Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

OM-5 – De optimale outdoor avonturencamera

Bij alles wat we doen, willen we ons gedachtegoed uitdragen. Fotografie is mijn beroep en via mijn foto's vertel ik normaal gesproken verhalen over avontuur, over mensen die avonturen ervaren en over de buitenwereld. Dit verhaal gaat echter over mijn nieuwe reisgenoot waarmee ik in Denemarken, Fins-Lapland en het noorden van Noorwegen heb gehiket. Hij heet de OM-5 en is misschien wel de optimale outdoor camera.

Ik ben outdoor fotograaf en ben gevestigd in Denemarken. Fotografie is voor mij zowel mijn grote passie als een manier om geld te verdienen. Met mijn camera bij de hand probeer ik sommige van de vele korte, grappige en unieke verhalen te vertellen die overal om ons heen plaatsvinden.

Ik werk sinds 2016 als freelance fotograaf aan avonturen-, reis- en outdoor fotografie, met name voor toerismebureaus in Denemarken en Scandinavië. Hoewel ik ook op bruiloften fotografeer en lifestylefoto's maak, vindt het merendeel van mijn werk buiten de deur plaats, waardoor mijn leven natuurlijk ook actief en avontuurlijk is. En dat is ook precies wat ik wil! Ik wil mensen door middel van mijn foto's inspireren om erop uit te gaan en de natuur meer te verkennen.

Voor gebruikers van de E-M5-serie voelt de behuizing van de OM-5-camera direct bekend aan. Voor mijn trektochten gebruik ik de E-M5 al sinds de Mark I-serie, dus is het gaaf dat er in deze categorie eindelijk een camera is die de naam OM SYSTEM draagt.

Voor een outdoor fotograaf als ik spelen het gewicht en de grootte van de camera-uitrusting vaak een belangrijke rol. Wanneer ik ga hiken, kan ik mijn rugzak niet alleen volstoppen met mijn camera-uitrusting, omdat kleding, voedsel en andere benodigdheden ook ruimte innemen. Ik heb laatst de mogelijkheid gehad om de nieuwe OM-5-camera te testen tijdens een trektocht in het noorden van Lapland, Noorwegen en Denemarken en het is ongelofelijk waar zo'n kleine camera toe in staat is!

OM-5 • M.Zuiko 12-45mm F4.0 PRO • 12 mm • 1/2500 s • F4.0 • ISO200

Om zulke foto's te maken, moet ik vaak een (langere) trektocht maken om op de gewenste locatie aan te komen, waarna ik op tijd moet aankomen of juist moet wachten tot de lichtomstandigheden perfect zijn.

De toegevoegde waarde van lichtgewicht

Outdoor fotografie draait niet alleen om het richten van je camera op wat je wilt fotograferen. Vanwege de shots die ik moet maken, ben ik vaak in verschillende omgevingen in de natuur en moet ik verschillende activiteiten uitvoeren die ik vervolgens vastleg met mijn camera. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hiken in de bergen, kamperen in de bossen, mountainbiken of kajakken langs de kust van Denemarken.

Het is voor mij cruciaal dat ik de meest essentiële uitrusting kan meenemen en toch niet te zwaar bepakt ben. De OM-5 beschikt over alle functies die ik nodig heb en ik kan hem makkelijk met de rest van mijn uitrusting meenemen.

Voor mij als outdoor fotograaf is het essentieel dat de camera bestand is tegen slecht weer. Hierdoor kan ik ondanks alle weersomstandigheden foto's maken en dit is al jarenlang onderdeel van mijn outdoor-look.

Ik kocht mijn eerste Olympus OM-D-camera in 2015 toen ik nog Outdoor Education studeerde in Noorwegen. Ik koos voor de originele E-M5 (Mark I) en nam deze op veel van mijn trektochten mee tijdens mijn opleiding. De camera werd mijn werkpaard voor het vastleggen van talloze avonturen en ik gebruikte het hele systeem in allerlei weertypen, van regen en mist in de Noorse bergen tot meerdaagse ski-expeditietochten in de backcountry van Spitsbergen bij -20 °C.

Tijdens deze tochten besefte ik me hoe belangrijk en waardevol een lichtgewicht cameraopstelling kan zijn. Met de camera's van Olympus (en nu die van OM SYSTEM) ben ik in staat geweest om het gewicht van de camera-uitrusting sterk terug te dringen voor mijn tochten en opdrachten. Bovendien heb ik altijd op de weersbestendigheid kunnen vertrouwen om de camera te beschermen bij slecht weer.

Veel van de foto's die in dit artikel staan afgebeeld, zijn genomen tijdens een tocht die ik samen met mijn vrienden Rania en Pablo maakte. In een video kun je meer van ons bekijken en wordt de lancering van de OM-5 uitgelicht.

Inspireer anderen en onthoud om van de kleine dingen in het leven te genieten

Een van de dingen die ik waardeer aan de natuur is dat deze mijn zintuigen prikkelt en me eraan herinnert om van de kleine dingen in het leven te genieten. Dit kan zo eenvoudig zijn als de rust en stilte van een prachtige zonsondergang op een verborgen strand. Of misschien is het genieten van een warme maaltijd rondom een kampvuur na een lange dag hiken in de bergen. Door simpelweg buiten in de natuur te zijn en dicht bij huis kleine micro-avonturen aan te gaan, heb ik dit kunnen oefenen.

Door je ogen op de horizon te richten, krijg je meer perspectief op de haast van het dagelijks leven. Hoewel het verfrissend is om de majestueuze uitzichten te aanschouwen, is het ook mogelijk om de helende kracht van de natuur dicht bij huis te vinden.

Door een lichtgewicht camera mee te nemen, kom ik veel gemakkelijker in de flow. Wanneer ik een trektocht maak, hoef ik mijn energie alleen te besteden aan het genieten van de ervaring. En wanneer een uniek moment zichzelf voordoet, heb ik gelijk mijn camera bij de hand om het vast te leggen, wat bijdraagt aan het hele verhaal dat ik wil vertellen aan mijn publiek of voor mijn klanten.

OM-5 • M.Zuiko 12-45mm F4.0 PRO • 12 mm • 1/800 s • F4.0 • ISO200

Eten en foto-momenten delen met een vriendin van me, Rania, tijdens onze tocht naar het noorden van Lapland.

Praktische functies in de OM-5

Voor gebruikers van camera's uit de eerdere E-M5-serie zal de nieuwe OM-5-camera qua uiterlijk heel herkenbaar zijn, maar intern zijn alle technische functionaliteiten naar een geheel nieuw niveau getild. De resolutie van 20 MP en de beeldstabilisatie op 5-assen zijn bekende en vertrouwde functies van deze camera's. De toevoeging van computationele functies zoals de Starry Sky-autofocus (waarbij gefocust wordt op zeer zwakke lichtbronnen zoals sterren), de 50 MP Handheld High Res Shot (waarbij gebruik wordt gemaakt van de sensoren en het verwerkingsvermogen om een supergedetailleerde RAW-foto te maken) en Live ND (een programmatisch neuraal dichtheidsfilter voor langere blootstelling) stellen me echter in staat om nog creatiever te zijn in de open lucht.

OM-5 • M.Zuiko 12mm F2.0 • 12 mm • 1/100 s • F2.0 • ISO250

De OM-5 kan meer aan dan de meeste fotografen voor mogelijk houden, wat hem de ideale avontuurlijke partner maakt voor mensen zoals ik. Foto door Rania Rönntoft.

Tijdens mijn tocht naar Noord-Lapland met de andere OM SYSTEM Ambassadors, zijn we gaan kanoën op meren, gaan hiken in de bergen, watervallen gaan verkennen en hebben we genoten van de middernachtzon. Ik herinner me nog dat we de majestueuze waterval, Rovijokfossen, hebben bezocht, waarvan de enorme hoeveelheid water van gesmolten sneeuw het eruit liet zien alsof de waterval bulderde!

OM-5 • M.Zuiko 12-45mm F4.0 PRO • 19 mm • 1.3 s • F13 • ISO200

Deze waterval is vastgelegd met de Live ND-functie in de OM-5. Deze functie dupliceert het effect van het aanbrengen van een neuraal dichtheidsfilter op je lens en maakt het gebruik van langere sluitertijden mogelijk.

OM-5 • M.Zuiko 12-45mm F4.0 PRO • 12 mm • 2 s • F22 • ISO64 (Live ND)

Deze shot zou ook niet mogelijk zijn geweest zonder gebruik van Live ND, die met één druk op de knop kan worden in- en uitgeschakeld.

Dit landschap, met de waterval en het gouden licht van de middernachtzon, was de perfecte mogelijkheid om de Live ND-modus te testen. Zelfs toen ik op ongeveer 200 meter afstand van de waterval stond, voelde ik nog de waternevels op mijn gezicht die door de lucht stroomden, wat wel aangeeft hoeveel kracht er in de natuur heerst! Gelukkig hoefde ik me, dankzij de weerbestendigheid van de OM-5, geen zorgen te maken dat de camera nat zou worden. Met de weerbestendige 12-45 mm F4 PRO-lens kon ik de waterval handheld vastleggen met behulp van de Live ND-modus.

We maakten een lange trektocht naar een van de bergen. Na de lange tocht omhoog en omlaag waren we allemaal blij dat we niets extra's hadden meegenomen om te moeten dragen.

We maakten ook een tocht door een van de plaatselijke bergen. Hiken door de vallei met zijn stromende rivieren, de felle zon en de groene pijnbomen om ons heen bood ons een prachtige aanschouwing. De geur van vers gras, berken en pijnbomen in combinatie met de verfrissende smaak van het water in de rivier was fantastisch. Naarmate we hoger kwamen, strekte het landschap zich voor ons uit en kregen we een prachtig uitzicht op de omringende bergen.

OM-5 • M.Zuiko 12-45mm F4.0 PRO • 45 mm • 1/800 s • F4.0 • ISO320

Tijdens het hiken heb je zelden de tijd of energie om je rugzak neer te leggen om je camera erin te zoeken. Hij moet daarom altijd beschikbaar zijn rondom je schouder.

Toen we boven de boomgrens uitstegen, waar de sneeuw en rotsen begonnen te overheersen, kwam er plotseling een rendier de berg af, dat nieuwsgierig op ons afliep. Ik pakte snel mijn camera met de 40-150 mm F4 PRO-lens erbij en legde het rendier vast terwijl het dichter bij ons kwam en ons voorbij liep. Het stond daar op de rand van de bergwand, met het prachtige landschap erachter, langzaam grazend, terwijl het ons af en toe aankeek.

OM-5 • M.Zuiko 40-150mm F4.0 PRO • 150 mm • 1/80 s • F4.0 • ISO100

De compacte 40-150 mm F4 PRO-lens die in februari 2022 is uitgebracht, is een geweldige toevoeging aan de OM-5 om verrassende beelden op grotere afstand vast te leggen.

De OM-5 als permanent onderdeel van mijn camera-uitrustingsset

Het testen van de nieuwe OM-5 heeft voor mij opnieuw bevestigd dat het kiezen voor een lichtgewicht camera een van de beste dingen kan zijn wanneer je je voorbereidt op een trektocht. Door de camera altijd gereed te hebben, hoef je nooit meer een shot te missen en kun je meer spullen in je rugzak dragen dan alleen je camera-uitrusting. En met alle nieuwe functies in deze kleine camerabehuizing verheug ik me nu al op nog meer verkenningen in de natuur.

Probeer het zelf ook en je zult ervan versteld staan! Ik zie je daar!

Trek erop uit en onthoud om onderweg van de kleine dingen in het leven te genieten. Neem een kijkje op mijn Instagram-pagina en doe inspiratie voor je volgende micro-avontuur op.

Uitgelichte producten

About the author

Related Tags

Comments