Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Firmware-update: meer creatieve vrijheid bij lange sluitertijden

Andere fotografen hebben me weleens een nachtbraker genoemd en misschien hebben ze wel gelijk. Ik vind de nacht, de rust en soms zelfs de eenzaamheid prachtig om te ervaren. Tijdens workshops wordt vaak gevraagd waarom ik Olympus-camera's met een MFT-sensor voor nachtfotografie gebruik. De reden daarvoor is dat Olympus me een reeks ongeëvenaarde functies en opties biedt. Live Time, Live Bulb en Live Composite zijn functies die me laten zien hoe een foto wordt gevormd. Ik kan zien wat er gebeurt en ik kan, indien nodig, de belichting stoppen op het gewenste moment.

Als ik de foto's bekijk op de computer, word ik altijd verrast door de hoeveelheid details die de MFT-sensor vastlegt, hoeveel ruimte er is voor bewerking in zelfs de schaduwgebieden en het dynamische bereik in de foto's.

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 8mm F1.8 PRO • F1.8 • 8 sec • ISO 100

De hoogwaardige, snelle lenzen van Olympus zijn ook uitermate geschikt voor nachtfotografie. Wanneer het diafragma helemaal open staat, zijn de lenzen zo sterk dat ik de beschikbare lichtsterkte volledig kan benutten.

 OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO • F2.8 • 40 sec • ISO 320

De autofocus werkt 's nachts uitstekend en ik kan doorgaans gewoon scherpstellen. Ik kan de camera tevens op ieder moment handmatig scherpstellen met behulp van de Snapshot-ring. Met de Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO kan ik scherpstellen op afzonderlijke sterren. Dankzij de voortreffelijke beeldstabilisator zijn er tot zes f-stops langere sluitertijden mogelijk. En met de 'Live View Extension'-functie kunt u een foto nauwkeurig samenstellen in donkere omgevingen door de voorbeeldfoto helderder te maken.

Met updates voor nieuwe firmware worden de camera's van Olympus en Olympus Workspace continu verbeterd. De meest recente firmware-update bevat interessante nieuwe functies voor nachtfotografie.

Deze nieuwe Composite-functie in Olympus Workspace geeft u de mogelijkheid om samengestelde 16-bits beelden in tif- of jpg-indeling te maken van een onbeperkt aantal foto's in orf- of jpg-indeling. Een ander voordeel ten opzichte van de Live Composite-functie op de camera is dat de afzonderlijke opnames allemaal beschikbaar zijn en gebruikt kunnen worden, waardoor een geschiedenis van het samengestelde beeld wordt gemaakt. Afzonderlijke foto's met ongewenste zaken als lichtinterferentie kunnen nu direct vanuit de reeks worden verwijderd en elke foto kan naar wens worden bewerkt voordat de samengevoegde foto wordt gemaakt. U kunt bijvoorbeeld afzonderlijke elementen lichter maken of de witbalans aanpassen. Dit biedt u nieuwe opties en meer vrijheid om beelden samen te stellen in Olympus Workspace. Licht wordt op een andere manier geaccentueerd ten opzichte van de Live Composite-functie op de camera. Zelfs de kleinste verschillen in helderheid worden gedetecteerd en geïntegreerd in het samengestelde beeld. U kunt tevens fantastische functies zoals 'Fisheye Correction' of 'Keystone Correction' gebruiken voor samengestelde beelden.

  OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO • F2.8 • 30 sec • ISO 320

Olympus Workspace Composite geeft u nu een nieuwe optie om ruis te verbeteren en een opname van hoge kwaliteit te maken. Er zijn ook niet langer tijdbeperkingen voor de opnameduur; opnames van sterrensporen kunnen nu bijvoorbeeld gedurende de hele nacht worden gemaakt. Opnames kunnen worden gemaakt in zowel de intervalmodus als de continue modus met behulp van de externe ontspanknop.

De functie Darker (Donkerder maken) is ook nieuw. In tegenstelling tot Live Composite worden hiermee de donkere (in plaats van de lichte) gebieden van de foto gewijzigd. Ik kan niet wachten om de creatieve beelden te zien die leden van de Olympus-community spoedig zullen maken. Het is een functie waarvoor u uw manier van denken moet aanpassen, omdat het idee ervan tegen de belichtingsprincipes van de fotografie in gaat. Dit maakt het zo ongelofelijk interessant en het stelt de fotograaf in staat om op een nieuwe manier te fotograferen en beelden te creëren.

Er is nu een nieuwe optie voor het benutten van de prestaties van de camera tijdens het bewerken van orf-bestanden. Door de camera op de computer aan te sluiten met een USB-C-kabel, kan ik de hoge prestaties van de cameraprocessors gebruiken en de foto's veel sneller bewerken. De foto's kunnen ook worden bewerkt op de camera, rechtstreeks vanaf de kaart. Dit is alleen mogelijk als de foto's zijn gemaakt met een OM-D E-M1 Mark II. Een andere nieuwe aanwinst is de ISO 100-instelling en er zijn tevens extra autofocus-functies toegevoegd.

  OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 8mm F1.8 PRO • F1.8 • 15 sec • ISO 200

Het prestatiebereik van de OM-D E-M1 Mark II na de meest recente firmware-update is indrukwekkend. Deze nieuwe functies geven mij als fotograaf meer creatieve vrijheid bij het tot leven brengen van mijn ideeën voor lange sluitertijden. Ik kan fantastische foto's maken van onderwerpen als sterrensporen, lichtstrepen, onweersbuien en zelfs vallende sterren.

Uitgelichte producten:

OM-D E-M1 Mark II
M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO
M.Zuiko Digital ED 8mm F1.8 PRO
M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO
M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO

About the author

Related Tags

Comments