Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Gids voor het fotograferen van het Noorderlicht

Voor veel nachtfotografen is er niets spectaculairder dan het zien en fotograferen van het noorderlicht, of Aurora Borealis.

In deze gids vertel ik je wat de Aurora Borealis zijn, hoe je ze kunt vinden, hoe je ze kunt fotograferen en ik geef je onderweg nog wat extra tips en suggesties.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 8mm F1.8 Fisheye PRO • 8 mm • 0.8 s • F2.0 • ISO 2500

WAT IS HET NOORDERLICHT / AURORA BOREALIS?

Volgens het Noorse Centrum voor Ruimteweer (NOSWE) is het noorderlicht "een natuurlijk verschijnsel dat wordt veroorzaakt door snelle elektrisch geladen deeltjes die de atmosfeer van de aarde bombarderen. Als gevolg van dit bombardement zenden de zuurstof- en stikstofatomen in de atmosfeer licht uit dat wij dan zien als het poollicht (een soortgelijk proces gebeurt in neonbuizen)."

Deze deeltjes zijn afkomstig van de Zon en worden door de zonnewind naar de aarde gebracht. Als deze zonnewind "naar de staart van de magnetosfeer van de aarde blaast, kan de resulterende druk in de staart sommige deeltjes energiek maken en het magnetische veld van de aarde terug naar de poolgebieden volgen, bereiken ze de atmosfeer en veroorzaken ze het gebruikelijke nachtelijke poollicht. De regio's waar de deeltjes uiteindelijk de aardatmosfeer raken en poollicht veroorzaken, worden de poollichtovalen genoemd en bevinden zich rond de noordelijke en zuidelijke geomagnetische polen."

We gebruiken de term ruimteweer om de zonnewinden te analyseren, waar hoge snelheidsstromen nodig zijn die worden veroorzaakt door zonne-uitbarstingen. Deze uitbarstingen in de zon doen er over het algemeen 1 - 3 dagen over om de aarde te bereiken. Hoe groter de uitbarsting en verstoring in de zonnewind, hoe groter het poollichtovaal wordt en hoe zuidelijker we het poollicht op het noordelijk halfrond kunnen zien.

Veranderingen in het niveau van zonneactiviteit volgen een 11-jarige cyclus en we naderen de piekcyclus voor poollichtactiviteit, het zogenaamde zonnemaximum, dat in juli 2025 zal plaatsvinden. Als we het zonnemaximum blijven naderen, zullen we intenser poollicht zien en het zal vaker voorkomen.

Afhankelijk van de verstoring in de magnetosfeer van de aarde kan poollicht heel vaag zijn, waar alleen de camera het kan zien, of heel helder en duidelijk zichtbaar voor het menselijk oog. Meestal zijn ze groen van kleur, maar andere kleuren zoals rood, roze en paars kunnen ook verschijnen en zijn het resultaat van de energieabsorptie door verschillende chemische elementen van de atmosfeer op verschillende hoogtes. Groen en rood zijn afkomstig van zuurstofatomen, terwijl de paarse kleuren afkomstig zijn van stikstofmoleculen.

Site waarnaar wordt verwezen

HOE HET POOLLICHT TE VOORSPELLEN

Er zijn 2 factoren waarmee we rekening moeten houden bij het voorspellen van het poollicht - het aardweer en het ruimteweer.

  • Aarde Weer

Hoewel het poollicht op elk moment van het jaar kan verschijnen, zijn de beste seizoenen om het poollicht te fotograferen de herfst en de winter, omdat de nachten hier op het noordelijk halfrond langer zijn. Hoe meer uren duisternis, hoe beter de kansen. Vergelijk dat met de zomerzonnewende, waar het boven de poolcirkel niet donker is en de nachten daaronder veel korter zijn.

Hoe noordelijker je bent, hoe beter je kansen zijn om het noorderlicht te zien. Een van de redenen waarom ik noorderlicht fotoworkshops geef in Lofoten, Noorwegen, is omdat het zo ver naar het noorden ligt, boven de poolcirkel met extreem lange nachten.

De bovenstaande screenshots van de iOS app DayLight.One laten zien hoe lang die donkere luchten duren op 1 februari, tijdens mijn fotoworkshop in 2023.

OM-5 • M.Zuiko Digital ED 12mm F2.0 • 12 mm • 2 s • F2.0 • ISO 2000

Je hebt natuurlijk ook een heldere hemel in het noorden nodig zonder wolken om het noorderlicht te kunnen zien. Je hebt misschien wat geluk op halfbewolkte nachten, vooral als het opklaart naar het noorden toe, zoals op de foto hierboven.

  • Ruimteweer

Ruimteweer houdt zich bezig met wat er met de zon gebeurt. Ik kijk naar 3 metingen als ik overweeg of een nacht een grote kans heeft op poollicht:

  • Kp-Index
  • het Aurorale Ovaal
  • IMF Interplanetair Magnetisch Veld (Bz)

De Kp-Index

De Kp-index, die de activiteit van geomagnetische stormen over perioden van 3 uur meet, geeft je een idee van hoe ver zuidelijk je het noorderlicht mogelijk kunt zien. Waar ik woon in Bozeman, Montana heb ik een Kp6 nodig, wat wordt beschouwd als een matige storm, maar in Lofoten, Noorwegen, dat net boven de poolcirkel ligt, heb je alleen een Kp1 of Kp2 nodig.

Het hebben van een hoge en geschikte Kp-waarde voor waar je bent is echter geen garantie dat je het noorderlicht zult zien en daarom kijk ik ook naar andere metingen.

Foto bron: https://auroraborealisobservatory.com/2020/12/28/the-kp-index-any-good-for-aurora-chasing/

De bovenstaande grafiek laat zien hoe sterk en hoe hoog de Kp-waarde moet zijn op basis van de locatie in Noord-Amerika. Hieronder zie je hetzelfde voor Europa/Azië.

Hierboven zie je de Kp-waarde voor Noorwegen, met de rode pijl naar Lofoten, boven de poolcirkel.

Het Aurorale Ovaal

Een ander ding om te controleren is het poollichtovaal om te zien of het jouw gebied bedekt en om de intensiteit van het ovaal te zien.

De kaart van het poollichtovaal toont de geschatte vorm, positie en intensiteit van het potentiële poollicht over 60 minuten. De verschillende kleuren van het poollichtovaal geven aan hoe waarschijnlijk het is dat het poollicht boven je hoofd is op de aangegeven locatie.

Foto bron: https://www.researchgate.net/publication/252234965_Two_methods_to_forecast_auroral_displays

In de bovenstaande schermafbeelding van de iOS app My Aurora Forecast & Alerts zien we het poollichtovaal op een van de avonden dat ik fotografeerde, met een zeer intense storm boven ons hoofd en het poollicht dat boven ons ronddanst.

Groen staat voor een lage kans, groen -> geel is een matige kans, geel -> oranje is een hoge kans en oranje -> rood staat voor een zeer hoge kans.

Het IMF Interplanetair Magnetisch Veld (Bz)

De meest precieze indicator die je kunt controleren op poollichtactiviteit is het Interplanetair Magnetisch Veld (Bz) van het IMF. We willen dat de grafiek naar de min gaat - naar rood - om het poollicht te kunnen zien, en idealiter naar min 5 of lager.

Als de noord-zuid richting van het IMF naar het zuiden is gericht (in negatieve getallen), zal het in verbinding staan met de magnetosfeer van de aarde die naar het noorden is gericht. Zoals beschreven op spaceweatherlive.com, "Twee tegenovergestelde polen trekken elkaar aan! Een (sterke) zuidwaartse Bz kan een ravage aanrichten in het magnetisch veld van de Aarde, de magnetosfeer verstoren en deeltjes langs de magnetische veldlijnen van de Aarde naar beneden laten regenen in onze atmosfeer. Wanneer deze deeltjes botsen met de zuurstof- en stikstofatomen waaruit onze atmosfeer bestaat, gaan ze gloeien en zenden ze licht uit dat wij zien als poollicht. Alleen tijdens extreme gebeurtenissen met hoge zonnewindsnelheden is het mogelijk dat er een geomagnetische storm (Kp5 of hoger) ontstaat met een noordwaartse Bz."

In het bovenstaande screenshot van de SpaceWeatherLive app kunnen we de negatieve Bz-waarden zien die ik had tijdens een periode van grote poollichtactiviteit op een bepaalde avond.

Gegevens over de zonnewind en het interplanetaire magnetische veld zijn afkomstig van de Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) satelliet. Zodra de zonnewind en het magneetveld de satelliet bereiken, geeft het ons een waarschuwing van 15 tot 60 minuten (afhankelijk van de snelheid van de zonnewind) over wat uiteindelijk de aarde zal bereiken.

De verticale lijn met het label aarde in de grafiek hierboven laat zien wat er op dat moment gebeurde en de grafiek rechts laat zien wat er zou komen.

OP PAD OM HET POOLLICHT TE ZIEN

Laten we beginnen met een paar basisprincipes.

Ten eerste moet het nacht zijn om het noorderlicht te kunnen zien. Een nacht zonder maan is het beste, vooral als het poollicht zwak is.

Maar tijdens bijzonder sterke zonnestormen kun je het noorderlicht nog steeds zien en fotograferen als de maan uit is, wat een mooie verlichting toevoegt aan je voorgrond.

OM-5 • M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO • 17 mm • 1.3 s • F2.0 • ISO 2000

Alle foto's in dit artikel die in Noorwegen zijn gemaakt, hadden een halve tot bijna volle maan en sterk poollicht.

Ten tweede heb je een heldere hemel nodig, want het noorderlicht is veel hoger dan de wolken.

Ten derde wil je in een gebied zijn met zo min mogelijk lichtvervuiling, vooral als het poollicht op zijn zwakst is. Bij zwakker poollicht zie je het misschien niet boven je en zie je het alleen als je naar het noorden kijkt. Zorg er dus voor dat je je op een plek bevindt waar je geen lichtvervuiling naar het noorden ziet. Afhankelijk van waar je woont, kan dit betekenen dat je een stukje naar het oosten of westen moet rijden om een helder en minder lichtvervuild zicht op het noorden te krijgen.

OM-5 • M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO • 17 mm • 1.3 s • F2.0 • ISO 2000

Over het noorden gesproken, je wilt ook een wijds uitzicht op de noordelijke hemel zonder dat je zicht wordt belemmerd door bijvoorbeeld een berg of iets dergelijks.

CAMERA-UITRUSTING & INSTELLINGEN

Mijn favoriete OM SYSTEM camera's voor het fotograferen van de nachtelijke hemel zijn de OM-1, OM-5 en de OM-D E-M1 Mark III omdat alle drie deze camera's Starry Sky AF hebben, waardoor scherpstellen op de sterren een fluitje van een cent is. Als je scherpe sterren hebt, heb je ook een scherp noorderlicht.

De screenshots hieronder tonen de menukeuzes in de OM-5 waar ik de AF-modus heb ingesteld op Starry Sky AF en de instellingen op Accuracy.

Voor lenzen raad ik aan om een f2.8 lens of sneller te nemen. Als het noorderlicht bijzonder sterk is en je wat maanlicht hebt, kun je een f4 lens proberen, maar de f2.8 en snellere lenzen zijn veel beter voor je, omdat je dan kunt fotograferen met lagere ISO's voor minder ruis en kortere sluitertijden zodat het noorderlicht minder onscherp is.

Enkele van mijn favoriete nachtobjectieven zijn de M. Zuiko 12mm f2.0, M. Zuiko 8mm f1.8 Fisheye, M. Zuiko 7-14mm f2.8, de M. Zuiko 12-40 f2.8 en de M. Zuiko 17mm f1.2 PRO lens.

Wat betreft de camera-instellingen: voor de beste resultaten moet je in RAW fotograferen en je camera in de handmatige modus houden.

Instellingen om mee te beginnen:

  • ISO 2000
  • Diafragma: wijd open
  • Sluitertijd: 2,5 tot 5 seconden
  • Aangepaste witbalans: 4200

Controleer altijd je histogram om er zeker van te zijn dat je geen hoge lichten wegblaast, vooral bij noorderlicht. Je histogram ziet er niet hetzelfde uit als bij een foto bij daglicht, waar de meeste fotografen rechts belichten voor de juiste belichting. In plaats daarvan zul je zien dat je histogram aan de linkerkant wordt gewogen.

In de bovenstaande schermafbeeldingen van DxO Photolab 6 zien we links het histogram van mijn RAW-bestand zonder aanpassingen. Rechts zien we het histogram na bewerking. Het is niet nodig om het histogram helemaal naar rechts te brengen, omdat er geen helder wit in mijn foto zit omdat deze 's nachts is genomen. En door het histogram niet helemaal naar rechts te brengen, bescherm ik de highlight-details in het noorderlicht.

Als het noorderlicht vrij snel beweegt, wil je een zo kort mogelijke sluitertijd gebruiken. Als het noorderlicht niet snel beweegt, kun je misschien wegkomen met een langere belichtingstijd. Je wilt de sluiter niet te lang open hebben staan om vervolgens een wazig poollicht te krijgen door bewegingsonscherpte.

Voor deze korte belichtingstijden hoef je ook geen ruisonderdrukking voor lange belichting in te schakelen. Eventuele ruis in je foto kan eenvoudig worden verwijderd met de grote keuze aan fotosoftwareprogramma's van tegenwoordig, en je wilt ook niet hoeven wachten terwijl je camera de ruisonderdrukking verwerkt en je uiteindelijk een aantal noorderlichtfoto's mist terwijl je wacht.

Je zult ook een stabiel en sterk statief willen gebruiken. Vooral in Noorwegen hadden we af en toe te maken met wind en golven, die allebei je opnamen kunnen verpesten met een zwak en lichtgewicht statief.

Als laatste kun je de OM SYSTEM RM-WR-1 draadloze afstandsbediening voor de OM-1 gebruiken (deze werkt ook bedraad met andere OM SYSTEM camera's), of als je deze niet hebt, kun je de camera instellen op een sluitervertraging van 2 seconden, zodat je handen niet op de camera liggen waardoor je camerabewegingen krijgt als je op de ontspanknop drukt.

STEL JE OPNAMEN SAMEN OP BASIS VAN HET NOORDERLICHT

Je wilt je composities baseren op de noorderlichtactiviteit, waarbij je natuurlijk ook rekening houdt met je voorgrond.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO • 17 mm • 2.5 s • F1.8 • ISO 1600

Als de noorderlichtactiviteit licht en meer noordelijk is, werken horizontale belichtingen meestal goed.

Als je echter een bijzonder sterke storm fotografeert met het noorderlicht boven je hoofd, zul je willen overschakelen op verticale composities.

OM-1 • M.Zuiko Digital ED 12mm F2.0 • 12 mm • 2 s • F2.0 • ISO 1600

FOTOGRAFEREN MET INTERVAL

Eén ding dat ik graag doe bij het fotograferen van de nachtelijke hemel en vooral bij het noorderlicht, is fotograferen met de intervaltimer om foto na foto te maken.

Ik stel hem in om zoveel mogelijk foto's te maken omdat je niet weet hoe lang het noorderlicht zichtbaar zal zijn. Je kunt hem op elk moment stoppen door tussen de opnamen door op de menuknop te drukken. Je hebt dan honderden foto's met het noorderlicht in allerlei verschillende posities zodat je de perfecte opname kunt kiezen, plus je kunt een leuke time-lapse maken met al die extra opnamen.

De bovenstaande schermafbeelding toont mijn instellingen met de OM-5, en de onderstaande schermafbeelding toont mijn instellingen om een Time-Lapse film in-camera te maken. Het is geweldig om de camera een in-camera film te laten maken, zodat je het resultaat direct kunt zien en zelfs meteen kunt delen op sociale media.

Als ik weer thuis ben op kantoor, verwerk ik het liefst alle RAW-foto's voor de beste beeldkwaliteit. Je kunt dan OM Workspace gebruiken om de time-lapse video te maken, of je kunt andere software van derden kiezen om die voor je te maken.

ANDERE APPARATUUR DIE JE NODIG HEBT

Je zult mogelijk uren buiten in het donker doorbrengen en waarschijnlijk in koud weer, dus je moet voorbereid zijn.

Hier zijn een paar dingen die je mee moet nemen in willekeurige volgorde: extra batterijen, een lensverwarming als de kou en de luchtvochtigheid zorgen voor beslagen en condens, warme kleding - ik ben dol op verwarmde vesten en handschoenen en inlegzolen voor laarzen die op batterijen werken, een stoel, een thermoskan met hete koffie of thee, snacks, berenspray als je in berenland bent, waterdichte kleding en alles wat je verder nog nodig hebt om je nacht comfortabeler en aangenamer te maken.

CONCLUSIE

Als alles goed gaat, gaat er niets boven het zien en fotograferen van een fantastisch noorderlicht en je zult de ervaring waarschijnlijk nooit vergeten.

Vergeet tijdens het maken van je talloze foto's niet om even stil te staan, omhoog te kijken en gewoon te genieten van wat je met je eigen ogen ziet en ervaart.

En als je in een geweldig gebied bent, maar pech hebt met het weer of het ontbreken van de juiste zonnewind om het noorderlicht te creëren, dan laat ik je nog een laatste tip na en die heet de Aurora Dans.

Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is dat het het noorderlicht teweegbrengt, heb ik het eerder in Noorwegen zien werken en misschien werkt het voor jou ook. Misschien werkt het bij jou ook wel. Het houdt in ieder geval de stemming erin terwijl je wacht.

Uitgelichte producten:

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Adventure Landscape’