Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Wat zou een avontuur zijn zonder geluid?

Meeslepende muziek die live wordt uitgevoerd, wind die door het hoge gras ritselt, golven die tegen een rotskust slaan, een koffiepot die staat te knetteren op een kampvuur – geluiden zijn krachtige triggers van emoties en herinneringen in ons, ze accentueren wat we zien en maken het compleet.

Dit blogartikel gaat over een audioproduct, een nieuwe draagbare geluidsrecorder met de naam OM SYSTEM LS-P5, en mijn ervaringen ermee. Toch is dit geen productreview, maar een ode aan geluid op zich.

In plaats van alleen te schrijven over hoe dit product werkt, wil ik u vertellen waarom ik, u, elke avonturier, videograaf of contentmaker een geluidsrecorder als deze zou willen of zelfs nodig zou hebben. En hoe het vastleggen van geluid net zo belangrijk is als het maken van foto's of video's.

Camera's, lenzen, batterijen, en mijn trouwe geluidsrecorder, check! Ik zou veel herinneringen, originele geluiden voor mijn video's en live muziek verliezen als ik geen draagbare geluidsrecorder bij me had.

Muziek is van alle tijden

Laten we beginnen met wat achtergrondinformatie om je een beetje context te geven. Ik ben Patrick, een professionele fotograaf uit Zuid-Duitsland. Samen met mijn vriendin Lisa run ik een project en bedrijf genaamd Social Traveling dat een wilde mix is van avontuur, reizen, sociale projecten, mediaproductie en welzijn.

Een groot deel van wat Lisa en ik nu doen, is begonnen met een eenvoudige geluidsopname, ongeveer tien jaar geleden.

Muziek is het beste live. Inclusief alle extra accenten die de geluiden van de natuurlijke omgeving eraan kunnen geven.

Jaren geleden ontmoette ik op een reis door Ierland een straatmuzikant die me zo inspireerde dat ik besloot de muziek op te nemen met mijn antieke, nog niet zo slimme mobieltje. De opname is zeker niet perfect, verre van dat. In het midden van het nummer hoor je een auto voorbij rijden, en even later beginnen de honden van de muzikant te blaffen. Maar dat maakte uiteindelijk allemaal niets uit.

Muziek heeft me altijd na aan het hart gelegen. Ik drum al sinds mijn vijfde en later heb ik andere percussie-instrumenten en de gitaar aan mijn repertoire toegevoegd. Tijdens mijn reizen ben ik vaak gestopt om naar de live muziek van straatmuzikanten te luisteren en werd ik zo geraakt dat ik met hun cd's in mijn tas verder liep. Maar als ik dan thuis hun studio-albums beluisterde, was ik vaak teleurgesteld omdat de opname niet de emoties overbracht die ik live voelde.

Toen ik de muziek in Ierland opnam, ergerde ik me aan al het extra lawaai. Maar toen ik er later thuis naar luisterde, voerde de opname me direct terug naar het prachtige moment in Ierland. De geluiden vertolkten de scène tot in de kleinste details en zorgden ervoor dat het beluisteren ervan een zeer authentieke ervaring werd, ondanks de slechte technische kwaliteit.

Dit alles gaf me een idee voor een toekomstig project.

De fietsende producer

Een paar jaar later in 2015 begon ik samen met mijn vriend Manuel aan een fietsreis van Duitsland naar Indonesië. Bij het plannen van deze reis besloot ik om het oorspronkelijke idee dat ik in Ierland had concreet te maken: ik wilde albums opnemen met straatmuzikanten die ik onderweg zou ontmoeten!

Hoge bergen, hete woestijnen en tropische oerwouden. Onze reis omvatte 18 landen, duurde 20 maanden en bracht een miljoen herinneringen om te koesteren.

Er gaat niets boven leven in een tent met alle tijd van de wereld om na te denken, en je plaats in de wereld te leren begrijpen.

De eerste muzikant ontmoette ik in Albanië. llirian P. woonde op dat moment in zijn tent en hield zich staande met zijn zelfgeschreven muziek. Hij had, net als de muzikant uit Ierland, nog nooit de gelegenheid gehad om zijn muziek op te nemen.

Samen hebben we 12 van zijn nummers opgenomen met een draagbare Olympus LS-14 geluidsrecorder op verschillende locaties en in verschillende geluidsomgevingen: bij een kampvuur, op een olijfboomplantage en met een paar vrienden op een feestje. De zingende vogels om ons heen, het geknetter van het vuur en het geschreeuw en meezingen van het publiek omlijstten zijn muziek perfect en zullen een luisteraar direct meevoeren naar de sferen die ik ervoer tijdens het opnemen van de muziek.

De kracht van muziek schuilt niet in technische perfectie, maar in emotie. In deze opname vullen de natuurlijke geluiden van de omgeving en het rustige vuur Ilirian's lied aan op een manier die geen enkele studio zou kunnen vastleggen.

Ik gaf llirian alle audio-bestanden en een cd-hoes om te dupliceren, zodat hij zijn inkomen wat kon aanvullen door de cd's te verkopen. In ruil daarvoor kreeg ik ook de rechten om zijn muziek te verspreiden.

Mijn deel van de opbrengst ging rechtstreeks en in zijn geheel naar een sociaal project dat mij dierbaar was: het steunen van een school in Kenia. Zo kon Ilirian, die toen nauwelijks iets bezat, in zeer korte tijd de aankoop van muziekinstrumenten voor een school in Kenia financieren.

Dankzij de verkoop van Ilirian's muziek konden muziekinstrumenten worden aangeschaft voor een school in Kenia.

Later produceerde ik andere albums in deze stijl in Turkije, Portugal en Kenia. Aangezien ik de distributierechten van deze werken bezit, heb ik, wanneer ik nu live multimediashows van mijn fietsreis geef, naast de foto's en video's die ik laat zien ook geluidsopnamen en originele muziek uit meer dan 20 landen. Dat is voor mij van onschatbare waarde!

LS-P5: de alles-in-één recorder

Door mijn ervaringen met de LS-14, die me al vele jaren vergezelt in mijn dagelijkse werkzaamheden als professioneel fotograaf en videograaf, heb ik een langdurige relatie met de audiorecorders van Olympus. De LS-recorders hebben altijd indruk op me gemaakt door hun compactheid, geweldige audiokwaliteit en de talloze manieren waarop een enkel apparaat gebruikt kan worden.

De OM SYSTEM LS-P5 vertoont een duidelijke familiegelijkenis met zijn voorgangers van Olympus, maar is in veel opzichten vernieuwd en verbeterd.

Eerder deze zomer kreeg ik een telefoontje van OM SYSTEM met de vraag of een pre-release versie van de nieuwe LS-P5-recorder wilde testen en commentaar wilde leveren op het gebruik ervan. Ik was erg benieuwd!

Dit nieuwe apparaat is niet alleen een van de kleinste en lichtste opties in zijn productklasse, maar heeft ook een heleboel nieuwe en zeer praktische functies. Ik heb de LS-P5 getest tijdens wandeltochten, film- en muziekprojecten in Finland, Noorwegen en Spanje en ik ben laaiend enthousiast.

De LS-P5 is een standalone geluidsrecorder die los kan worden gebruikt. Maar hij kan ook als externe microfoon op uw camera worden aangesloten. Dit zorgt ervoor dat het beeld en het geluid van het externe apparaat direct in het videobestand worden gecombineerd. Bovendien kunt u de LS-P5 ook geluid laten opnemen op zijn eigen geheugenkaart, zodat u een back-up hebt die achteraf kan worden gesynchroniseerd met de video-opname.

Een van mijn favoriete nieuwe functies is de mogelijkheid om een Bluetooth-hoofdtelefoon te gebruiken om mijn opnamen live te monitoren.

Een belangrijk voordeel ten opzichte van eerdere LS-recorders en de meeste concurrerende apparaten in deze klasse is de mogelijkheid om een Bluetooth-hoofdtelefoon te gebruiken om je opname live te monitoren. Dit maakt mijn workflow zoveel comfortabeler en stelt me ook in staat om de recorder in de buurt van de geluidsbron te plaatsen terwijl ik verder weg film. Ik kan zelfs de instellingen van de recorder bedienen vanaf een smartphone-app!

Dankzij het compacte formaat en het lage gewicht merk ik bijna niets van de recorder op mijn camera, maar kan ik altijd rekenen op een zeer hoge geluidskwaliteit in mijn video's. Aangezien mijn fotografie- en videowerk meestal in de natuur plaatsvindt en ik vaak lange wandelingen en reizen maak, is de grootte en het gewicht van al mijn apparatuur een belangrijke factor voor mij. De LS-P5 past perfect in mijn lichtgewicht Olympus- en OM SYSTEM-uitrusting.

Aangezien de LS-P5 een standalone recorder is, kan hij met of zonder camera worden gebruikt. Ik hou hem bij de hand zodat ik op elk moment omgevingsgeluiden kan opnemen. Deze kan ik gebruiken om mijn video's te verlevendigen of als herinnering voor mezelf bewaren.

Zelfs zonder de camera is de LS-P5 de perfecte metgezel om achtergrondgeluiden op te nemen voor veel verschillende gebruikssituaties. Ik gebruik hem bijvoorbeeld niet alleen voor het opnemen van natuur- en muziekgeluiden, maar ook vaak voor het opnemen van omgevingsgeluiden, zoals het openen van de rits van een rugzak of het stromen van water in een beekje. In mijn videoprojecten brengen deze kleine authentieke extra's het geheel veel meer tot leven dan het gebruik van generieke stockgeluiden.

De LS-P5 is, zoals alle apparatuur van OM SYSTEM, klein, compact en eenvoudig in gebruik. En dat is essentieel voor een reizende creatieveling als ik.

Muziek maken bij het kampvuur

Zoals ik al zei, speel en schrijf ik ook graag mijn eigen muziek. De LS-P5 is ook in dit opzicht een geweldige aanwinst, omdat hij een overdubfunctie heeft waarmee ik meerdere tracks over elkaar heen kan opnemen. Op die manier kan ik verscheidene gitaarsporen schrijven en combineren of stemmen van andere instrumenten ter plekke toevoegen, zonder dat ik een computer nodig heb.

Wat is er beter dan het welbekende zingen rond het kampvuur? Een opname ervan!

Het apparaat heeft nog veel meer te bieden, maar zelfs met de functies die ik heb beschreven, is mijn conclusie duidelijk: de LS-P5 biedt talloze toepassingsmogelijkheden en zo'n geweldige audiokwaliteit dat het echt een onmisbare tool is voor elke videograaf, muzikant of contentmaker.


Uitgelichte producten:


About the author

Related Tags

Comments