Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Het geluk zit hem in de eenvoud

Tegenwoordig bestaat fotografie meer dan ooit tevoren uit technologie, en toch is de ware essentie van de kunst nog altijd uitermate analoog. En dat is maar goed ook, want dat stelt ons als kunstenaars in staat om onze energie te richten op het eindresultaat, op de beelden.

Wat we ook fotograferen, wat het onderwerp ook is en ongeacht welk materiaal we gebruiken, wij als fotografen proberen altijd emotie op te wekken. Die emotie kan bijvoorbeeld die van onszelf zijn: je geïnspireerd voelen en blij zijn met de beelden die je hebt gemaakt. Maar zij kan ook van iemand anders zijn die onze foto's ziet en daarop reageert. Zonder emotie is fotografie stil en saai.

De emotie van fotografie is voor mij altijd essentieel geweest. Ik heb een achtergrond in techniek, en fotografie is daarom voor mij een manier geweest om mijn artistieke kant te verkennen met technische en creatieve tools. Ik houd ervan om technologieën op het gebied van fotografie te onderzoeken en bestuderen, en ze daarna aan te passen aan wat ik nodig heb – om zo op soms ongebruikelijke wijze kunst te creëren. Dat is wat me naar deze hobby heeft geleid en wat me nog elke dag gemotiveerd houdt om te leren.

Olympus Visionary Moises Cugat


De inspiratie voor dit verhaal kwam van Olympus, die me vroegen of ik bereid was een nieuwe lens te proberen die wellicht zou passen bij mijn manier van landschapsfotografie. Ik nam het aanbod graag aan, maar in plaats van een traditionele lens te testen, wilde ik een verhaal vertellen aan de hand van beelden en mijn ervaringen bij het maken ervan.
Dus hier gaan we: mijn verhaal over de nieuwe M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO groothoek-zoomlens.

@Moises Cugat • M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO 9mm • F4.5 • 1/6s • ISO200

Foto's met hoge resolutie maken van de ontzettend gedetailleerde rotsen in Cala Canyet.

Filter al het onnodige weg

Als ik fotografeer richt ik me vooral op het vastleggen van landschappen. Ik geniet van de buitenlucht en ben voortdurend op zoek naar nieuwe locaties voor een shoot. En aangezien het bereiken van veel van de locaties die ik bezoek gepaard gaat met veel reizen en hiken, probeer ik de hoeveelheid spullen die ik bij me heb tot een minimum te beperken.

Bij veel scènes maak ik echter wel gebruik van een statief om de beweging van water of wolken op te vangen bij lange sluitertijden. Of om een compositie te maken van meerdere beelden in de nabewerking. Het zo nu en dan moeten dragen van een klein statief is een concessie die ik graag doe, maar over het algemeen wil ik geen extra materialen in mijn tas hebben.

Toen ik begon met fotograferen, kocht ik eigenlijk per ongeluk een Olympus-camera; wat achteraf de perfecte keuze voor mij bleek te zijn. Ik wist niet wat voor onderwerpen ik leuk zou vinden en wat voor soort fotograaf ik zou zijn, dus in het begin kon ik niet weten wat ik nou echt nodig had. Maar sinds ik mijn hart heb verpand aan landschapsfotografie, ben ik enorm tevreden met het formaat en de andere voordelen van dit behendige systeem.

Bij landschapsfotografie is er echter één ding dat mij, en vele collega's met mij, dwarszit, namelijk de filters. Ik maak graag gebruik van verloopfilters, ND-filters en circulaire polarisatiefilters bij veel van mijn beelden. En dit is enigszins problematisch, aangezien ongeacht het camerasysteem dat je kiest, de breedst beschikbare lenzen zelden geschikt zijn voor het bevestigen van een schroeffilter op de lens. Het voorste element is daar gewoon te groot voor en daarom moeten we filterhouders en grote vierkante filters gebruiken op onze lenzen.

Ik wil wel graag even noemen dat mijn camera (E-M1 Mark III) beschikt over een trucje dat LiveND heet, dat werkt als een soort elektronisch ND-filter en enorm handig is. Maar het is geen vervanger voor een verloopfilter dat alleen de lucht donkerder kan maken. Of voor een polarisatiefilter.

@Moises Cugat • M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO 8 mm • F7.1 • 1.6s • ISO200


Natte of mistige omgevingen zijn geen probleem voor goede weerbestendige camera's en lenzen. En bij het gebruiken van een opschroefbaar circulair polarisatiefilter op de lens is het heel eenvoudig om daar bovenop een verloopfilter te bevestigen.


Het eerste aan de nieuwe lens dat mij positief verraste was dat hij werkt met gewone schroeffilters! Dus in plaats van het grote filterhoudersysteem te gebruiken, kan ik gewoon een paar kleine filters inpakken. Het gebruiken van een circulair polarisatiefilter is effectief bij water, maar ook diep in de bossen, aangezien het de reflectie vanaf bladeren en gras beperkt en daarmee de groentinten van het bos in al haar kleurschakeringen echt laat stralen op je foto's. Ik maak vaak gebruik van polarisatiefilters, dus een filterschroefdeel is enorm belangrijk voor mij.

Creëer kunst en herinneringen

Uit de selectie groothoek-zoomlenzen van het Olympus-assortiment is de M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO de lens die het dichtst in de buurt komt en waarvan ik uitvoerig gebruik heb gemaakt de afgelopen jaren. In vergelijking hiermee is de nieuwe M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO lens natuurlijk een millimeter smaller in de verste hoek, maar specificaties op papier en de realiteit zijn twee heel verschillende dingen. Tijdens de eerste dag dat ik de nieuwe lens gebruikte, merkte ik dat voor mijn soort fotografie een lens van 8 mm meer dan breed genoeg is om de weidse landschappen die ik fotografeer vast te leggen, zoals je bij dit aanzicht vanaf de Cala Bramant in de ochtend kunt zien. De wind naar me toe voelen waaien was absoluut adembenemend.

@Moises Cugat • M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO  8 mm • F5 • 3.2s • ISO200

De nieuwe lens verliest een millimeter in de verste hoek, maar ik kwam erachter dat 8 millimeter gemakkelijk breed genoeg is voor mijn scènes.


En wat nog belangrijker is: na een daadwerkelijke directe vergelijking is het breedteverlies in het extreme kleiner dan veel mensen denken – en weegt het totaal niet op tegen de andere kant van het zoombereik. Vrij vaak zie ik mensen hun lens beoordelen op de extremen en bij groothoeklenzen focussen mensen te veel op de brede hoek. Maar een zoomlens is bedoeld om te worden gebruikt bij vele verschillende brandpuntsafstanden, dus wat bereiken we met het langere deel van een groothoek-zoomlens?

Een traditionele groothoek-zoomlens bereikt een ultrabrede tot een meer 'normale' beeldhoek, maar deze nieuwe lens breidt dat bereik uit naar 25 millimeter. Het hebben van een ultrabrede beeldhoek en het equivalent van een traditionele normale lens (50mm-equivalent) in één zoom betekent dat je twee zeer verschillende aangezichten kunt fotograferen van dezelfde scène zonder de lens te hoeven vervangen!
Meestal strekken de mooiste kleuren van zonsondergangen en zonsopgangen zich niet uit over de gehele lucht, dus een beetje meer afstand van het onderwerp en het gebruiken van de langere brandpuntsafstand van 25 mm kan het kleurrijke deel van de lucht vergroten om zo een betere en meer uitgebalanceerde compositie te realiseren.

Het magische 'gouden uur' in het zuiden van Europa is eerder een aantal gouden minuten, aangezien de zon heel snel opkomt of ondergaat. De tijd die je bespaart door niet je lens en de filters te hoeven verwisselen, kan net het verschil betekenen tussen wel of geen goede foto op het moment dat het licht helemaal perfect is.

@Moises Cugat • M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO 8 mm • F5 • 1/5s • ISO200


Daarnaast betekent het kunnen vastleggen van meerdere foto's van hetzelfde aangezicht vaak dat je naast het maken van die ene belangrijke foto ook andere composities verzamelt die je herinnering aan waar je was ondersteunen. Voor mij is dat een ontzettend belangrijk onderwerp, aangezien ik met mijn foto's altijd zowel kunst als herinneringen wil creëren.

Laat de zon op je schijnen

Hoewel ik mijn beelden liever voor me laat spreken, zijn een paar technische aspecten van de lens de moeite waard om te noemen.Allereerst, als u zich zorgen maakt over de scherpte – niet doen! In mijn ervaring voelt de nieuwe M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO lens net zo scherp als mijn vertrouwde M.Zuiko Digital ED 7-14mm PRO. Hij biedt een ongelooflijke weergave van contrast en kleuren en de beelden zijn al bij het grootste F4-diafragma uitermate scherp.

En dit is van toepassing op zelfs de verste uithoeken van het beeld, die vrijwel onberispelijk zijn.Dus maakt u zich geen zorgen, de technicus in mij heeft dit getest!

Een andere positieve ontdekking over de beeldkwaliteit was dat de nieuwe lens veel minder gevoelig is voor flaring dan de meeste ultra-groothoeklenzen. Dit is te verwachten, vanwege het grote uitstekende stuk glas van veel ultrabrede lenzen. Zelfs bij rechtstreeks tegen de zon in fotograferen, zijn de flares van de nieuwe lens erg klein en eenvoudig te bewerken. Dit is voor mij een groot voordeel, want het zorgt ervoor dat ik aangezichten kan vastleggen die eerder lastig waren of heel veel nabewerking vereisten.

 @Moises Cugat • M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO 20 mm • F11 • 0.5s • ISO200


@Moises Cugat • M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO 9 mm • F4.5 • 8s • ISO200


De nieuwe 8-25mm lens op mijn E-M1 Mark III met andere M.Zuiko PRO-lenzen.

Dus wat betreft beeldkwaliteit vinkt de M.Zuiko PRO alle vakjes aan!En aan de buitenkant zal de lens de huidige gebruikers van de PRO-lens heel bekend voorkomen. Het formaat komt dicht in de buurt van de 12-40mm F2.8 PRO standaardzoomlens, waardoor hij eenvoudig is in de omgang.

Vrij om te zijn

Zoals u zich wellicht al hebt gerealiseerd, ben ik een landschapsfotograaf – met alle voor- en nadelen van dien. Ik houd ervan om door de bossen te wandelen en in een tent of in een busje te slapen in de 'middle of nowhere'. Gewoon om dat speciale gevoel te ervaren wanneer je wakker wordt en helemaal alleen bent als je staat te kijken naar hoe die rood- en oranjetinten het overnemen van het blauw tegen de achtergrond van een prachtige locatie.

@Moises Cugat • M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO 8 mm • F4 • 2s – ISO200


Een oud gezegde in fotografie is: ''F8 and be there.'' Het komt erop neer dat gewoon daar zijn om de foto te nemen veel belangrijker is dan de daadwerkelijke techniek of het gebruikte materiaal. Ik ben het daar helemaal mee eens (behalve dan dat ik vind dat je met de M.Zuiko-lenzen zonder aarzeling volledig open kunt fotograferen), maar geef er mijn eigen draai aan. Er zíjn wanneer het licht perfect is, is van essentieel belang voor goede landschapsfotografie. Dit betekent vaak dat de foto's die je wilt vastleggen tijd en geduld kosten, en zelfs dat je plekken waar je al eerder bent geweest opnieuw moet bezoeken.

En aangezien je vaak moet hiken om deze plekken te bereiken, moet je bereid zijn de spullen te dragen. Een belangrijke reden waarom ik ervoor heb gekozen een Olympus-gebruiker te zijn en ervoor kies dat te blijven, is dat ik met kleinere en lichtere materialen nooit de plek die ik wil bereiken hoef op te geven. En dat ik altijd de juiste lenzen bij me kan hebben.

Dat is een van de belangrijkste redenen waarom de nieuwe M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO zo perfect voor mij is. Hij dekt een geweldig bereik, van ultrabreed helemaal tot het ontzettend interessante 50mm-equivalent (in 35mm-formats), dus deze ene lens behelst vrijwel de helft van wat ik nodig heb aan brandpuntsafstand in één pakket. Vul hem aan met de M.Zuiko Digital ED 12-100 F4 PRO of de M.Zuiko Digital ED 40-150 F2.8 PRO, en je zult voelen dat je rugzak lichter is dan ooit tevoren.

@Moises Cugat • M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO 14 mm • F4.5 • 2.5s • ISO200

Hier hang ik tussen twee boomstammen in om de beste hoek te vinden. Bij sluitertijden tot twee seconden heb ik mijn statief echt niet nodig, omdat de stabilisator in mijn camera het mogelijk maakt met langere sluitertijden foto's te maken van bijvoorbeeld watervallen.

 @Moises Cugat • M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO 8 mm • F5.6 • 20s • ISO200

Find out more:

M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Adventure Landscape’