Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Macro Kunst: Technieken en passie voor de macrofotografie van insecten

Ik heet Daniel Cofar Szabo en woon in Segovia, een kleine historische stad ten noorden van Madrid, Spanje.

Toen ik klein was, bracht ik mijn vakanties door in het dorp bij mijn grootouders en daar leerde ik van de natuur te genieten. Dankzij de bevoorrechte ligging van Segovia heb ik binnen een straal van 20-30 km toegang tot uitgestrekte weiden, rivieren, bossen en bergen, waar ik kan ontsnappen aan de stad en die momenten opnieuw kan beleven.

Als we al deze factoren combineren met het feit dat ik door mijn professionele opleiding (ik ben tandtechnicus) veel aandacht besteed aan kleine details, is het makkelijk te begrijpen waarom macrofotografie het eerste fotografische genre was dat ik ging beoefenen.

Mijn eerste stappen zette ik met de Olympus EM5 Mark I en de 12-50 mm M.zuiko lens, die een macro-optie heeft.

Naarmate ik meer van macrofotografie begon te houden, besloot ik de M.Zuiko 60 mm macro te kopen, meer dan 10 jaar geleden, en mijn foto's begonnen te verbeteren.

Toen de nieuwe Olympus EM5 Mark II op de markt kwam, kocht ik die, want met het nieuwe scherm, de focus peaking en de focus stacking-optie, is het de perfecte combinatie met de M.Zuiko 60mm. Met deze combinatie maak en geniet ik van macrofotografie. Een paar maanden geleden heb ik de EM1 Mark II eraan toegevoegd.

Mijn fotografische routine bestaat uit elk weekend op pad gaan, vooral op zaterdagen. Ik ga meestal voor zonsopgang weg. Door mijn stijl van insectenfotografie, hou ik ervan om in het veld te zijn voor het eerste licht van de dag. Zo zorg ik ervoor dat ik de insecten slapend en traag door de koelere nachttemperatuur vind. Door zo vroeg aan te komen, heb ik 2-3 uur zachter en aangenamer licht.

Zodra ik het onderwerp heb gevonden dat ik ga fotograferen, neem ik een paar minuten de tijd om de plek te analyseren, de richting waarin de zon zal opkomen... Daarna begin ik mijn gewenste foto te visualiseren. Ik zeg dit omdat aan het begin alle macrofotografie-liefhebbers (inclusief ikzelf) alleen maar geobsedeerd zijn door scherpe details van het insect te krijgen.

In de loop van de tijd en doordat ik kritischer werd over mijn foto's, ben ik begonnen om aandacht te besteden aan de drie dingen die ik het belangrijkst vind:

Het eerste is een achtergrond te vinden die het onderwerp aanvult, een kleur en onscherpte biedt die de silhouet helpt te benadrukken.

Het tweede is te gebruiken of ervoor te zorgen dat het zonlicht geleidelijk kleuren en flares toevoegt aan de onscherpe achtergrond, wat veel leven in de foto brengt.

En tenslotte, het belangrijkste, een goede compositie bereiken, rekening houdend met de twee voorgaande punten. Als we erin slagen deze drie punten te combineren, verbeteren onze foto's enorm.

Als we de fantastische focus stacking-modus van onze camera's toevoegen, is het plezier van macrofotografie compleet.

Om de foto's sneller te maken, heb ik in mijn camera's een van de "FN"-knoppen geconfigureerd om direct toegang te krijgen tot Focus BK, een andere knop om snel naar handmatige focus "MF" over te schakelen en de hulp van Focus Peaking voor de gele kleur.

Op deze manier, met het onderwerp in beeld, stel ik eerst automatisch scherp, schakel dan over naar handmatige focus en zorg met de hulp van Focus Peaking ervoor dat de focus op het gewenste punt ligt. Vanaf hier kan ik met Focus Bracketing en de optie om de gestapelde JPEG in de camera te krijgen, direct zien of de stapel correct is.

Als tip raad ik aan om verschillende composities te bedenken; het is perfect om de opnamehoek te veranderen.

Ik moedig ook aan om verticaal te fotograferen, omdat de foto daardoor veel verandert.

Ik gebruik ook graag verschillende witbalansen om verschillende omgevingen te creëren.

Om flares in grasachtergronden te creëren, kun je LED-lampen plaatsen en met behulp van gekleurde gels verschillende sferen creëren.

Je kunt ook wat vaseline op een UV-filter aanbrengen om wat nevel in bepaalde delen van de foto te creëren.

In 90% van de situaties zijn mijn foto's allemaal met natuurlijke achtergronden en licht, dus probeer ik mijn impact op het gebied waar ik de foto's maak en op de insecten te minimaliseren.

In mijn rugzak heb ik meestal lichtdiffusers, een EM5 Mark II en de EM1 Mark II, de M.Zuiko 60mm, reservebatterijen en -kaarten, een klein carbon statief en twee lampen.

Natuurlijk draag ik ook geschikte kleding voor het veld en laarzen die de ochtenddauw van onze voeten weghouden.

Op deze manier zullen jullie zeker genieten van macrofotografie en de natuur, net zoals ik ervan geniet.

Raak de insecten niet met je handen aan, vooral vlinders niet, want je kunt ze veel schade toebrengen.

Als we de natuur respecteren, zal ze altijd een cadeau voor ons hebben!

Uitgelichte producten:

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Field Macro’