Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Macrofotografie tips en trucs

Hallo! Hier is Geraint met een paar tips en trucs!

De winter kan best een uitdagend seizoen zijn voor ons macrofotografen, omdat onze favoriete insecten en bloemen weg zijn en u interessante onderwerpen nu moeilijker kunt vinden.

In deze blog vertel ik u over mijn favoriete onderwerpen om te fotograferen in de hoop dat dit u zal helpen om ook tijdens de wintermaanden door te gaan met ontdekken. Laten we samen blijven fotograferen! We kunnen ons dik aankleden, droog blijven en het leuk maken!

Een fles en wat (of veel!) koekjes zijn essentiële uitrusting.

Kleine paddenstoelen

OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 60mm Macro. 17 foto’s, focus stacking, uit de hand genomen1/250, F4.5, ISO 250 lit met Fl900r flitser en Cygnustech diffuser

Paddenstoelen zijn er niet alleen in de herfst! Zoek ‘s winters bij gevallen takken, stapels hout en zelfs in de heg van uw tuin en ontdek de fascinerende wereld van kleine paddenstoelen en zwammen.

De miniatuurschaal van deze prachtige onderwerpen betekent dat we wat extra uitrusting nodig hebben.

Naast mijn camera (momenteel de prachtige OM-1) en mijn geliefde Olympus 60mm-macrolens gebruik ik ook tussenringen (extension tubes) en de Raynox DCR-250 macrolensconverter – en soms allemaal tegelijkertijd. Tussenringen verminderen de beschikbare hoeveelheid licht, en daarom adviseer ik om een flitser of een ledlamp te gebruiken om het prachtige licht en een hoge beeldkwaliteit te behouden.

Bij deze vergrotingen is de scherptediepte zeer beperkt, en daarom adviseer ik om focus stacking/bracketing te gebruiken om de scherptediepte te vergroten. Als dit nieuw voor u is: nu is het de beste tijd om te oefenen met onderwerpen die niet wegrennen of wegfladderen.

De handmatige cameramodus geeft ons volledige controle over de belichting en het is mijn favoriete methode bij fotograferen met hoge vergrotingen.

Normaal gesproken mik ik op een sluitertijd van 1/250 tot 1/50, afhankelijk van het beschikbare licht en van creatieve beslissingen. Het diafragma regelt de scherptediepte en het omgevingslicht. Ik fotografeer tussen F4 and F7.1 bij hoge vergrotingen. Boven F7.1 ga ik diffractie merken ten koste van de beeldscherpte, vanwege de tussenringen. Zonder tussenringen ga ik echter met een gerust hart tot F10. Iedereen heeft hiermee zo zijn eigen voorkeuren, dus u kunt het beste experimenteren om te ontdekken waar uw eigen voorkeur naar uit gaat.

OM-1, M.Zuiko 60mm Macro, tussenringen, Fl900r en Cygnustech diffuser. 8 beelden focus stacking.

Ga op zoek naar interessante momenten die samen een verhaal vormen, door tijd door te brengen met uw onderwerpen. De foto hierboven heb ik gemaakt in mijn tuin. Ik zag de kleine springstaart naar de paddenstoel lopen en ik wachtte in de hoop dat de springstaart even zou stilstaan voor een foto. Het is toch verbazingwekkend wat er allemaal op een rottend blad gebeurt!

OM-1, Olympus 60mm Macro, Fl900r en Cygnustech diffuser, tussenringen1/125, F/6.3, ISO 320

Een kleine slak met een minipaddenstoel. Een flitser en natuurlijk achtergrondlicht kunnen een prachtige bokeh en behoorlijk dramatische beelden opleveren. Door de knop voor scherptediepteweergave op mijn OM-1 ingedrukt te houden en tegelijkertijd de camera richting de slak te bewegen, kan ik het punt zien waarop ik de maximale scherptediepte bereikt heb. Dan weet ik wanneer ik de ontspanknop moet indrukken om voldoende scherptediepte in één frame te behalen.

Regenachtige dagen kunnen heel geschikt zijn voor macrofotografie, omdat de microwereld door regen veranderd. Pro-tip wees voorzichtig met uw uitrusting als deze niet is voorzien van weerbestendige afdichtingen. Als u eropuit gaat na een regenbui, kunt u prachtige beelden maken.

E-M1 Mark III, Olympus 60mm, FL900R, Cygnustech diffuser – 8 beeld focus stacking1/50, F/8, ISO 400

Mos en mossporofyten zijn briljante onderwerpen! De prachtige symmetrie en de waterdruppels trokken mijn aandacht. Door de camera lager dan het onderwerp te plaatsen, lijken ze groter en indrukwekkender. Het bos wordt in de waterdruppels weerspiegeld, maar ook de flitsdiffuser, waardoor de druppels op enge ogen lijken!

Het is zo leuk om te zoeken naar nieuwe manieren om uw onderwerpen af te beelden. Ik zag deze paddenstoelen in mijn tuin en begon te zoeken naar verschillende hoeken en composities. De regendruppels creëerden een fascinerend beeld! Ik lag op de grond als een slak en ik maakte 26 foto’s voor een focus stacking.Door te spelen en te experimenteren met onze foto’s – en zonder angst om het fout te doen – kunnen we groeien in onze creativiteit en daardoor de wereld tonen op een nieuwe manier die uniek is voor een ieder van ons.

Springstaarten en kleine wezens!

OM-1 Mark III, M.Zuiko 60mm, FL900R, Cygnustech diffuser – 8 beelden focus stacking1/50, F/8, ISO 400

Omdat ze slechts 2–3mm groot zijn, zijn ze moeilijk zichtbaar, maar we kunnen hier prachtige foto’s van maken! Ze behoren tot mijn favoriete creaturen in de wereld en ik hoop echt dat u ze net zo leuk vindt als ik.

Kijk zorgvuldig langs dode bladeren en rottend groen en zoek naar (schattige) bewegende vlekjes. Experimenteer met verschillende camerahoeken om hun verhaal te vertellen! Van bovenaf hebben we een mooie helikopterblik van een springstaart op een blad. Door op een kleine afstand te fotograferen, kunnen we de nerven in het blad zichtbaar maken, zodat je een idee van de schaal krijgt.

Als we de camera parallel aan het onderwerp opstellen, creëren we een scheiding tussen het onderwerp en de achtergrond zodat het goed afsteekt in de afbeelding. Zo doen vogelfotografen het ook!

“Wat is dit?” een prachtige slak en een bolvormige springstaart delen een bemoste tak. De interactie tussen onderwerpen is fantastisch om vast te leggen, omdat dit veel bijdraagt aan het verhaal in onze foto’s. Besteed veel tijd samen met uw onderwerpen, omdat er zich altijd weer andere mogelijkheden zullen voordoen. Zorg dat de compositie gereed staat, wees geduldig en geniet van hun ongewone levens.

Wees voorzichtig met kleine onderwerpen; ethische praktijken zijn zeer belangrijk in macrofotografie (net als bij andere genres) en het zoeken naar fotokansen is veel beter en betekenisvoller dan het creëren ervan.

Ik hoop dat dit nuttige tips voor u zijn en dat u kunt blijven genieten van macrofotografie ‘buiten het seizoen’. Houd het leuk en uw foto’s zullen u dankbaar zijn!

Tot gauw!

Uitgelichte producten


About the author

Related Tags

Comments