Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Winterkleuren vastleggen: De zonsopgang en zonsondergang fotograferen in de winter

Maar, ik wil niet naar buiten. Het is te koud!

Ik moet toegeven dat hoewel ik van de winter houd, ik die interne dialoog zeker heb gehad. Omdat ik in een deel van de wereld woon waar vijf maanden winter normaal is, is het voor mijn eigen gezondheid belangrijk om het koudste seizoen te omarmen. Fotografie is een belangrijke winteractiviteit voor me en mijn favoriete momenten om te fotograferen zijn de boekensteunen van de dag. We denken vaak aan de winter als saai en grijs, en er zijn zeker momenten waarop dat het geval is, maar ijs en sneeuw kunnen verbazingwekkende dingen doen met het gekleurde licht bij zonsopgang en zonsondergang.

OM-1 • M.Zuiko 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO • 1/15 s • F7.1 • ISO 200

Ik gebruik regelmatig mijn telelenzen om een landschapsfoto te maken. Het stelt me in staat om kenmerken in de verte op te nemen en afleidingen te elimineren. Dit is ook een verticaal panorama in twee opnamen.

Planning en voorbereiding

Goede fotografie ontstaat niet zomaar. Het vereist inspanning. Als ik een extra zetje nodig heb om naar buiten te gaan, moet ik mezelf eraan herinneren dat "de foto's niet naar jou komen, je moet naar ze toe gaan". Er is enige planning en voorbereiding nodig om je kansen op succes te vergroten. Voor mij begint dat met het controleren van de omstandigheden buiten, maar dit houdt veel meer in dan een snelle blik uit het raam.

Het weer lezen

Bekijk een gedetailleerde weersvoorspelling voor het gebied waar je van plan bent om te fotograferen. Ik kijk meestal naar de uurvoorspellingen om te zien hoe het weer verandert. Ik gebruik vaak de website clearoutside.com. Deze site geeft ongelooflijke details over de atmosferische omstandigheden. De kwaliteit van een zonsondergang wordt vaak bepaald door de hoeveelheid bewolking. Hoge wolken zorgen voor prachtige pastels die langere tijd gekleurd blijven, terwijl middelhoge en lagere wolken zorgen voor intensere kleuren, maar van kortere duur.

Uitzicht vanuit de ruimte

Dit komt misschien als een schok, maar meteorologen kunnen er soms naast zitten. Maar een satellietbeeld liegt niet. Voordat ik op pad ga, bekijk ik altijd een actueel beeld dat de bestaande bewolking laat zien, of nog beter, een animatie die laat zien hoe de wolken bewegen. Dit geeft me een goed idee van hoe dramatisch de zonsondergang kan zijn. Kijk eens op de volgende websites:

Waar staat de zon?

Als je meer een zomerfotograaf bent, ben je je er misschien niet van bewust hoe ver de zon naar het zuiden is getrokken als het winter wordt, vooral als je op de middelste breedtegraden woont. Als je precies weet waar de zon ondergaat, kan dat een groot verschil maken voor je algehele compositie. Een app als PhotoPills of een website als [The Photographer's Ephemeris] kan helpen bij het plannen van je volgende zonsopkomst of zonsondergang fotoshoot.

Hoe verder je van de evenaar af bent, hoe groter het verschil in beweging van de zon. Op het noordelijk halfrond staat de zon tijdens de wintermaanden veel zuidelijker en lager aan de hemel.

Maak het je comfortabel

Niets zal je winterse fotosessie eerder tegenhouden dan oncomfortabel zijn. Kleed je naar de omstandigheden. De kans is groot dat je minstens een uur moet staan, dus trek meer lagen aan dan je normaal doet voor een winterwandeling. De grootste uitdaging is om je handen warm te houden. Handschoenen voor winterfotografie zijn misschien prima als de temperatuur rond het vriespunt schommelt, maar zullen niets doen om je handen warm te houden bij temperaturen onder het vriespunt. Ik gebruik meestal zwaar geïsoleerde handschoenen tot -30ºC. Ja, ze zijn wat onhandig om de camera mee te bedienen, maar ik heb ontdekt dat het beter is om ze een paar seconden uit te doen om instellingen te veranderen dan dunnere handschoenen die je handen niet warm houden voor de duur van je opnamesessie. Ik heb ook een paar chemische handwarmers in mijn cameratas. Ik gebruik ze zelden, maar ze zijn een goede back-up voor je handen of voeten. Voor veel van mijn winterse excursies draag ik ook extra tractie aan mijn voeten (Yaktrax zijn mijn favoriete schoenplaatjes). De verhoogde veiligheid op gladde oppervlakken heeft me in staat gesteld om opnamen te maken die ik anders nooit zou hebben geprobeerd.

OM-D E-M1X • M.Zuiko 7-14mm F2.8 PRO • 1/60 s • F7.1 • ISO 200

Planning in de praktijk

Op een middag in maart had ik zin om te fotograferen, maar de lucht was volledig bewolkt. In plaats van de mogelijkheid op te geven, startte ik mijn computer op en controleerde het lokale satellietbeeld. En ja hoor, ik zat onder een dik wolkendek. Maar wat ik niet uit het raam kon zien, waren de heldere luchten in het westen. Ik wist dat de zon onder deze deken vandaan zou komen en de onderkant van de wolkenlaag zou verlichten. Ik controleerde toen de Ephemeris van de fotograaf om te zien waar de zon onder zou gaan. Ik koos een veelbelovende locatie, sprong in mijn auto voor de rit van 45 minuten en kwam op tijd aan om een aantal mogelijke composities uit te proberen. Plannen maakte het verschil om een opname te maken waar ik blij mee was.

Deze satellietfoto laat duidelijk zware bewolking zien, maar heldere luchten in het westen. Ik bekijk satellietbeelden voor bijna al mijn foto-excursies.

OM-1 • M.Zuiko 8-25mm F4 PRO • 1/40 s • F7.1 • ISO 200

IJzige kustlijnen kunnen geweldige onderwerpen voor de voorgrond zijn en kunnen in de loop van de winter drastisch veranderen.

OM-D E-M1 Mark III • M.Zuiko 7-14mm F2.8 PRO • 1/40 s • F8.0 • ISO 200

Dit tafereel duurde maar een paar minuten voordat de zon onder de horizon zakte, maar de tijd en moeite die in het maken van deze foto zijn gaan zitten, waren het zeker waard.

Het licht regelen

Fotograferen bij zonsopgang of zonsondergang kan het moeilijk maken om de juiste belichting te krijgen. Probeer deze tips:

  1. De zon in je rug - Een besneeuwd landschap dwingt je camera om de foto te onderbelichten omdat het probeert de scène op 'middelgrijs' vast te leggen. Dit kan leiden tot saaie, grijze scènes. Als de zon achter je staat, gebruik dan belichtingscompensatie om de scène lichter te maken. De belichting verhogen met +0,7 tot +1,0 EV is meestal voldoende.
  2. Tegen de zon in fotograferen - Of de zon nu nog in beeld is of onder de horizon is gedoken, de lucht zal aanzienlijk helderder zijn dan de voorgrond. Om de belichting tussen de lucht en de voorgrond in evenwicht te brengen, gebruik je een GND-filter (graduated neutral density) van goede kwaliteit. Het is alsof je een zonnebril toevoegt aan de bovenkant van het frame, die de lucht donkerder maakt en de voorgrond lichter. Voor de locaties waar ik fotografeer gebruik ik meestal een hard filter van 4 stops.
  3. Bracket je opnamen - Als je geen GND-filter hebt, of als een deel van je onderwerp tot in de lucht reikt, gebruik dan belichtingsseries. Omdat je een reeks opnamen moet mengen, kun je het beste een statief gebruiken bij het bracketen. Dit zorgt ervoor dat je opnamen mooi uitgelijnd blijven. Je kunt handmatig bracketen door de EV tussen de opnamen te veranderen of je kunt een van de automatische instellingen in het menu gebruiken. Ik gebruik meestal de HDR-functie van de camera in het Camera 2 menu. Ik gebruik meestal de 3f 2,0EV instelling. Met één druk op de ontspanner krijg ik 3 foto's met verschillende belichtingswaarden. Deze kan ik dan achteraf gebruiken om een natuurlijk ogende HDR-opname te maken.

OM-D E-M5 Mark II • M.Zuiko 12-40mm F2.8 PRO • 1/4 s • F11 • ISO 200

Een GND filter helpt bij het balanceren van de totale belichting tussen de lucht en de voorgrond.

Het ijs in de gaten houden

Ik ben dol op ijs (tenzij het een laagje op de weg is). Door de doorschijnende kwaliteit kan het op interessante manieren licht doorlaten. IJs heeft een magische uitstraling die je bij geen enkel ander onderwerp vindt. Ongeacht hoe groot of klein het ijs is, probeer vanuit verschillende perspectieven te fotograferen om te zien hoe het licht zich gedraagt. Onthoud dat veiligheid op de eerste plaats komt. Voordat je je op een bevroren meer waagt, moet je de ijsomstandigheden kennen. Ik heb een klein paar uitschuifbare ijspriemen bij me. Ik heb ze nog nooit nodig gehad, maar het is goed om een beetje zekerheid te hebben.

OM-D E-M1X • M.Zuiko 7-14mm F2.8 PRO • 1/40 s • F6.3 • ISO 200

Hogere wolken zorgden voor prachtige pasteltinten, die werden weerkaatst door de sneeuwdeken en doorgegeven door het ijs.

OM-1 • M.Zuiko 8-25mm F4 PRO • 0.4 s • F7.1 • ISO 500

Toen ik op deze locatie aankwam, was ik een beetje teleurgesteld toen ik een nogal vlakke lucht zag. Om het wat interessanter te maken, koos ik voor een klein ijselement om de vuurtoren in de verte in te kaderen. Om alles scherp te houden gebruikte ik de ingebouwde focus bracketing functie.

OM-1 • M.Zuiko 8-25mm F4 PRO • 1/640 s • F7.1 • ISO 200

Tijdens het verkennen van een ijsrand kwam ik deze kleine opening tegen waar de opkomende zon doorheen scheen. Om alle details vast te leggen heb ik de Focus Stacking functie van mijn OM-1 gebruikt.

Focus op je voorgrond

Ongeacht het seizoen moeten de schitterende kleuren van een zonsopgang of zonsondergang alleen worden gezien als een mooie achtergrond. Wat je voor die kleuren plaatst, maakt of breekt je foto. Bij veel van mijn opnamen van zonsondergangen neemt de lucht zelf maar een klein deel van het kader in beslag. De voorgrond is veel belangrijker, dus besteed tijd aan het vinden van interessante elementen om op te focussen.

OM-D E-M1X • M.Zuiko 12-100mm F4.0 IS PRO • 1/100 s • F7.1 • ISO 400

Bij veel van mijn zonsopgangopnamen is slechts een klein deel van het kader gewijd aan de lucht. Een eenvoudige sneeuwjacht kan een interessant voorgrondelement vormen in het gouden licht van een zonsopgang.

Om kleinere elementen op de voorgrond te laten zien, gebruik ik vaak focus bracketing/stacking. Zo kan ik kenmerken benadrukken die anders misschien over het hoofd worden gezien.

Met focus bracketing kun je heel dicht bij je onderwerpen op de voorgrond komen en toch de helderheid van de hele foto behouden.

OM-1 • M.Zuiko 8-25mm F4 PRO • 1.3 s • F7.1 • ISO 200

Deze ijsrand vormde een perfecte voorgrond. Om voldoende van de ijsrand langs de kust en de kleurrijke lucht in beeld te krijgen, koos ik voor een pano in twee opnamen.

OM-1 • M.Zuiko 8-25mm F4 PRO • 1/30 s • F7.1 • ISO 200

Probeer langere belichtingen

Een van de geweldige dingen van fotografie is dat het ons in staat stelt de wereld te zien op een manier die onze ogen niet kunnen zien. Het gebruik van langere belichtingen kan het uiterlijk van een landschap compleet veranderen. Gebruik de Live ND functie of een filter met neutrale dichtheid om je sluitertijd te verlengen. Door je belichting uit te breiden tot 30 seconden of een minuut kun je ruwer water gladder maken en een schilderachtig effect aan de lucht toevoegen.

OM-D E-M1 Mark III • M.Zuiko 7-14mm F2.8 PRO • 60 s • F8.0 • ISO 200

Een belichting van 60 seconden accentueert de kleuren in de lucht en maakt het water helemaal glad.

OM-D E-M1 Mark III • M.Zuiko 7-14mm F2.8 PRO • 1/40 s • F8.0 • ISO 200

Locatie, locatie, locatie

Ik woon in een gebied waar de winter hard toeslaat, maar bij het schrijven van een artikel als dit besef ik dat niet iedereen in een winterwonderland woont. Elke locatie heeft andere mogelijkheden. Als je in een gebied woont waar slechts af en toe sneeuw valt, ga dan van tevoren op verkenning zodat je klaar bent als er sneeuw valt. Zelfs een klein beetje sneeuw kan een geweldige seizoensopname opleveren.

Verder weg reizen in de winter brengt zeker uitdagingen met zich mee, maar er zijn beloningen voor degenen die zich wagen aan meer winterse bestemmingen. De winter kan een geweldige tijd zijn om ruigere locaties te bezoeken, zoals nationale parken. Voor mij heeft het een grote aantrekkingskracht om in een populair park te zijn waar weinig mensen zijn.

OM-D E-M1X • M.Zuiko 7-14mm F2.8 PRO • 1/8 s • F6.3 • ISO 200

Zonsopgang op een decemberdag op de South Rim van de Grand Canyon. Twee uur lang had ik deze locatie helemaal voor mezelf.

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko 7-14mm F2.8 PRO • 1/30 s • F7.1 • ISO 200

Mesa Arch is een erg populaire plek om de zonsopgang te fotograferen. Op deze winterochtend deelde ik dit uitzicht met slechts één andere fotograaf.

OM-D E-M1X • M.Zuiko 7-14mm F2.8 PRO • 1/20 s • F5.6 • ISO 200

Bryce Canyon Nationaal Park

Vergeet de details niet

Als landschapsfotograaf word je gemakkelijk meegesleept in het 'grote geheel'; je probeert de hele scène voor je vast te leggen. Vergeet niet om het kader te verkleinen en te focussen op enkele interessante details. Ga dichter bij je onderwerp staan of gebruik een telelens. Dit helpt om afleidende elementen in de scène te elimineren.

OM-D E-M1X • M.Zuiko 8-25mm F4 PRO • 1/25 s • F7.1 • ISO 200

Soms zorgen de details in een scène voor een veel interessantere opname dan het 'grote' landschap. Ga dichterbij en probeer de scherpstelfunctie te gebruiken.

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko 12-40mm F2.8 PRO • 1/800 s • F4.5 • ISO 200

OM-D E-M1X • M.Zuiko 12-100mm F4.0 IS PRO • 1/25 s • F5.0 • ISO 400

Laatste woorden en afbeeldingen

Als ik door mijn verzameling foto's van zonsopgangen en zonsondergangen kijk, zijn de meeste van mijn favorieten in de winter gemaakt. Een deken van sneeuw 'ruimt' de voorgrond op terwijl ijsformaties op magische wijze met het licht spelen. En met de dramatische weersveranderingen kan de scène er morgen heel anders uitzien. Nog een reden om naar buiten te gaan en die volgende winterzonsopgang te fotograferen.

OM-1 • M.Zuiko 8-25mm F4 PRO • 1/640 s • F7.1 • ISO 200

Je fotosessie hoeft niet te eindigen als de pastelkleuren van de zonsondergang vervagen. Het blauwe uur kan een geweldig moment zijn om je favoriete landschapsplek te fotograferen.

OM-D E-M1 Mark III • M.Zuiko 7-14mm F2.8 PRO • 4 s • F8.0 • ISO 200

OM-D E-M1 Mark III • M.Zuiko 7-14mm F2.8 PRO • 1/25 s • F7.1 • ISO 200

Uitgelichte producten:

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Adventure Landscape’