlogen.Een avond was er een prachtige zonsondergang voorspeld, dus ging ik met mijn fiets op pad om een goede plek te vinden om dit te fotograferen. Na het inslikken van talloze muggen, die in grote getallen rond de lagune zoemden, vond ik de perfecte locatie. Ik bevestigde de 300mm lens op de camera en bleef bewegen om te proberen de flamingo’s zo in beeld te brengen dat ze waren omringd door het gereflecteerde licht van de zon. Dit werd zeer lastig gemaakt door het feit dat ze voortdurend door het water aan het lopen waren.Al mijn inspanning loonde toen er op het perfecte moment een flamingo door het beeld heen vloog!

Peter Baumgarten, Canada

"Bevroren golf"Ik heb mijn favoriete foto dit jaar in februari gemaakt, toen ik de nieuwe OM-1 aan het testen was. Ik was vroeg opgestaan om te proberen een schitterende zonsopgang te fotograferen. Mijn plan was om deze vuurtoren te fotograferen, maar toen ik op locatie kwam zag ik helaas een heldere lucht. Om toch was spanning aan de foto toe te voegen, koos ik ervoor om de bevroren 'ijsgolf' op het strand als kader te gebruiken. Om mijn scherptediepte te maximaliseren, schakelde ik de functie focusstapeling van de OM-1 in. Ik hou van de intense kleuren en de manier waarop het ijs met het ochtendlicht speelt.

Petr Bambousek, Tsjechië

Kolibries hebben nectar nodig om te overleven; het is dus vanzelfsprekend dat ze hun voedselbron beschermen. Toen een andere vogel het woongebied van het pluimbroekje betrad, kwam het mannetje onmiddellijk in actie om de vogel te verjagen. Hij spreidde direct zijn sierlijke staartveren als waarschuwing. Daardoor lijkt deze kleine vogel plotseling een heel stuk groter. Alles gebeurde in een oogwenk. Met het nieuwe focussysteem met vogeldetectie van de OM-1 kon ik het moment vastleggen. Het werkte precies op de manier die ik wilde en een van de foto’s toont de kolibrie in al zijn glorie.

Rebecca Nason, VK

In Lerwick Harbour krioelt het in juni van de terugkerende zeevogels. De visdieven, maar een klein deel van de vogels, komen voor de noordse sternen terug. De kade is de beste plek om ze te observeren terwijl ze uitrusten na hun lange migratie en snoepen van de vele schooltjes vissen in het ondiepe water van de haven. Omdat ik op zoek was naar meer stedelijke achtergronden met schepen, trok ik erop uit om naar wat passende onderwerpen te zoeken op de drukke pier, tussen de opeen gepakte verzameling pelagische schepen. Er zaten een paar eenzame sternen vanaf scheepstouwen naar vis te happen. Een daarvan zat op het achtersteven van een gigantische pelagisch schip met levensgrote blauwe letters. Hij probeerde talloze keren op de touwen te gaan zitten, maar elke keer kwam hij vanuit een verkeerde hoek. De stern landde uiteindelijk op de kruising van twee touwen en begon luidkeels te roepen. Plots kwam er een andere stern aanvliegen met een kleine vis. Nadat die zijn cadeau had overgedragen, tilde hij zijn vleugels op en kantelde hij zijn kop naar achteren. De OM-1 is zo licht en de vogelherkenning en autofocus zijn zo betrouwbaar en snel dat het maken van dit soort spontane actiefoto’s eenvoudig en plezierig is.

Tom Reuvers, Nederland

"Je ziet niet vaak een vos rustig staan. Ik was heel blij om tijdens een lange wandeling de kans te krijgen om deze foto te maken.Met mijn 300mm PRO-lens en 1.4-teleconverterkon ik afstand van de vos houden zodat ik het dier niet zou verstoren.En toen kwam dat licht. Het viel perfect." Tom Reuvers

Wat was jouw favoriete foto van 2022? Deel je verhaal op onze social media!

About the author

Related Tags

Comments