Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Mijn OM-1: aangepaste instellingen voor veldmacro

De nieuwe OM-1 is er. Als u bekend bent met de camera's uit de OM-D E-M1-serie, zult u ongetwijfeld veel overeenkomsten zien tussen de OM-1 en zijn voorgangers. Je zult ook zeker een aantal veranderingen opmerken. Er zijn nieuwe knoppen, een diepere grip, een compleet nieuw menusysteem en een heleboel nieuwe functies en verbeteringen. Toen het tijd werd om mijn OM-1 in te stellen voor macro-opnamen in het veld, heb ik gebruik gemaakt van wat werkte met mijn E-M1 Mark II en heb ik een paar aanpassingen gemaakt om te profiteren van de verbeteringen van de nieuwe camera.

Waarom aanpassen?

Voordat ik inga op de details van mijn macro-instellingen en knoptoewijzingen, wil ik de voordelen van het aanpassen van de basisinstellingen benadrukken. De OM-1 heeft vier aangepaste standen (C1, C2, C3 en C4) op de keuzeknop. Deze aangepaste standen kunnen worden gebruikt om instellingen op te slaan voor wat je maar wilt. Ik ben een macrofotograaf en gebruik C1 voor mijn basislijn macro-instellingen, maar je kunt je voorkeursstanden gebruiken voor elk type instelling dat je maar wilt! Elke aangepaste modus kan worden geprogrammeerd om zich volledig onafhankelijk van de andere te gedragen. Als je het veld in gaat, kun je gewoon de juiste aangepaste modus kiezen. Dit kan je een hoop tijd (en frustratie) besparen en je kansen op succes vergroten. En als je zenuwachtig bent om je vast te leggen op instellingen, maak je dan geen zorgen! Als je betere, alternatieve instellingen ontdekt, kun je je aangepaste instellingen op elk moment aanpassen of overschrijven.

Mijn C1-instellingen

In dit gedeelte behandel ik mijn instellingen en aanpassingen die ik heb opgeslagen in C1 op mijn OM-1. Het is belangrijk om te weten dat ik bij het maken van macrofoto's in het veld meestal de M.Zuiko 60mm F2.8 Macro en een flitser met flitsschoen (met diffuser) gebruik. Als je een andere lens gebruikt of geen flitser, moeten sommige van deze instellingen worden aangepast.

Opnamemodus: Handmatig

Voordat je aangepaste instellingen opslaat, moet je ervoor zorgen dat de keuzeknop van je camera op 'M' staat voor Handmatig. Dit zorgt ervoor dat de camera zich gedraagt zoals in de handmatige modus wanneer deze is ingesteld op C1.

Sluitertijd: 1/100s

Het gebruik van een flitser helpt bij het verlichten van onderwerpen en het bevriezen van bewegingen bij relatief lange sluitertijden. Mijn sluitertijd ligt meestal tussen 1/50 sec. en 1/250 sec. Aangezien de OM-1 de sluitertijdlimiet voor in-camera focus bracketing (bij gebruik van een flitser) heeft verbeterd naar 1/100 sec., zorgt fotograferen op/nabij 1/100e voor een gemakkelijke overgang van enkele opnamen naar stacks.

Diafragma: F8.0

Lenzen zijn het scherpst in het midden van hun diafragmabereik. Grote diafragma's verminderen de scherptediepte en kunnen iets zachtere resultaten opleveren. Kleine diafragma's beperken het licht en introduceren het risico op diffractie, wat de beeldkwaliteit negatief kan beïnvloeden. Ik begin graag bij F8.0 en pas dit naar behoefte aan.

ISO: 200

De ISO-waarde bepaalt de lichtgevoeligheid. Lage ISO-waarden zijn minder gevoelig voor licht en resulteren in minder ruis dan hoge ISO-waarden. Dat gezegd hebbende, alle camera's hebben hun eigen 'basis' ISO-waarden die de schoonste resultaten zouden moeten opleveren. De basis ISO voor de OM-1 is 200. Omdat ik een flitser gebruik als ingebouwde lichtbron, kan ik mijn ISO meestal op 200 houden.

AF Doelmodus: Enkel

De OM-1 heeft een heleboel autofocuspunten (1.053, om precies te zijn) die de hele sensor bestrijken. Ik gebruik graag de kleinste AF Target Mode optie om echt scherp te stellen. EM-1X of E-M1 Mark III fotografen zullen al bekend zijn met de joystick, maar als recente E-M1 Mark II overstapper ben ik er helemaal weg van!

AF Modus: MF

Ik wissel actief tussen autofocus en handmatige scherpstelling. Mijn standaardinstelling is MF, maar ik gebruik de nieuwe AF-ON knop van de OM-1 om de autofocus te activeren. Autofocus is handig voor snelbewegende onderwerpen of om mijn onderwerp in de zoeker te lokaliseren voordat ik te dichtbij kom. Als ik op zoek ben naar een maximale vergroting, schakel ik de 1:1 snelkoppeling op mijn objectief in en beweeg ik mijn hele camera totdat de gewenste scherpstelling is bereikt.

Besturingsmodus: Sequentieel

Als je korte opnamen maakt, heb je meer kans op een perfecte scherpstelling en kun je de scherpstelling achteraf stapelen. Hoewel ik altijd aanraad om te proberen scherp te stellen bij de eerste opname, ben ik ook een voorstander van het vastleggen van een paar extra frames, voor het geval dat. Ik vertraag de framerate graag tot 5 FPS. Deze lagere framesnelheid geeft mijn flitser de tijd om te recyclen en resulteert in minder onderbelichte frames. (Menu > Camera 1 > Tabblad 7. Rijmodus > Instellingen sequentiële opname)

LV-modus: S-OVF (gesimuleerde optische zoeker)

Omdat ik graag flitser gebruik, zijn de opname-instellingen in de 'Standaard' Live View-modus niet handig. Ik gebruik S-OVF om te simuleren wat je met het blote oog ziet en om de helderheid van de voorbeeldweergave te verhogen. (Menu > Toestel > Tabblad 3. Liveweergave > LV-modus > S-OVF).

Als alternatief kun je Night Vision (NightLV) inschakelen om het voorbeeld nog helderder te maken. (Menu > Toestel > Tabblad 3. Liveweergave > Nachtzicht > Aan)

Aanvullende voorkeuren

Naast de instellingen die hierboven zijn uitgelegd, geef ik ook de voorkeur aan het volgende:

  • Gezichts- en oogdetectie: Uit
  • Beeldkwaliteit: LSF+RAW
  • Witbalans: Auto
  • Beeldmodus: Natuurlijk
  • Beeldstabilisatie: S-IS Auto
  • Warme kleur behouden: Uit (Menu > Camera 1 > Tabblad 2. Beeldmodus/WB > WB Auto Warme kleur behouden > Uit)

Snelle tip: Voor nog meer snelle toegang tot veelgebruikte instellingen kunt u gebruikmaken van de Mijn menu's van de OM-1. Navigeer naar een menu-item en druk op de knop Menu. Navigeer naar een menu-item en druk op de video-opnameknop om dat item toe te voegen aan uw eigen "Mijn menu".

Mijn C1 Knoptoewijzingen

Naast het wijzigen van instellingen, kunnen knopfuncties ook worden aangepast. Door mijn meest gebruikte functies toe te wijzen aan fysieke knoppen, heb ik snel toegang tot de functies die ik nodig heb zonder dat ik naar het menusysteem van de camera hoef te gaan. Ik kan het zelfs doen zonder te kijken. Om de toewijzing van knoppen te wijzigen, druk je op "OK" om het Super bedieningspaneel te openen, selecteer je het tandwielpictogram en wijzig je de toewijzingen naar wens.

ISO-knop: Vergroten

Omdat ik mijn ISO meestal zelden wijzig van 200, heb ik geen speciale ISO-knop nodig. In plaats daarvan gebruik ik de ISO-knop voor snelle toegang tot vergroting. Als ik op deze functieknop druk, zie ik een vergrote weergave van mijn onderwerp. Het vergrote beeld kan worden vergroot of verkleind (3x, 5x, 7x, 10x of 14x) met een van beide draaiknoppen, zodat ik de kritische scherpstelling visueel kan beoordelen.

AF-ON-knop: AF-ON

Toen ik de E-M1 Mark II gebruikte, had ik een functieknop toegewezen om te schakelen tussen autofocus en handmatige scherpstelling. Omdat de OM-1 nu een speciale AF-ON knop heeft, laat ik mijn AF-modus staan op Handmatig en gebruik ik de AF-ON knop voor autofocus. Om deze instelling te laten werken, moet je ervoor zorgen dat de AF-ON knop is ingeschakeld voor gebruik bij MF. (Menu > AF > Tabblad 1. AF > AF-ON in MF-modus > Ja)

AEL-knop: Bracketing bij scherpstellen

Ik ben dol op de automatische bracketingfunctie in de camera van Olympus. Ik heb mijn camera standaard ingesteld op 99 opnamen met een scherpstelverschil van 3 en een flitserlaadtijd van 0,1 seconde. Dit is precies wat ik deed op mijn E-M1 Mark II, maar met behulp van een functieknop is Focus Bracketing op de OM-1 nog beter geworden. Door lang op de knop te drukken, kom ik direct in het instelscherm voor Focus Bracketing en kan ik het aantal opnamen, het scherpstellingsverschil en de oplaadtijd van de flitser aanpassen! Dit is een enorme tijdsbesparing. Deze nieuwe snelkoppeling werkt ook voor veel andere functies. Probeer het zeker eens uit.

+/knop: Focus Stacking

Soms zal ik mijn focus bracketen om achteraf een stack te proberen. Andere keren laat ik de camera de stapel voor me maken. Voor in-camera Focus Stacking zijn mijn standaardinstellingen 10 opnamen met een scherpstelverschil van 4 en een flitslaadtijd van 0,1 seconde. Net als bij Focus Bracketing heb ik direct toegang tot de Focus Stacking-instellingen door lang op mijn functieknop te drukken.

Functieknop bovenaan: Focus Peaking

Focus peaking vestigt de aandacht op in-focus gebieden door ze te markeren met een kleur. Ik gebruik het niet vaak (ik geef de voorkeur aan vergroten), maar het is fijn om het met één druk op de knop beschikbaar te hebben.

Functieknop onderaan vooraan: S-OVF

Zoals hierboven beschreven, simuleert S-OVF wat je met het blote oog ziet voor EVF- en Live View-beeldvoorvertoningen. Ik gebruik het vaak, maar als ik besluit om zonder flits te fotograferen, deactiveer ik S-OVF om terug te keren naar de standaard LV-modus.

Uw aanpassingen opslaan

Zodra je de camera-instellingen naar wens hebt aangepast, moet je ze toewijzen aan een van de aangepaste posities op de keuzeknop van je camera. Gelukkig is dat heel eenvoudig. Ga gewoon naar het eerste scherm van het menu van de OM-1: Menu > Camera 1 > Tabblad 1. Basisinstellingen/Beeldkwaliteit > Aangepaste modus.

Kies C1, C2, C3 of C4 en vervolgens 'Toewijzen' en 'Instellen' om de instellingen vast te leggen. Dat is het! Alle aanpassingen zijn nu opgeslagen en toegankelijk via de aangepaste stand van uw keuze.

Snelle tip: Ga beetje bij beetje te werk. Ik wijzig graag een paar instellingen, wijs ze toe aan een aangepaste modus, controleer of het werkt en ga dan verder met mijn wijzigingen. Het is beter om naar de perfecte instelling toe te werken dan tijd te verspillen door alles in één keer te doen en je dan te realiseren dat je iets verkeerd hebt gedaan!

Uitgelichte producten:

About the author

Related Tags

More from ‘Field Macro’