Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Sneeuwvlokken vastleggen met de M.Zuiko 30mm F3.5 Macro

Door Nicole Gearty, fotograaf

Mensen denken bij macrofotografie vaak aan insecten, spinnen, paddenstoelen en bloemen. Het macroseizoen loopt echter tot in de warme maanden door.

OM-D E-M1 Mark III | M.Zuiko 30mm F3.5 Macro1/80s | F5.6 | ISO 640

De winter is een van mijn favoriete seizoenen hier in New England; de eerste sneeuw van het jaar heeft iets magisch. Soms en in de juiste omstandigheden zijn de sneeuwvlokken zo groot, dat hun complexe patronen zichtbaar zijn voor het blote oog. Op andere momenten zijn ze echter zo klein, dat u hun schoonheid alleen met behulp van een macrolens kunt vastleggen. In dit artikel geef ik mijn tips en trucs voor het macrofotograferen van sneeuwvlokken met behulp van de OM-D E-M1 Mark III en de M.Zuiko 30mm F3.5 Macro.

De opstelling

De M.Zuiko 30mm is mijn favoriete lens voor het fotograferen van sneeuwvlokken. De afmeting en het patroon van een sneeuwvlok hangen af van de temperatuur. De gemiddelde diameter van een sneeuwvlok is 0,05cm tot 2cm. Dankzij de beeldverhouding 1,25:1 van de 30mm kunt u niet alleen dichterbij komen, maar ook meer details in het beeld vastleggen.

Voordat u sneeuwvlokken kunt fotograferen, moet u een materiaal uitkiezen waar ze op kunnen neerkomen; zwart vilt is mijn favoriet. Naar mijn mening voegt de textuur van vilt een warm detail toe en de donkere kleur zorgt voor een mooi contrast ten opzichte van de sneeuwvlok. Een vierkant stukje vilt is handzaam, zodat u het makkelijk kunt schoonkloppen als de sneeuwvlokken zich gaan opstapelen. Ook kunt u het gemakkelijk rechtop zetten als u een andere compositie wilt maken. Ik adviseer om een paar verschillende materialen en kleuren uit te proberen, zodat u uw favoriete combinatie kunt vinden.

Ik heb de voorkeur voor het werken met grotere oppervlakken tijdens het fotograferen van sneeuwvlokken, zodat ik niet te dicht over het onderwerp hoef te bukken en ik geen licht met mijn lichaam afscherm. Bij mijn opstelling gebruik ik soms de barbecue op mijn terras als werkplatform, maar met een klaptafel, kruk of stoel lukt het ook.

OM-D EM-1 Mark III | M.Zuiko 30mm macro1/100 sec | f/5 | ISO 40

Verder dan de traditionele opstelling

Ik moedig altijd aan om creatief te zijn bij fotografie en bij de composities van uw opnamen. Als u in een bosrijk gebied woont, kunt u bijvoorbeeld dennennaalden, dennenappels of andere natuurlijke elementen gebruiken als achtergrond voor uw foto’s. Wanneer ik natuurlijke elementen gebruik, focusseer ik het liefst op de grootste sneeuwvlok die bovenop ligt. Om individuele details vast te leggen, is het belangrijk om niet te wachten tot alle sneeuw is gevallen, omdat de sneeuwvlokken dan te veel in elkaar zijn gedrukt.

Een andere interessante manier om sneeuwvlokken te fotograferen is wanneer deze bovenop elkaar zijn gestapeld. Hierdoor kunt u de individuele schoonheid van elke sneeuwvlok zien en vergelijken.

OM-D E-M1 Mark III | M.Zuiko 30mm F3.5 Macro1/160s | F5.6 | ISO 800

OM-D E-M1 Mark III | M.Zuiko 30mm F3.5 Macro1/125s | F5.6 | ISO 640

Het maken van composities en opnames van uw beelden

U kunt de sneeuwvlokken afhankelijk van hun afmeting vastleggen als groep of afzonderlijk als u deze op het materiaal fotografeert. Nadat u de perfecte sneeuwvlok hebt gevonden, zoekt u naar de beste hoek en belichting door het vilt te draaien, of door zelf een andere positie in te nemen totdat u tevreden bent met de compositie. U moet dit wel snel doen, omdat de sneeuwvlokken gaan smelten. Ik adviseer om het diafragma volledig te openen zodat al het mogelijke omgevingslicht kan worden vastgelegd, een lange sluitertijd te kiezen en de ISO-instelling te verhogen totdat de belichting correct is.

Ik gebruik de in mijn OM-D ingebouwde focus stacking om zoveel mogelijk details van de sneeuwvlok vast te leggen. Ik maak graag macro-opnamen uit de hand omdat ik denk dat ik daardoor flexibeler kan werken, maar u kunt absoluut ook een statief, rijstzak of iets anders gebruiken om het beste resultaat te behalen.

Tips en trucs

Mijn grootste tip is bewaar uw achtergrondmateriaal in de diepvriezer. Daardoor zullen de sneeuwvlokken minder snel gaan smelten.

Het gebruik van een zaklamp of telefoonlamp werkt prachtig om meer details in de sneeuwvlokken naar voren te brengen. Ik heb vastgesteld dat een flitser soms, en zelfs op de laagste instelling, te krachtig kan zijn en gemakkelijk uw opname kan overbelichten, tenzij u een flitsdiffuser gebruikt.

Houd er rekening mee dat het fotograferen van sneeuwvlokken soms moeilijk is en veel geduld vraagt. Maar als u het eenmaal onder de knie hebt, zult u met spanning uitzien naar de volgende sneeuwval zodat u meer beelden kunt gaan vastleggen!

OM-D E-M1 Mark III | M.Zuiko 30mm F3.5 Macro1/160s | F4 | ISO 800

OM-D E-M1 Mark III | M.Zuiko 30mm F3.5 Macro1/160s | F5.6 | ISO 800

Macrofotografie is een stijl waar u het hele jaar door van kunt genieten. Naast het fotograferen van sneeuwvlokken biedt de winter mogelijkheden om rijp en ijspegels vast te leggen, en als u in echt koude gebieden woont, kunt u zelfs bevroren luchtbellen fotograferen. Ik hoop dat dit artikel u iets heeft kunnen leren over het fotograferen van sneeuwvlokken en dat u inspiratie hebt opgedaan om meer elementen van macrofotografie in de winter te gaan ontdekken.

Blijf warm, maak een warme chocolademelk en beleef plezier aan het fotograferen van uw macro-onderwerpen in de winter.

Uitgelichte producten


About the author

Related Tags

Comments