Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Mijn uitrusting voor veldmacro

Ongeacht wat je graag fotografeert, het is belangrijk om je te wapenen met de juiste uitrusting. Persoonlijk ben ik geïnteresseerd in het vastleggen van de ingewikkelde details van insecten en spinnen in hun natuurlijke omgeving, en ik heb apparatuur nodig waarmee ik dat kan doen. Voordat ik inga op mijn favoriete uitrusting voor macrofotografie in het veld, wil ik eerst iets noemen dat ik niet meeneem - een statief. Terwijl sommige macrofotografen zware statieven het veld in slepen, geef ik de voorkeur aan de vrijheid van fotograferen uit de hand. De combinatie van een lichtgewicht, beeldstabiliserende OM-D body en een superscherpe, ultra-draagbare macrolens laat me vrij bewegen, zodat ik kan profiteren van de kansen die zich voordoen.

Laten we nu naar mijn uitrusting gaan.

De benodigdheden

De basis van mijn uitrusting bestaat uit vier essentiële items: mijn camera, macrolens, flitser en diffuser. Sinds 2017 fotografeer ik met de OM-D E-M1 Mark II. Naast de prachtige beeldkwaliteit is deze camera erg compact, waterdicht, heeft hij een ongelooflijke IS en produceert hij een grotere scherptediepte dan traditionele DSLR's. Ik vind het ook geweldig hoe aanpasbaar hij is. Door de C1-positie op mijn keuzeknop aan te passen, heb ik al mijn favoriete macrofuncties precies waar ik ze wil hebben.

Sinds ik mijn E-M1 Mark II heb gekocht, heeft hij een beste vriend - de M.Zuiko 60mm F2.8 Macro. Dit kleine (3,23") objectief is in staat tot werkelijk fantastische prestaties. Het heeft een scherpstelbegrenzer, 1:1 snelkoppeling, verbazingwekkende helderheid en net als mijn camerabody is het waterdicht. Je kunt het zelfs gebruiken voor niet-macro situaties zoals portretten! Naast mijn camera en lens is mijn OM-D bijna altijd uitgerust met een flitser. Een flitser belicht de details van mijn onderwerpen en stelt me in staat om met aanzienlijk langere sluitertijden te fotograferen.

Als je nog nooit een flitser hebt geprobeerd voor macrofotografie, dan raad ik je dat ten zeerste aan. Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik insecten fotografeerde met een flitser. Ik maakte een foto, keek naar het LCD-scherm en dacht "oh, dit verandert alles". Ik houd mijn opstelling graag licht en vind de FL-700WR de perfecte oplossing. Hij is niet alleen compact, maar kan ook tien beelden per seconde maken (op 1/16e vermogen) en - je raadt het al - hij is waterdicht. Last but not least heb ik een manier nodig om het licht van mijn flitser te richten en te verzachten. Ik ben altijd aan het experimenteren met nieuwe diffusieoplossingen, maar meestal is het een soort zelfgemaakte softbox die ik op mijn flitser bevestig om het licht te verstoren voordat het mijn onderwerp raakt. Ik raad je aan om verschillende materialen uit te proberen om te zien wat je het mooist vindt.

Doe-het-zelf diffusie

Na uitgebreid onderzoek en overleg met een aantal ervaren macrofotografen heb ik deze zelf ontworpen en gebouwd. Als je begint te begrijpen hoe licht je macrofoto's beïnvloedt, stel ik voor dat je je eigen diffuser maakt. Mijn macro softbox heeft een kartonnen omhulsel dat is gevoerd met aluminiumfolie. De voorkant is gemaakt van witte niet-geweven polypropyleen stof (probeer meerdere lagen voor meer diffusie). Het geheel wordt bij elkaar gehouden met gaffeltape en aan mijn flitser bevestigd met klittenband. Probeer voor nog meer lichtverzachting een laag verpakkingsschuim van 3/8" met wat elastiek aan het uiteinde van je lens te bevestigen. Het is echt goedkoop en kan met of zonder softbox worden gebruikt!

Verder dan de basis

Naast mijn standaard uitrusting gebruik ik nog een paar andere dingen om mijn macrofoto's te maken. Als ik bijvoorbeeld werk met meer schichtige onderwerpen zoals vlinders of libellen, haal ik de M.Zuiko 40-150mm F2.8 PRO tevoorschijn. Hoewel het niet echt een "macro" lens is, heeft de 40-150 (80-300 FFE) een korte werkafstand die een ≈1:4 vergroting oplevert. Soms voeg ik zelfs de M.Zuiko MC-14 1.4x teleconverter toe aan de vergelijking. De MC-14 wordt tussen de camera en het 40-150mm PRO objectief geplaatst om het bereik te vergroten (112-420mm FFE). Omdat het de minimale scherpstelafstand niet vergroot, geeft de MC-14 de lens een kleine vergrotingsboost.

Als ik bijzonder kleine onderwerpen tegenkom en een beetje extra vergroting wil, gebruik ik een Raynox DCR-250 super macro conversielens of een set verlengbuizen. Hoewel beide mijn 60 Macro een vergelijkbare vergroting geven, geef ik toch de voorkeur aan de Raynox. Ik vind het prettig hoe snel de adapter op mijn lens kan worden bevestigd (of eraf kan worden gehaald) met behulp van een 46mm naar 43mm stapring.

Het laatste onderdeel dat me helpt in het veld is de EP-13 grote oogschelp. Ik ben echt blij met het extra beetje comfort dat de iets te grote EP-13 biedt. Het lijkt ook te helpen om meer zonlicht tegen te houden, zodat ik mijn onderwerp beter kan zien door de zoeker.

Laatste details

Als mijn foto's zijn vastgelegd, is het tijd om ze af te werken op mijn telefoon of computer. Als ik op reis ben en/of ze direct vanuit het veld wil delen, bewerk ik JPG's gewoon met mijn iPhone. Voor complexere bewerkingen of focus stacking begin ik met het importeren van raw (ORF) bestanden naar mijn computer.

Ongeacht of ik op mijn telefoon of achter mijn computer zit, mijn eerste top is Adobe Lightroom. Ik gebruik Lightroom om het grootste deel van mijn aanpassingen te doen. Deze aanpassingen omvatten (maar zijn niet beperkt tot) het wijzigen van de compositie, het aanpassen van de kleur, het duwen van schaduwen en hoge lichten, het aanpakken van gebieden met ruis, enz. Als ik tevreden ben met het resultaat, klik ik met de rechtermuisknop op mijn foto en kies 'Bewerken in Adobe Photoshop'. Als ik een focus stack probeer, exporteer ik mijn serie als 16-bits TIF.

Met mijn foto geopend in Photoshop begin ik met het serieuzere retoucheren, maar de mate van retoucheren hangt af van de foto. In sommige gevallen maak ik heel weinig (of geen) bewerkingen in Photoshop. In andere gevallen kan ik wat vuil of storende achtergrondfragmenten verwijderen. Ik gebruik ook graag de ontwijkende en brandende gereedschappen om bepaalde gebieden te accentueren. Soms gebruik ik Photoshop voor korte focusstacks, maar meestal laat ik het stapelen over aan Helicon Focus. De finishing touch van Photoshop is een watermerk. Zodra dat is geplaatst, sla ik mijn resultaat op zodat ik het online kan delen.

Mijn laatste bewerkingstool is Helicon Focus van Helicon Soft. Als je geïnteresseerd bent in focus stacking, raad ik je aan om het eens te proberen. Hoewel Photoshop de klus kan klaren, is Helicon Focus aanzienlijk sneller, heeft het meerdere rendermethodes en kun je je resultaten gemakkelijk fine-tunen. Ik focus stack niet alle macrofoto's, maar als ik dat doe, is het meestal met Helicon Focus.

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko 40-150mm F2.8 PRO • 1/800 s • F4.0 • ISO 400

Verder dan de foto's

Naarmate ik meer betrokken raakte bij macrofotografie, werd ik steeds meer aangetrokken tot de wereld van insecten en spinnen. Ik vond het geweldig om nieuwe (voor mij nieuwe) wezens te ontdekken en te leren kennen, maar het identificeren van onderwerpen was ongelooflijk moeilijk. Veldgidsen zijn geweldig, maar twee bronnen helpen me echt als ik wil identificeren wat ik heb gevonden. Ik gebruik de iNaturalist app en de database op bugguide.net om de exacte soorten te bepalen. De iNaturalist app vergelijkt mijn foto met een enorme catalogus van foto's van andere gebruikers om mogelijke soorten voor te stellen. Het is niet altijd perfect, maar meestal beperkt het de mogelijkheden tot het punt waarop ik verder kan zoeken op Bug Guide - een online gemeenschap van naturalisten die graag leren over en het delen van onze waarnemingen van insecten, spinnen en andere verwante wezens - om een juiste ID te maken.

Uitgelichte producten:

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Field Macro’